Ο Βασίλης Παπικινός μαγειρεύει στον ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟ της Μήλου και μας μεταφέρει καθημερινά μέσω της σελίδας τους, γεύσεις και αρώματα με Κυκλαδίτικο αέρα από το αγαπημένο του νησί. Αγωνίζεται για γίνει ευρέως γνωστή η γαστρονομία του νησιού του και βάζει την Κολοκυθόπιτα στο Μηλέικο Πρωινό ενώ μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή έτσι όπως τη διδάχθηκε από τις γυναίκες της Μήλου.
Αυτό το Ζυμάρι το χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού στη Μήλο. Με αυτό φτιάχνουμε τα ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ, τις ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ, τις ΚΟΥΚΙΣΤΕΣ.
Σχεδόν όλες τις ΓΛΥΚΕΣ και ΑΛΜΥΡΕΣ ΠΙΤΕΣ.
Υλικά για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 2 φλιτζάνια (περίπου) χλιαρό Νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 2 κιλά ψίχα από Κόκκινη Κολοκύθα
- 1 1/2 φλιτζάνι Μέλι
- 1 φλιτζάνι Ζάχαρη Κρυσταλλική
- 1 φλιτζάνι Σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
- Κανέλα
Σημείωση: Μπορεί να αντικατασταθεί το Λεμόνι με Ξύδι η Ρακί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη Ζύμη
Βάζεις το Αλεύρι σε λεκάνη με το Αλάτι και κατόπιν το Ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις ελαφρά. Προσθέτεις το Νερό και τελειώνεις το Ζυμάρι το οποίο θα είναι σφιχτό. Κανονίζεις εσύ τη σφριγηλότατα του προσθέτοντας αναλόγως Νερό ή Αλεύρι. Αφήνεις σκεπασμένο το Ζυμάρι για λίγη ώρα και κατόπιν το χωρίζεις σε δυο ίσα μέρη.
Για την Κολοκυθόπιτα
- Αφού έχεις τρίψει στο χονδρό μέρος του τρίφτη την Κολοκύθα, τη ραντίζεις με λίγη Ζάχαρη, την ανακατεύεις και την αφήνεις κάποιες ώρες στο ψυγείο (minimum 6-7).
- Αφού τη στραγγίξεις από τα υγρά, της προσθέτεις όλα τα υλικά (μέλι, ζάχαρη κλπ) στην Κολοκύθα και αφού πρώτα στρώσεις ένα μέρος από το φύλλο σε ΛΑΔΩΜΕΝΟ (όχι βούτυρο) ταψί, προσθέτεις αυτό το μίγμα.
- Το σκεπάζεις με το άλλο μέρος του φύλλου το χαράζεις σε μικρούς ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και την ψήνεις σε μέτριο φούρνο περίπου 40 – 50 λεπτά.
Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε το Βασίλη Παπικινό στα παρακάτω στοιχεία:
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ – ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
84800 Μήλος, Κυκλάδες