You are currently viewing Μαρμελάδα με ολόκληρα ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ – πετάς μόνο τα κουκούτσια, γράφει η Γιάννα.

Μαρμελάδα με ολόκληρα ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ – πετάς μόνο τα κουκούτσια, γράφει η Γιάννα.

Έχουμε φτιάξει τόσo πολλή μαρμελάδα μανταρίνι στο εργαστήριο που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Είναι σχετικά εύκολη, το φρούτο είναι αρκετά συνεργάσιμο στο δέσιμο, το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και το σημαντικότερο όλων είναι ότι πετάς μόνο τα κουκούτσια. Αν και έχω μεγάλη αδυναμία σε όλα τα εσπεριδοειδή νομίζω ότι το μανταρίνι βγάζει την πιο νόστιμη μαρμελάδα.

Υλικά

Όταν μαγειρεύουμε με φρούτα δεν είναι εύκολο να μετρήσουμε με ακρίβεια την ποσότητα γιατί ο χυμός και η περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να διαφέρει από καρπό σε καρπό, από την διαφορετική ποικιλία ακόμη και από το στάδιο ωρίμανσης.

Στις μαρμελάδες πάντα δυσκολεύομαι να καταγράψω τις αναλογίες γιατί έχω μάθει σε επαγγελματικές ποσότητες και μπερδεύομαι αρκετά. Υπολογίζω την αναλογία ακολουθώντας πάντα ένα βασικό κανόνα: Όση ποσότητα φρούτου έχω, βάζω μισή ποσότητα ζάχαρης. Με εξαίρεση κάποια πικρά φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή που μαγειρεύονται μαζί με την πικρή φλούδα, οπότε ζητούν ζάχαρη.

Υπολογίζω περίπου: 2 κιλά μανταρίνια και 1 κιλό ζάχαρη και μισό λεμόνι για το τέλος.

Εκτέλεση

1. Πλένουμε τα μανταρίνια με άφθονο νερό και αφαιρούμε τις φλούδες.

2. Βάζουμε τις φλούδες σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση.

3. Με ένα ψαλίδι κόβουμε το σκληρό μέρος της ψίχας και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

4. Πολτοποιούμε στον αποχυμωτή ή στο μίξερ με τον κόφτη την ψίχα και αν θέλουμε, σουρώνουμε. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησα να τη σουρώνω γιατί δεν παρατήρησα κάποια σημαντική διαφορά στην υφή της τελικής μαρμελάδας. 

5. Ζυγίζουμε τα πολτοποιημένα μανταρίνια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Για παράδειγμα εάν είναι 1 κιλό τα πολτοποιημένα μανταρίνια, προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη. Αν δε σας αρέσουν οι γλυκές μαρμελάδες τότε μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης. Μην ξεχνάτε ότι στο επόμενο στάδιο θα προστεθούν οι φλούδες που διατηρούν ένα μέρος από την πίκρα τους και θα ισορροπήσουν την αναλογία.

6. Σουρώνουμε τις βρασμένες φλούδες και τις ψιλοκόβουμε ή τις πολτοποιούμε ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά μου αρέσει να καταλαβαίνω μερικά κομμάτια. Άλλωστε θα βράσει για αρκετή ώρα η μαρμελάδα μέχρι να δέσει και θα λιώσει η μεγαλύτερη ποσότητα.

7. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο.  

8. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν δείτε να ομογενοποιούνται τα συστατικά. Να μην χωρίζει η ψίχα από τον χυμό. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι θα ελαττωθεί το περιεχόμενο της κατσαρόλας κατά ένα τρίτο.

Μπορείτε να βάλετε μία κουταλιά μαρμελάδας σε ένα γυάλινο πιάτο και να τη χωρίσετε στα δύο με το κουτάλι. Αν τα δύο “βουναλάκια” παραμείνουν χωριστά, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεμένη. Αν όχι, τότε χρειάζεται λίγο ακόμη δέσιμο.

9. Στύβουμε μερικές σταγόνες λεμόνι, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Οι φωτογραφίες είναι από το εργαστήριο Πυλιακή γη®.


Σχετικά άρθρα:

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.