You are currently viewing Γλυκό λεμόνι φλούδα [και video ASMR]
γλυκό κουταλιού λεμόνι φλούδα

Γλυκό λεμόνι φλούδα [και video ASMR]

 

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε γλυκό λεμόνι, μαρμελάδα, λιμοντσέλο, λεμονόπιτα, λεμονάδα. Φτιάξε κάτι τέλος πάντων. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε οποιαδήποτε αναπάντεχη επίσκεψη, διατηρείται όλο το χρόνο και συνδυάζεται εύκολα με αλμυρά ή γλυκά.

Πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να δείτε εδώ ένα σύντομο video με τα βασικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής του γλυκού. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε το video σε έκδοση ASMR

Βουνό από λεμόνι

Στο εργαστήριό μου έχουμε ξύσει βουνά ολόκληρα από λεμόνια για να φτιάξουμε μαρμελάδα και γλυκό λεμόνι. Φροντίζουμε δε πάντα να έχουμε μία μεγάλη ποσότητα στη διάθεσή μας γιατί τα χρησιμοποιούμε και σαν συντηρητικό σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού με τις φλούδες.

γλυκό λεμόνι φλούδα

 


Υλικά για γλυκό λεμόνι

  • 2 κιλά φλούδες λεμονιού, ξυσμένες και βρασμένες
  • 3 κιλά ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1,5 κιλό νερό
  • 1 λεμόνι ολόκληρο

 

Εκτέλεση 

Πλύσιμο

Αφού πλύνουμε τα λεμόνια καλά, ξύνουμε ελαφρά την εξωτερική κίτρινη φλούδα. Τα κόβουμε με επιμέλεια, αφαιρούμε τις φλούδες και τις βράζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Αν δε σας αρέσει η πικρή γεύση, μπορείτε να αλλάξετε τρεις φορές νερό. Εγώ ανάλογα την παρτίδα του φρούτου, ειδικά αν είναι λεπτή η φλούδα τους, αλλάζω μόνο ένα.

Το πρώτο νερό θα είναι κρύο όταν βράζουν οι φλούδες, το δεύτερο και το τρίτο θα πρέπει να βράσουν πριν προστεθούν οι ζεστές και σουρωμένες φλούδες.

Ένα νερό κρύο και δύο ζεστά” και “Κρύο με κρύο και ζεστό με ζεστό” όπως λέμε στη δουλειά για να καταλαβαινόμαστε.

λεμονι φλουδα σε κρυο νερο ετοιμο για βρασιμο

Κοπές για γλυκό λεμόνι

Αφού τελειώσει το βράσιμο, σουρώνουμε τις φλούδες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά ραβδάκια αφαιρώντας τυχόν νεύρα από το εσωτερικό μέρος της φλούδας.

λεμονι γλυκο φλούδα κομμένο σε μικρούς κύβους
αφού έχουμε αφαιρέσει τυχόν νευρα από το εσωτερικό της φλούδας, κόβουμε σε μικρά ραβδάκια

Ζύγισμα

Ζυγίζουμε την ποσότητα των λεμονιών και την κρατάμε στην άκρη μέχρι να γίνει το σιρόπι.

Ζάχαρη

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε πρώτα το νερό και αμέσως μετά τη ζάχαρη.
Όσο φρούτο, τόση ζάχαρη + ένα κιλό ακόμη. Για παράδειγμα, αν είναι 2 κιλά τα βρασμένα λεμόνια, βάζουμε 3 κιλά ζάχαρη και 1μιση κιλό νερό. Αυτό γίνεται γιατί το λεμόνι θα τραβήξει ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης και όταν θα γεμίσετε τα βαζάκια το πιο πιθανό είναι να λείπει σιρόπι. Προσέχουμε για να έχουμε δηλαδή. Άλλωστε αν περισσέψει σιρόπι δεν πάει χαμένο γιατί ταιριάζει τέλεια σε ένα ραβανί, γαλακτομπούρεκο ή οποιοδήποτε άλλο σιροπιαστό γλυκό.

Ροδέλες για γλυκό λεμόνι

Πρώτα κόβουμε από ένα λεμόνι 2 ροδέλες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει καλά η ζάχαρη, να δέσει καλά το σιρόπι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις λεπτοκομμένες φλούδες.

Δέσιμο

Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει για περίπου 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και παρατηρούμε τις φουσκάλες. Αν είναι γύρω- γύρω μικρές και στη μέση μεγαλύτερες τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.

Έλεγχος

Αφήνουμε να κρυώσει και παρατηρούμε αν έχει δέσει σωστά στο σιρόπι. Επειδή το λεμόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, μόνο όταν κρυώσει θα φανεί το σωστό αποτέλεσμα. Εμείς στο εργαστήριο το γραδάρουμε και φροντίζουμε να μην περάσει τα 32΄γράδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μπλέξετε εσείς με αυτά.

Γλυκό λεμόνι στα βάζα

Αν το σιρόπι, όταν κρυώσει δεν είναι καλά δεμένο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μία καλή βράση. Αποσύρουμε, γεμίζουμε τα καυτά βάζα, σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα.

Παστερίωση

Στην περίπτωση που το σιρόπι είναι δεμένο, το γλυκό είναι έτοιμο και μπορεί να μπει σε βάζα. Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα στη διαδικασία της παστερίωσης. Αποστειρώνουμε βάζα στο φούρνο, αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου, γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό φροντίζοντας να είναι σωστά καλυμμένα με σιρόπι, σφραγίζουμε με τα καπάκια και τα παστεριώνουμε σε μπεν-μαρί.

Χαλάρωση με γλυκό λεμόνι

Έτοιμο το γλυκό; Σας αξίζει να χαλαρώσετε τώρα. Παρακολουθήστε μέχρι το τέλος το ASMR Video με την διαδικασία της παρασκευής. Ο ρυθμός του και οι φυσικοί του ήχοι θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε:


 

Σχετικά Άρθρα:

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.