You are currently viewing Καπούσκα ή Καπούστα δηλαδή Λάχανο με Κρέας, γράφει η Έφη.
Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Καπούσκα ή Καπούστα δηλαδή Λάχανο με Κρέας, γράφει η Έφη.

Κάθε που έμπαινε ο χειμώνας η γιαγιά μου πάντα λαχταρούσε μια καπούσκα. Τι είναι αυτό θα μου πεις. Ένα ωραιότατο φαγητό που φτιάχνεται με λάχανο, ντομάτα και κρέας. Καπούσκα το λένε οι γείτονες οι Τούρκοι. Καπούστα όμως, λέει η φίλη μου η Κατερίνα είναι το λάχανο. Ετσι το λένε στην Ουκρανία στη Ρωσία στην Πολωνία.

Εκεί το μπερδεύουν απλά και ταπεινά με ρυζάκι ή λαχανικά στην πιο απλή εκδοχή και με κρέας στην καλύτερη. Δεν γνωρίζω το λόγο που είναι ελαφρώς παραφρασμένο το λάχανο αλλά είπαμε κι άλλη φορά, οι λέξεις όταν ταξιδεύουν όλο και κάτι τους παίρνει ο άνεμος. Εμείς θα μείνουμε όμως στην υπέροχη χειμερινή και καυτερή καπούσκα.

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι ή αρνί
  • μισό, από ένα μεγάλο λάχανο
  • ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • μια μικρή συσκευασία πελτέ ντομάτας
  • καυτερή κόκκινη πιπεριά
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβεις όλα τα υλικά να τα έχεις έτοιμα. Το κρεμμύδι σε κύβους, το λάχανο σε λωρίδες αλλά χοντροκομμένο και το κρέας σε μερίδες.
  2. Αρχίζεις να σοτάρεις το κρεμμύδι πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην το κάψεις. Μόλις γυαλίσει ρίξε και ανακάτευε το κρέας μέχρι να ροδίσει.

    Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου
  3. Έπειτα ρίξε τον πελτέ και τέλος το λάχανο μέχρι να μαραθεί.
  4. Σκεπάζεις με ζεστό νεράκι, ψιλοκόβεις και ρίχνεις μέσα την πιπερίτσα και αλάτι. Κάντο όσο καυτερό το αντέχεις του πάει.
  5. Το ελαιόλαδο εγώ το ρίχνω συνήθως στο τέλος. Όταν έχει πια ψηθεί το φαγητό και ανακατεύω. Αν δεν επιθυμείς ρίξε την ποσότητα που θέλεις απ την αρχή. Την ποσότητα του λαδιού στο λαδερό φαγητό την αφήνω πάντα ελεύθερη, να έτσι, metomati γιατί τα γούστα στο λάδι δεν είναι ίδια. Εδώ, να ξέρεις ότι το σηκώνει λίγο λάδι παραπάνω.

    Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Είναι πραγματικά σκέτη γλύκα αυτό το φαγητό και ότι πρέπει για το κρύο.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.