You are currently viewing Αδικημένα Πρόσωπα: Τζένγκινς Χαν, γράφει ο Παύλος

Αδικημένα Πρόσωπα: Τζένγκινς Χαν, γράφει ο Παύλος

Ο Javed Akhtar, ένας Ινδός ποιητής είχε πει: “Αν λεηλατείς από τη δύση προς την ανατολή είσαι ο Αλέξανδρος, ο Μέγας. Αν λεηλατείς από τη ανατολή προς τη δύση, είσαι ο Τζένγκις Χαν, ο Βάρβαρος”.  Δυστυχώς, όσο η ιστορία γράφεται από τους νικητές τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν πάντα.

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για ημερομηνίες. Γεννήθηκε το 1162 και πέθανε το 1227. Ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων το 1206 και την κυβέρνησε μέχρι τον θάνατο του. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να του απαγγείλουμε το κατηγορητήριο. Ο πρωταγωνιστής μας, λοιπόν, χρεώνεται τον θάνατο 4.000.000 ανθρώπων, την καταστροφή πόλεων, φρικτές πράξεις (η αλήθεια είναι πως η τακτική του να γεμίζει τις τάφρους με τους λιγότερο ικανούς στρατιώτες για να πατήσουν πάνω οι πολιορκητικές μηχανές ήταν λίγο άσχημη) και την καταστροφή της Βαγδάτης, που ήταν το κέντρο του πολιτισμού εκείνη την εποχή. Αν και δεν το συνηθίζω, θα ήθελα να του προσθέσω άλλη μια κατηγορία. Είχε δηλώσει πως: “Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να συντρίψεις τον εχθρό σου, να τον κάνεις να συρθεί στα πόδια σου και να δει τις πόλεις του να γίνονται στάχτη, τους αγαπημένους του να κλαίνε και τις γυναίκες του στην αγκαλιά σου.” που με τα ήθη όποιας εποχής και να το δεις είναι φρικτό.

Βέβαια, κανείς δεν σκέφτεται τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα, θα σας κάνω και μια σύγκριση με τον Αλέξανδρο, εμπνευσμένος από το απόφθεγμα στο ξεκίνημα. Για αρχήκατάφερε να ενώσει όλα τα μογγολικά φύλα σε ένα κράτος, την Μογγολική Αυτοκρατορία, κάτι που ο Αλέξανδρος έκανε μεν με τους Έλληνες, αλλά δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν είχε κάνει την αρχή ο Φίλιππος δε. Ενώνοντας τους Μογγόλους σταμάτησε τους Κινέζους από το να χρηματοδοτούν τα φύλα, για να μάχονται μεταξύ τους. Το ίδιο έγινε και όταν οι Έλληνες ενωμένοι υπό τον Μέγα Αλέξανδρο έπαψαν να πολεμούν μεταξύ τους με τους Πέρσες να χάνουν τον ρόλο του ΕΣΠΑ που είχαν μέχρι τότε, επιδοτώντας πότε την Σπάρτη, πότε την Αθήνα. Και το έκανε ενάντια στους απογόνους του Σουν Τσου! Για το επόμενο επιχείρημα θα αφήσω μια εικόνα να μιλήσει για εμένα:

Πάνω ο Αλέξανδρος, κάτω ο πρωταγωνιστής μας. Επίσης οι δύο στρατηλάτες είχαν την ίδια συνήθεια, να καταστρέφουν όποια πόλη τους δημιουργούσε προβλήματα, ενώ δεν πείραζαν όποια πόλη παραδινόταν.

Για τα μέτρα που πήρε, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να τους συγκρίνω, γιατί μιλάμε για 2 διαφορετικές εποχές. Άρα, Αλέξανδρε σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου, ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!

Κλείνοντας, λοιπόν, το άρθρο θα ήθελα να σας μιλήσω για τα όσα άφησε πίσω του ο ήρωας του σημερινού άρθρου. Πεθαίνοντας, ο Τζένγκις Χαν είδε μια Μογγολία διαφορετική από αυτή που είδε όταν γεννήθηκε. Είχε καταφέρει να κάνει ένα κράτος βαρβάρων να σέβεται τη θρησκεία των άλλων, αφού είχε καθιερώσει ανεξιθρησκεία. Στον τομέα της καθημερινότητας, προσέφερε ένα εντυπωσιακά αποδοτικό σύστημα αλληλογραφίας και κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία.

Πριν κλείσετε, όμως, το άρθρο πρέπει να ακούσετε αυτό το φοβερό άσμα που ξέθαψα κάνοντας έρευνα ( Τ’ ακούτε εσείς στην επιτροπή για τα Πούλιτζερ;). Το τραγουδάει ο Λάκης Τζορντανέλι και έχει, φυσικά, τίτλο “Τζένγκις Χαν”.

Υ.Γ.: Ας περάσω και ένα κοινωνικό μήνυμα που ταιριάζει με τον πρωταγωνιστή. Νομίζω ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να λέμε μογγολάκια τα παιδιά με σύνδρομο Down! Δεν είναι ούτε έξυπνο ούτε αστείο!


Σχετικά Άρθρα

 

Paul Zagorakis

Ο Παύλος αποφοίτησε από το Λύκειο Αναβρύτων και τώρα σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στην Πάντειο. Θέλει να γίνει πρωθυπουργός αφού πρώτα γίνει πιλότος, διπλωμάτης, ηθοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Βλέπει σειρές στο Netflix και παίζει Football Manager.

Αφήστε μια απάντηση