You are currently viewing Γιουβέτσι στην κατσαρόλα, γράφει η Έφη.
Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Γιουβέτσι στην κατσαρόλα, γράφει η Έφη.

Κριθαράκι, μανέστρα, κριθαρότο, γιουβέτσι όπως και να το ονομάσεις με όποιο τρόπο κι αν το φτιάξεις ένα είναι το ζητούμενο. Να το φτιάξεις με διάθεση. Αυτό το γιουβέτσι δεν θα μπει στο φούρνο. Θα το κάνεις αλλιώς. Μόνο με μια κατσαρόλα. Πιο εύκολο. Και για μένα; Πιο νόστιμο. Πρόσεξέ το. Χρειάζεται να είναι απαλό και τρυφερό και όχι στεγνό. Επέλεξε να το μαγειρέψεις μια μέρα που θα είστε όλοι στο σπίτι για να το φάτε την ίδια στιγμή.

Υλικά:
-1 κιλό κρέας
-1 μεγάλο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
-Μία σκελίδα σκόρδο
-Ντομάτα σε όποια μορφή σου αρέσει, (εδώ έχει πελτέ)
-Ένα με δύο φύλλα δάφνης (αναλόγως το μέγεθος)
-5 μπαχάρια
-ελαιόλαδο
-πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Το κρέας που έχω επιλέξει εδώ είναι μοσχάρι. Σιδηρόδρομος για την ακρίβεια. Γίνεται υπέροχο και με αρνί αλλά πολύ πιο λιπαρό.
  2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε χαμηλή πάντα φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Μόλις μαλακώσει ρίχνουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν καθώς και όποια μορφή ντομάτας επιλέξουμε .
  4. Στη συνέχεια βάζουμε και το κρέας να θωρακιστεί και αυτό, τα μπαχαρικά και το πιπέρι.

    Photo: Έφη Καϊσέρογλου
  5. Βάζουμε νερό να σκεπάσει το κρέας κι όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θα αλατίσουμε το κρέας όταν θα έχει πια μαλακώσει. όταν γίνει και είναι πια “λιώμα” που έλεγε κι γιαγιά μου. θα το αφαιρέσεις απ την κατσαρόλα και θα μετρήσεις τέσσερα ποτήρια ζουμί προς ένα ποτήρι κριθαράκι.

    Photo: Έφη Καϊσέρογλου
  6. Βάλτο οπωσδήποτε αφού πάρει βράση, σε σιγανή φωτιά για να μην κολλήσει. Μην το αφήσεις να στεγνώσει εντελώς άσε λίγο ζουμάκι και ρίξε το ελαιόλαδο στο τέλος ωμό (Όπως στη φωτο)
  7. βάλε μέσα και το κρέας κλείσε το καπάκι βγάλτο από τη φωτιά και άστο. Μέχρι να ετοιμάσεις το τραπέζι, να επικοινωνήσεις δύο κουβέντες, και να βάλεις λίγη μουσική, αυτό θα έχει πιεί τα υγρά του και θα έχει μελώσει. ( ο χρόνος για την αναμονή είναι επιστημονικά μετρημένος)

    Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Με λίγα λόγια θα έχει γίνει ένα μικρό “αριστούργημα” Ρίξε από πάνω ότι τυρί σου αρέσει. Μυζήθρα, ανθότυρο, πεκορίνο, παρμεζάνα. Του πάνε όλα.

Επέλεξε καλό κρασί, καλή διάθεση ,και απόλαυσε.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.