You are currently viewing Μανιταρόσουπα βελουτέ με τραγανή λούζα τηνιακή για να ηρεμήσουν τα μέσα του, γράφει η Γιάννα

Μανιταρόσουπα βελουτέ με τραγανή λούζα τηνιακή για να ηρεμήσουν τα μέσα του, γράφει η Γιάννα

Χτύπησε το τηλέφωνο. “Τελικά δεν τα κατάφερες; Δεν πειράζει! Έλα να τα συζητήσουμε από κοντά.“, τον άκουσα να λέει και κατάλαβα. “Έρχεται εδώ. Θα του φτιάξω μανιταρόσουπα που την αγαπάει, να ζεσταθούν τα μέσα του, να ηρεμήσει η ψυχή του…“, σκέφτηκα και άρχισα να ψάχνω τα υλικά.

Πόσες φορές έχεις βρεθεί με έντονη συναισθηματική φόρτιση, με ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και λύπη διάχυτη. Πόσες φορές ψάχνεις να βρεις τι να μαγειρέψεις για να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους σου; Όχι μόνο στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες. Ειδικά σε αυτές. Η τροφή είναι βάλσαμο για την χαμένη ενέργεια, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο μπορεί να αγαλλιάσει την ψυχή σου, μία ζεστή σούπα μπορεί να ηρεμίσει τα μέσα σου. Και ύστερα είναι όλα καλύτερα, ασήμαντα, μικρά και λίγα. Όλα θεραπεύονται με μία ζεστή αγκαλιά, μία ήρεμη κουβέντα κι ένα νόστιμο φαγάκι.

Μαγειρεύουμε γι΄ αυτούς που αγαπάμε.

Θυμήθηκα τα λόγια που μας είχε πει η αδερφή Θηρεσία στη Μονή/Σχολή Ουρσουλινών, στα Λουτρά της Τήνου και πρόσθεσα μία νότα από το νησί.


Βρήκα στο ντουλάπι ένα βαζάκι αφυδατωμένες Λεντινούλες (Shiitake) Δίρφυς και τα άδειασα σε ένα μπολ με νερό να μαλακώσουν.

Έβγαλα από το ψυγείο τα νωπά πλευρώτους και τα αγαρικά και τα ψιλόκοψα.

Ελληνικά, νωπά μανιτάρια ποικιλίας Αγαρικό.
Ελληνικά μανιτάρια Πλευρώτους

Υλικά

  • 1 κουτί Λεντινούλες Δίρφυς
  • 500γρ ελληνικά πλευρώτους
  • 500γρ ελληνικά αγαρικά
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • μια κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200γρ λούζα Τήνου από τον Γιάννη Κρητικό
  • 100γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Άφησα τις λεντινούλες να μαλακώσουν στο νερό μέχρι να ετοιμάσω τα άλλα μανιτάρια.
  2. Ξέπλυνα ελαφριά τα πλευρώτους και τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Καθάρισα απαλά τα αγαρικά και τα έκοψα σε μικρά κομμάτια.
  4. Έβαλα σε μία κατσαρόλα να κάψει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο γάλακτος
  5. Πρόσθεσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το άφησα μέχρι να αποκτήσει διαφάνεια.
  6. Πρόσθεσα τα μανιτάρια, σούρωσα τις λεντινούλες και τις πρόσθεσα.
  7. Άφησα να βγάλουν τα υγρά τους, να μοσχοβολήσουν και πρόσθεσα το αλατοπίπερο.
  8. Πρόσθεσα ένα ποτήρι χλιαρό νερό και άφησα να βράσουν με την ησυχία τους.
  9. Άφησα να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30′ και μετά με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποίησα όπως ήταν μέσα στην κατσαρόλα.
  10. Χαμήλωσα στο ελάχιστο τη θερμοκρασία και πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος.
  11. Σε ένα μικρό τηγάνι έβαλα λίγη ψιλοκομμένη λούζα Τήνου και την άφησα να ξεροψηθεί.

Έφτασε! Του έκανα μία σφιχτή αγκαλιά, μείναμε για λίγο αμίλητοι και καθίσαμε στο τραπέζι…

Σερβίρισα τη μανιταρόσουπα σε ένα βαθύ πιάτο, πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος και στο κέντρο στόλισα με την ψιλοκομμένη λούζα.

Αισθανόταν ήδη καλύτερα… <3

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.