You are currently viewing Θεραπεία και Προσωπική Ανάπτυξη μέσω συγγραφής με τη Μαρία Κουλούρη στο Ινστιτούτο “Γαληνός”

Θεραπεία και Προσωπική Ανάπτυξη μέσω συγγραφής με τη Μαρία Κουλούρη στο Ινστιτούτο “Γαληνός”

Στο καινούριο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης “Γαληνός“, φιλοξενείται η δωρεάν ψυχολογική στήριξη καρκινοπαθών, μέσω του προγράμματος “Πνοή”.

Πρόκειται για μια μεγάλη χορηγία ιδιώτη, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Επιθυμία του ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παροχής δωρεάν ψυχολογικής και ψυχιατρικής φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς. Έτσι, απευθύνθηκε στον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη και τώρα το πλαίσιο ξεκίνησε να λειτουργεί. Είδη έχει υπογραφεί συνεργασία με τους δήμους Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, αλλά στο πρόγραμμα “Πνοή” μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε καρκινοπαθής ασθενής ή μέλος της οικογένειάς του.

Εκεί κλήθηκε η Λογοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μαρία Κουλούρη,  να αναλάβει το κομμάτι της θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης μέσω συγγραφής. Εκτός, λοιπόν, από την παρέμβαση μέσω της συμβατικής ψυχοθεραπείας, παρέχεται και η δυνατότητα για θεραπεία μέσω όλων των μορφών τέχνης. Οι ίδιες θεραπείες εφαρμόζονται και σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη από ψυχολογική ή ψυχιατρική φροντίδα, ασχέτως κάποιας ογκολογικής πάθησης, μέσω του Ινστιτούτου “Γαληνός”.

Η Ποιήτρια, Λογοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μαρία Κουλούρη, μας δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα και τη μέθοδο που ακολουθείται.

Γενικά, η θεραπεία μέσω τέχνης έχει μεγάλη δυναμική. Έχω δουλέψει με ενήλικες με αυτισμό μέσω του θεάτρου και της συγγραφής. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, κυρίως στο κομμάτι των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ικανότητας στην προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Σημεία τα οποία δυσκολεύουν τα άτομα που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα. Και φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρω την έκδοση ενός μυθιστορήματος φαντασίας από κάποιον ενήλικα αυτιστικό με τον οποίο δουλέψαμε και ουσιαστικά αυτό που καταφέραμε ήταν να μετατρέψουμε σε δημιουργία την εμμονική του ενασχόληση με φανταστικούς ήρωες.

Στο εξωτερικό τέτοια προγράμματα έχουν μεγάλη ανταπόκριση, εδώ γίνονται κάποια πράγματα αλλά ακόμα δεν έχει λάβει την αναγνώριση που της πρέπει η εκφραστική θεραπεία. Η συγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στις αρχές της δημιουργικής γραφής, έχοντας όμως μια πιο στοχευμένη κατεύθυνση. Μέσω της αυτοματικής γραφής απελευθερώνονται μηχανισμοί, σκέψεις και συναισθήματα χωρίς το εμπόδιο της λογικής επεξεργασίας και έτσι κανείς έρχεται σε άμεση επαφή με απωθημένες δυσκολίες και τραύματα.

Το υλικό που θα προκύπτει θα το συζητάμε ως ένα σημείο
και μετά θα αναλύεται στην ατομική τους ψυχοθεραπεία.
Η γραφή έχει μεγάλη σχέση με το τραύμα
και ο καρκίνος έχει ένα τραύμα πραγματικό στο σώμα αλλά και στη ψυχή.

Ουσιαστικά μιλάμε για μετουσίωση του τραύματος. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφραστούν μέσω της ομιλίας αλλά τα πάνε καλύτερα με τον γραπτό λόγο. Όλα αυτά βέβαια, δεν γίνονται μόνο με καρκινοπαθείς ή συγγενείς τους. Απλά σε αυτούς η παροχή φροντίδας θα είναι δωρεάν μέσω του προγράμματος “Πνοή”, ενώ σε οποιονδήποτε άλλο απευθυνθεί στο Ινστιτούτο “Γαληνός”, οι θεραπείες θα έχουν χρέωση“.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Γαληνός και τις Δράσεις του

Η δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε καρκινοπαθείς είναι μια κοινωφελής ενέργεια που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός». Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου είναι ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών για ψυχική στήριξη που έχουν οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατροψυχολογικές θεραπευτικές υπηρεσίες, κατά κύριο λόγο σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Πλαίσιο αυτής της κοινωφελούς ενέργειας είναι το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης Καρκινοπαθών «ΠΝΟΗ». Υλοποιείται από το Ινστιτούτο «Γαληνός», χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, επικαιροποιώντας τη μακρά παράδοση του Νεοελληνικού ευεργετισμού. Περιλαμβάνει πλήρη ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία που παρέχεται από το Ινστιτούτο «Γαληνός» στον χώρο του (Μεσογείων 260, Χολαργός).
Το πρόγραμμα «Πνοή» είναι σχεδιασμένο για πάσχοντες οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο στρες της διάγνωσης και της θεραπείας, ή να επαναπροσδιορίσουν το πλαίσιο ύπαρξής τους στις νέες συνθήκες. Καλύπτει τις ανάγκες των ιδίων των πασχόντων όσο και των μελών του στενού περιβάλλοντός τους, που μοιράζονται την εμπειρία του τραύματος και την προσπάθεια της υπέρβασής του σε μια νέα προοπτική. Ακόμη και αν το Πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ασθενών τελικού σταδίου ή με ανάλογους περιορισμούς, το Ινστιτούτο θα προσανατολίσει κατάλληλα όποιον απευθυνθεί σε αυτό.
Όποιος ενδιαφέρεται για να ενταχθεί ή να προτείνει κάποιον ογκολογικό ασθενή για ένταξη στο Πρόγραμμα, μπορεί να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο «Γαληνός» . Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 6523300.


Λίγα λόγια για την Μαρία Κουλούρη

Η Μαρία Κουλούρη, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1975 και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, θέατρο και είναι σε εξέλιξη οι σπουδές της στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Από τις εκδόσεις Μελάνι έχουν εκδοθεί τρία ποιητικά της βιβλία:
«Μουσείο άδειο», 2013 (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή της Εταιρείας Συγγραφέων, 2014 – Υποψηφιότητα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης)
«Ρολόγια και άλλοι χτύποι», 2015 (Βραβείο «Σωτηρίου Ματράγκα» της Ακαδημίας Αθηνών, 2016)
«Καθημερινά Κρεβάτια», 2017

Την περίοδο αυτή διδάσκει ποίηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο τμήμα της Δημιουργικής Γραφής. Έχει διδάξει συγγραφή θεατρικού έργου σε ομάδα ενηλίκων με αυτισμό και έχει επιμεληθεί την έκδοση του μυθιστορήματος φαντασίας, ενήλικα με αυτισμό.

Είναι υπεύθυνη του προγράμματος θεραπείας μέσω συγγραφής, στο Κέντρο Ψυχική Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης «Γαληνός».

Θεατρικά της μονόπρακτα έχουν παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλογίου, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Αθήνας. Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους ‘Μη με λησμόνει’.

Κριτικά της κείμενα και μεταφράσεις ποιημάτων έχουν κυκλοφορήσει σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.