You are currently viewing Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με πράσα, γράφει η Έφη.
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με πράσα

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με πράσα, γράφει η Έφη.

Το πιο πιθανό είναι να ξέρετε οι περισσότεροι να φτιάχνετε αυτά τα υπέροχα κρεατοσφερίδια. Σημασία έχει να θυμόμαστε όμορφα πιάτα και κυρίως να τα γεύονται και οι επόμενες γενιές. Δεν χρειάζεται πάντα το νέο στοιχείο ή το περίεργο σε ένα πιάτο αλλά η δύναμη στην γεύση και το πάτημα στην παράδοση. Το μόνο που άλλαξα είναι το κρεμμύδι γιατί μου αρέσει πολύ η γλύκα του πράσου.

Είναι πιο ελαφρύ, και μ’ένα πυκνό αυγολέμονο είναι το ιδανικό πιάτο, τώρα που “χάλασε” ο καιρός.

Υλικά:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτρια πράσα
  • μισό μάτσο μαϊντανό μόνο τα φύλλα
  • ένα ποτηράκι του κρασιού ρύζι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 5 αυγά
  • χυμός δύο-τριών λεμονιών (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλουμε)
Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Εκτέλεση

Κόβουμε πάρα πολύ ψιλό το πράσο το αλατίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί. Βάζουμε το μαϊντανό στο multi να κοπεί όσο πιο λεπτός γίνεται.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου Ρίχνουμε και τα δύο στον κιμά μαζί με το ρύζι αλάτι πιπέρι και ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε να βράσει νερό με αλάτι. Μόλις πάρει βράση τοποθετούμε απαλά τα γιουβαρλάκια. Ή ποσότητα του νερού να είναι τόση όσο να τα καλύπτει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για καμιά ώρα.

Εκτέλεση για το αυγολέμονο

Ένας τρόπος που με έχει βολέψει πολύ χωρίς να κόβει ποτέ μα ποτέ το αυγολέμονο είναι να το χτυπώ με ραβδομπλέντερ. Βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος ή ιδανικά σε μια κανάτα τα αυγά το χυμό και λίγο ελαιόλαδο και τα χτυπάμε να γίνουν ένα.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Ρίχνουμε σιγά σιγά απ το ζεστό ζουμάκι μέσα στα αυγά, περίπου τρεις κουτάλες της σούπας. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα της κανάτας στην κατσαρόλα και την περιστρέφουμε να ανακατευτεί καλά. Δεν βάζουμε κουτάλα για να μην σπάσουν.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

*Αν επιθυμείς πιο πυκνό ή πιο αραιό αυγολέμονο προσθέτεις ή αφαιρείς ένα αυγό. Μην σου φανούν πολλά τα αυγά η ποσότητα του κιμά είναι αρκετά μεγάλη.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.