You are currently viewing Ζελέ Ρόδι με Ροζ Πιπέρι, γράφει η Γιάννα.
Photo: Σπύρος Κανατάς. http://www.mirsini.gr

Ζελέ Ρόδι με Ροζ Πιπέρι, γράφει η Γιάννα.

Τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε ότι το ρόδι είναι υπερτροφή. Όχι πως δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Υπήρχε! Οι πρώτες αναφορές γίνονται στον Όμηρο και λένε ότι η θεά Αφροδίτη ήταν αυτή που φύτεψε πρώτη μια ροδιά στην Κύπρο.

Η μυρτιά και η ροδιά ανήκουν στα μυρτώδη φυτά. Η θεά Αφροδίτη κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά και φύτεψε την πρώτη ροδιά.
Δεν έχω καταφέρει να βρω περισσότερες πληροφορίες για το λόγο που συνδέει την τάξη των μυρτωδών φυτών με τη θεά Αφροδίτη οπότε θα σταθώ στο μύθο και θα φτιάξω ένα “επικό” έδεσμα.
Έτσι, για να δώσω έμφαση στη νοστιμιά και να παίξω με τις λέξεις.
Photo: Σπύρος Κανατάς http://www.mirsini.gr

Πριν 3 χρόνια είχε έρθει η Μυρσίνη Λαμπράκη στο εργαστήριο και με πέτυχε να φτιάχνω ζελέ ρόδι. Ευτυχώς για μένα, δεν ήρθε την προηγούμενη ημέρα  που είχαμε μπλέξει με δύο κλούβες γεμάτες ρόδια και τα καθαρίζαμε 3 γυναίκες ταυτόχρονα.

Η μία τα έπλενε και τα έκοβε σχεδόν με τα χέρια για να μη σπάσουν τα σποράκια, η δεύτερη τα καθάριζε με προσοχή ώστε να μη μείνει ίχνος από το άσπρο μέρος γιατί θα έκανε το γλυκό στυφό και η τρίτη είχε ανέβει σ΄ένα σκαμπό και γέμιζε το πόδι από ένα καλσόν με αυτά.

Ναι, ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα που δε υπήρχαν πολλές εναλλακτικές για να τη διαχειριστούμε. Αγοράσαμε ένα καλής ποιότητας άχρωμο καλσόν, κόψαμε το επάνω μέρος και χρησιμοποιήσαμε τα πόδια σαν μεγάλα τουλπάνια.
Γιατί άμα είσαι οικοτέχνισσα παλιάς κοπής δεν αφήνεις τα μηχανήματα να σου χαλάσουν το έργο.

Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα όμως γιατί καταγράψαμε τη διαδικασία και την φωτογραφίσαμε. Πάμε να δούμε πως φτιάξαμε το ζελέ.

Για τη συνταγή

 • 2 κιλά σπόρια από ρόδια
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 1 λεμόνι ακέρωτο
 • 1 κουτ. σουπ. ροζ πιπέρι
 • 1 φακελάκι φυσική πηκτίνη

Εκτέλεση

 1. Πλένετε τα ρόδια και αφαιρείτε τα σπόρια. Τα κλείνετε σε ένα τουλπάνι και τα βάζετε στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10′. Ακουμπάτε το τουλπάνι σε ένα σουρωτήρι και αφήνετε να στραγγίσει τους χυμούς του μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 3-4 ώρες. Δεν στύβετε τα σπόρια για να μη θαμπώσει.
 2. Ζυγίζετε το χυμό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρη. Προσθέτετε και λίγη φλούδα λεμονιού για να μη ζαχαρώσει. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  Ξαφρίζετε συνεχώς. Με το σχολαστικό ξάφρισμα πετυχαίνετε πιο διάφανο σιρόπι. Αφού πάρει βράση προσθέτετε το φακελάκι φυσικής πηκτίνης.
  Αφήνετε να βράσει καλά ξαφρίζοντας συνεχώς. Προσθέτετε το ροζ πιπέρι και αφήνετε να πάρει μία δεύτερη βράση. Στύβετε 2-3 σταγόνες λεμόνι, αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού, περιμένετε να πάρει μία τελευταία βράση και σβήνετε τη φωτιά.
 3. Παράλληλα, στο φούρνο έχετε ετοιμάσει τα βάζα που χρειαζόμαστε.
  Με τη βοήθεια μιας πετσέτας ή γαντιού βγάζετε διαδοχικά τα βάζα, τα γεμίζετε με το σιρόπι, τα κλείνετε καλά και τα γυρνάτε ανάποδα.

  

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο site της Μυρσίνης Λαμπράκη Myrsini Cooking

Φωτογραφίες: Σπύρος Κανατάς

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.