You are currently viewing ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ. Από την Άνδρο ως την Αλεξάνδρεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ. Από την Άνδρο ως την Αλεξάνδρεια.

Ο ζαχαροπλάστης ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ, 1900. Από την Άνδρο ως την Αλεξάνδρεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Ιωάννης Αθηναίος, κοσμοπολίτης ζαχαροπλάστης, ήταν ειδικός στα mille-feuilles. Η Athineos Patisserie στην Αλεξάνδρεια, ήταν γνωστή όχι μόνο για την εκλεπτυσμένη ζαχαροπλαστική και την άριστη ποιότητα των εδεσμάτων αλλά και για τον αριστοκρατικό διάκοσμο, τις φίνες πορσελάνες και την πρωτοποριακή (για την εποχή) αίθουσα χορού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ και ΑΝΔΡΟΣ

Ο Ιωάννης Αθηναίος έχτισε έναν εντυπωσιακό, υπερπολυτελή Πύργο στο χωριό Στραπουργιές. Εκεί όπου έγιναν μερικές από τις πιο πλούσιες βεγγέρες με διασημότητες της πολιτικής σκηνής. https://androshistoria.blogspot.com/2015/11/o.html

Ο ανδριώτης Γαλανός ταξίδεψε μέχρι την Αλεξάνδρεια για να διδαχθεί δίπλα στον Ιωάννη Αθηναίο τη ζαχαροπλαστική τέχνη και ύστερα επέστρεψε στο νησί του, την Άνδρο, όπου για χρόνια, με τις ζαχαροπλαστικές του επιδείξεις, χάρισε μερικά από τα πιο θερμά χαμόγελα απόλαυσης.

4 παιδιά έκανε ο Ιωάννης Αθηναίος με τη σύζυγο του Μαρίκα. Κανένα δεν συνέχισε το έργο του. Το 1970 η Athineos Patisserie πωλείται και μετατρέπεται σε εστιατόριο. Ο Πύργος του μαραζώνει στις Στραπουριές.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ζαχαροπλαστείο
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ athineos
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ λεπτομέρεια

Στην κεντρική φωτογραφία ο Αθηναίος ποζάρει στην Patisserie, και ο φωτογράφος του αφήνει το είδωλο του στον καθρέφτη.

Διαβάστε: Τα Ζαχαροπλαστεία της Αλεξάνδρειας https://anamniseisaigyptou.wordpress.com/2018/03/13/τα-ζαχαροπλαστεία-της-αλεξάνδρειας/

Διαβάστε επίσης: Άρωμα Αλεξάνδρειας. Ο Πύργος Αθηναίου στις Στραπουριές και η διάσωσή του

Το στίγμα του Αθηναίου έμεινε ανεξίτηλο στην ζαχαροπλαστική γενικά και ειδικότερα σε αυτήν της Άνδρου. Παράδειγμα, η γνωστή και αγαπημένη ανδριώτικη πουτίγκα.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.