You are currently viewing Η γεύση της συνεργασίας, γράφει η Γιάννα.

Η γεύση της συνεργασίας, γράφει η Γιάννα.

– Ποια είναι η γεύση της συνεργασίας;
– Υπάρχουν όρια στη γεύση;


– Μπορεί ένας τόπος να δημιουργήσει νέα προϊόντα;
– Μπορούν τα υπάρχοντα παραδοσιακά προϊόντα να δημιουργήσουν ένα νέο;
– Χωράνε οι συνεργασίες σε 100γρ.;
– Ποίηση και μεταποίηση γίνεται;
– Μπορεί ένα σύνολο τοπικά παραγόμενων προϊόντων να ταξιδέψει τον κόσμο;
– Μπορεί η καινοτομία να σεβαστεί την παράδοση;
– Χρειάζονται τα χημικά πρόσθετα στην κονσερβοποίηση;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα έπρεπε να απαντήσω σε ένα ζωντανό μαγείρεμα περίπου 2 ωρών.


Η ιδέα να μαγειρέψω σε ένα σημείο του νησιού όπου τα καταστήματα είναι ενωμένα το ένα με το άλλο -αλλά ειδικά για την παρουσίαση θα αφαιρούσαν τα νοητά χωρίσματα- ήταν εξαιρετική.

*Κουρσάρος- Ξέμπαρκο – Φραγκίσκες – Μεσκλιές*

Η φιλοσοφία μου “να κλείνω ιστορίες μέσα σε βαζάκια” με τα πιο ευφάνταστα υλικά της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο νόστιμα εδέσματα. Η αλήθεια είναι ότι η συνταγή υπήρχε στο μυαλό μου. Την εφαρμογή της δεν είχα βρει. Την ίδια στιγμή που δέχτηκα το κάλεσμα βρήκα και την κατάλληλη ιστορία. Συνεργασία!

Στο μεταξύ ρώτησα, διάβασα, έψαξα, έμαθα και πειραματίστηκα με τα παραγόμενα προϊόντα της Τήνου.

Άλειμμα χοιρομέρι – Συνεργασία!

Μια συνεργασία χρειάζεται όλες τις γεύσεις και τις υφές.

  • Κάτι αλμυρό > χοιρομέρι
  • Κάτι γλυκό > πετιμέζι/μέλι
  • κάτι πικρό > μπίρα
  • κάτι ξινό > λεμόνι/ πορτοκάλι
  • κάτι φρουτώδες > Κορινθιακή Σταφίδα
  • κάτι καυτερό > πιπερίτσα τσίλι
  • κάτι εξωτικό > πιπερόριζα
  • κάτι ντελικάτο > μπαχάρι/ Κανέλα Κεϋλάνης
Τα υλικά της Συνταγής
Τοπικά παραγόμενα προϊόντα: Λούζα και Χοιρομέρι.

Ιδού η συνταγή. Το πετιμέζι, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι, η ζάχαρη, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, ο ζύθος, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι φυσικά συντηρητικά που αποτελούν αναπόσταστο κομμάτι στις συνταγές μου. Αυτό εφάρμοσα.

Foto Tinos

Σε μια συνεργασία όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Παντού υπάρχει ένα εμπόδιο που σου κλείνει πονηρά το μάτι. Αυτό ακριβώς έπαθα. Ενώ μαγείρευα, το μάτι έσβηνε συνέχεια μόνο του και έχανα τη θερμοκρασία. Μεγάλωσε το άγχος μου, ξέχασα τα λόγια, διπλασιάστηκε το τρακ αλλά στο τέλος όλα πήγαν ανέλπιστα καλά. Με ένα πλατύ χαμόγελο κατάφερα να “δέσω” τα υλικά μεταξύ τους. Άμα έχεις καλή διάθεση για συνεργασία, όλα καλά θα πάνε.

Επόμενη φάση η τυποποίηση.Το σφράγισμα της συνεργασίας.

Καυτό μίγμα, καυτό βαζάκι και ανάποδα. Όπως παλιά. Χωρίς μηχανήματα. Δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Τα υλικά που θα το συντηρούσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο ήταν ήδη μέσα. Η φύση έχει προβλέψει για όλα.

Κάθε μεταποιητής / τυποποιητής που σέβεται το έργο του και τον καταναλωτή οφείλει να περιγράφει αναλυτικά τι περιέχει το προϊόν με λογότυπο, τίτλο, συστατικά, ημερομηνία παραγωγής/λήξης, στοιχεία παραγωγού, barcode κ.α. Έγινε κι αυτό. Το προϊόν / η συνεργασία μόλις είχε δημιουργηθεί.

Το σφράγισμα της Συνεργασίας

Ένας πολυδιάστατος μεζές που αναζητάει το ιδανικό ταίρι. Συνοδεύει ποικιλίες τυριών ή φρούτων. Συνδυάζεται με κρασί λευκό, κόκκινο ή ροζέ και η παρέα μεγαλώνει. Άλλωστε ο τελικός σκοπός είναι να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι.

Συνεργασία!

Η γεύση δεν έχει όρια.
Οι συνεργασίες δεν έχουν όρια.
Όλοι οι διαφορετικοί ταιριάζουν αρκεί να το θέλουν πραγματικά.
Αυτό ήταν! Το ταξίδι ξεκίνησε.
Η Τήνος συνεργάζεται, δημιουργεί και παράγει.


Ευχαριστώ για όσα μου διδάξατε. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ευχαριστώ για όλα!
πγ/ Γιάννα Μπαλαφούτη
***Η δημιουργία του προϊόντος είναι συμβολική και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.

#tinosfoodpaths #tinos #giannabalafouti

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.