Για το Αλεξανδρινό, η παράδοση θέλει το αστεροειδές μοτίβο των φύλλων του να συμβολίζει το Αστέρι της Βηθλεέμ και το κόκκινο χρώμα να αντιπροσωπεύει τη ζωή -γέννηση του Ιησού, το σώμα και τη θυσία του αίματος μέσω Της Σταύρωσης Του. Η εμφάνισή του δηλώνει την έναρξη των Χριστουγέννων.
Αλεξανδρινό, λουλούδι του Άγιου Βασίλη, Άνθος των Χριστουγέννων, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστημονική όνομα Euphorbia pulcherrima που σημαίνει Ευφορβία η κομψοτάτη. Είναι το φυτό που αποτελεί βασικό σύμβολο του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Ανθίζει προς το τέλος του Φθινοπώρου και διατηρεί την ανθοφορία του, τους τρεις χειμερινούς μήνες. Θέλει να ζει σε θερμά κλίματα με υγρασία, ζητάει πότισμα μία φορά την εβδομάδα, χρειάζεται το φως αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο και δεν του αρέσει ο αέρας.
Η ένωση των φυτών με τα Χριστούγεννα λέγεται ότι ξεκίνησε κάπου στο Μεξικό του 16ου αιώνα, όπου ο μύθος μιλάει για ένα κορίτσι που ήταν πολύ φτωχό για να προσφέρει δώρο για τον εορτασμό των γενεθλίων του Ιησού, και εμπνευσμένη από έναν άγγελο συγκέντρωσε ζιζάνια από το δρόμο και τα τοποθετήσετε μπροστά από τον βωμό της εκκλησίας. Τα ανθοφόρα ζιζάνια μετατράπηκαν σε κόκκινα και κίτρινα φωτεινά αστέρια. Από τον 17ο αιώνα, οι μοναχοί στο Μεξικό συμπεριέλαβαν τα φυτά στις χριστουγεννιάτικες γιορτές τους.
Πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett (που χάρισε και το όνομά του στην Ποϊνσέτια) έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα η 12η Δεκεμβρίου -η ημέρα που απεβίωσε ο πρέσβης, θεσπίστηκε προς τιμήν του ως η Ημέρα του Αλεξανδρινού.
Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.
Σήμερα είναι γνωστό στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα ως Flor de Noche Buena. Στην Ισπανία είναι γνωστό ως Flor de Pascua, που σημαίνει λουλούδι του Πάσχα. Στη Χιλή και το Περού το φυτό έγινε γνωστό ως Crown of the Andes. Στην Ουγγαρία ονομάζεται Santa Claus’ Flower, στη Γαλλία ονομάζεται Etoiles de Noël και στην Ελλάδα είναι γνωστό ως “Αλεξανδρινό“.
Το 2000 μία ομάδα από Ευρωπαίους καλλιεργητές Αλεξανδρινού δημιούργησε μία μεγάλη βάση πληροφοριών και φωτογραφιών με σκοπό την προώθηση και την μακρόχρονη ενίσχυση της πώλησης αλεξανδρινών στην Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα τους: Stars for Europe