Γνωριστήκαμε τυχαία πριν λίγες ημέρες σε έναν πάγκο στη λαϊκή αγορά του Αμαρουσίου και από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι θα περάσουμε ωραία μαζί.
Μελέτησα αρκετά, ανακάλυψα πληροφορίες για την καταγωγή της, χάρηκα που δεν είναι υβρίδιο αλλά έρχεται από το παρελθόν και μάλιστα με ελληνικά στοιχεία, βρήκα αρκετές συνταγές και προτάσεις μαγειρέματος. Όμως η ποσότητα ήταν αρκετά μικρή για να ασχοληθώ περισσότερο. Οι λύσεις ήταν δύο: ή να τις καταναλώσουμε φρέσκιες ή να τα βάλω στην αλμύρα για να διατηρηθούν. Επέλεξα τη δεύτερη λύση ώστε να τις μοιραστώ με τους ανθρώπους μου.
Θα τις συναντήσετε με διάφορες ονομασίες σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα λέγεται “παστινάκη η εδώδιμη” (θηλυκό) ή παστινάκα ή παστινάκι (ουδέτερο). Στη Γαλλία “pansais” και στην Αγγλία “parsnip“.
Ενώ στα μανάβικα ωλούνται χωρίς φύλλα, είχα την ατυχία να τα βρω ολόκληρα και να ρισκάρω την υγεία μας. Τα φύλλα είναι τοξικά, δεν είναι βρώσιμα και πρέπει να κόβονται στο σημείο που αρχίζει η ρίζα.
Μόλις αφαίρεσα τα φύλλα έμειναν οι 10 ρίζες που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία. Στη γεύση και στο άρωμα θυμίζουν ραπανάκι ενώ στην όψη μοιάζουν με καρότα. Για τα δικά μου γούστα θεωρώ ότι ήταν και λίγο άνοστα.
- Καθάρισα προσεκτικά τις ρίζες προσπαθώντας να διατηρήσω το μήκος, γιατί αν έκοβα και αυτές στο τέλος δε θα έμενε να φάμε τίποτα.
- Έβρασα νερό, πρόσθεσα λίγο κόλιανδρο ξερό και άφησα να βράσουν για 5΄. Τα σούρωσα και τα άφησα σε μία χαρτοπετσέτα να στεγνώσουν.
- Όταν απέκτησαν θερμοκρασία δωματίου τα έβαλα σε ένα βάζο των 500γρ, πρόσθεσα νερό, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, μία πιπερίτσα, λίγο ροζ πιπέρι, λίγο μαύρο πιπέρι και δύο πέταλα αποξηραμένου ιβίσκου.
- Συμπλήρωσα με νερό μέχρι να γεμίσει καλά το βάζο και να σκεπαστούν.
- Τα άφησα στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Τα έβγαλα από το ψυγείο ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και τα ξαναέβαλα στο ψυγείο να συντηρηθούν.
- Ήταν ήδη έτοιμα. Απέκτησαν λαμπερό ροζ χρώμα και υπόξινη γεύση χάρη στον ιβίσκο και έγιναν ελαφρώς πικάντικα χάρη στα πιπέρια.
- Ένα ακόμη τουρσί είχε προστεθεί στη συλλογή μου.
Ταιριάζει ιδανικά με πράσινες σαλάτες και ελαιόλαδο,
χρωματίζει ευχάριστα οποιαδήποτε ποικιλία τυριών ή αλλαντικών
και συνδυάζεται ευχάριστα σε σάντουιτς.
Σημείωση: Στη συνταγή δεν πρόσθεσα καθόλου ξύδι. και δεν βγήκα λάθος. Το ξινό μέρος το κέρδισαν από τον ιβίσκο.
ΣΧΕΤΙΚΆ ΑΡΘΡΑ