You are currently viewing Γευσιγνωσία Ελαιολάδων στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου στα Λουτρά της Τήνου, γράφει η Γιάννα

Γευσιγνωσία Ελαιολάδων στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου στα Λουτρά της Τήνου, γράφει η Γιάννα

Η λέξη «παιδεία» σημαίνει «διδάσκω» και αναφέρεται κυρίως στη νοητική καλλιέργεια ενός παιδιού, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εκπαίδευσης. Η διδασκαλία περιλαμβάνει ιστορία και πολιτισμό, αρχαία και νέα ελληνικά, μαθηματικά και φυσική, θρησκευτική και πολιτική αγωγή, αθλητισμό και διατροφή. Ναι, η διατροφή αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών ακόμη και από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Άραγε τι διδάσκονται οι μαθητές του δημοτικού για τα πολύτιμα αγαθά που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη; Γνωρίζουν για την ελιά, το ελαιόλαδο και πόσο σημαντική είναι η θέση του στην καθημερινή διατροφή; Υπάρχουν κατηγορίες ελαιολάδων και αν ναι, ποιες είναι αυτές και τι γεύση έχουν;

Από τη θεωρεία στην πράξη λοιπόν και στα πλαίσια του TinosFoodPaths 2018, το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου αποδέχτηκε με θέρμη την πρωτοβουλία του Γιάννη Καρβέλα, εισηγητή εξειδικευμένων σεμιναρίων της Paratus Europe Ltd. για να εκπαιδευτούν οι μαθητές στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μέσω διαδραστικού μαθήματος και γευσιγνωσίας.


Το σημείο: Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου

Το Δημόσιο, Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου στεγάζεται στους πρώην κοιτώνες των μαθητριών της παλαιάς Σχολής / Μονής Ουρσουλινών, δίπλα ακριβώς από το σημερινό εκθετήριο-μουσείο της. Σε αυτό το Δημοτικό Σχολείο οι δάσκαλοι με την διευθύντριά σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων διοργανώνουν συχνά θεματικές δράσεις για ευαίσθητα θέματα σχετικά με την διαφορετικότητα, τον ρατσισμό και την στοχοποίηση, αθλούνται σε ένα από τα πιο οργανωμένα κλειστά γυμναστήρια και στήνουν εργαστήρια για τη διατροφή και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε μία από αυτές τις αίθουσες διδασκαλίας στήσαμε τα θρανία έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, αλλά και οι φιλοξενούμενοι μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Σύρου.


Το μάθημα

Το διαδραστικό μάθημα εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων είχε διάρκεια μία ώρα και το παρακολούθησαν συνολικά 62 παιδιά, μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Η εισαγωγή από την κ. Τίνα Φρίμα και τον κ.Γιάννη Καρβέλα
ο κ.Γιάννης Καρβέλας μιλάει στους μαθητές για την ελιά και το ελαιόλαδο
Τα παιδιά σηκώνουν τα χέρια για να απαντήσουν στην ερώτηση “ποιος και τί γνωρίζει για το ελαιόλαδο”;
Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση για τους ελαιώνες της χώρας
Οι μαθητές διδάσκονται για πρώτη φορά ότι το χρώμα στο ελαιόλαδο δεν είναι κριτήριο ποιότητας και μαθαίνουν το ποτηράκι γευσιγνωσίας που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες γευσιγνώστες.
Ο κ.Γιάννης Καρβέλας διδάσκει τις βασικές κατηγορίες βρώσιμων ελαιολάδων

Η γευσιγνωσία Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων

Η γευσιγνωσία των ελαιολάδων χωρίστηκε σε 3 βασικές κατηγορίες. Οι μαθητές αφότου δοκίμασαν τα δείγματα, συζήτησαν με τον κ.Γιάννη Καρβέλα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εντόπιζαν σε κάθε μία από τις παρακάτω κατηγορίες.

  • Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με τέλειο άρωμα γεύση και οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8%.
  • Παρθένα ελαιόλαδα με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
  • Ελαιόλαδα. Μείγματα εξευγενισμένων ελαιολάδων και βρώσιμου παρθένου ελαιόλαδου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι εθελοντές του TinosFoodPaths έστησαν τα δείγματα της γευσιγνωσίας
Όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, από την 1η έως και την 6η Δημοτικού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το μάθημα.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, δημοσιεύονται μετά από τον έλεγχο και την έγκριση της διευθύντριας του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου κ.Τίνα Φρίμα.

Για την ασφάλεια των παιδιών, η γευσιγνωσία των ελαιολάδων έγινε σε ποτήρια μίας χρήσης και όχι στα ειδικά ποτήρια. Τα ποτήρια συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές και στάλθηκαν στην ανακύκλωση πλαστικών.


Περισσότερες πληροφορίες για το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου: http://dim-exomv.kyk.sch.gr/

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων της Paratus Europe Ltd. 


 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.