You are currently viewing Μελιτζάνα του λαδιού, γράφει η Έφη.
Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Μελιτζάνα του λαδιού, γράφει η Έφη.

Από μικρή ονειρευόμουν να έχω ένα σπίτι με δροσερό υπόγειο όπου εκεί να φυλάω ό,τι λαχταρούσε η ψυχή μου. Όνειρο ήταν και χώραγε πολλά. Κιούπια με λάδι, κεφαλάκια τυριά, λαχανικά στο λάδι και στο ξύδι, βότανα και μυρωδικά να κρέμονται, αλεύρι, φρούτα ξερά, βούτυρα, παξιμάδια και γλυκά του κουταλιού. Τελικά δεν το χω αποκτήσει αυτό το σπίτι, μα μου έμεινε η μανία να φτιάχνω και να αποθηκεύω σε βάζα λες και θα ‘ναι ο χειμώνας βαρύς και θα λείψουν όλα.
Κι αν έρθει κάποιος στο σπίτι να μην έχεις να σκαρώσεις ένα μεζέ σε λίγα λεπτά; Ένας πολύ αγαπημένος μεζές είναι η μελιτζάνα μέσα στο λάδι. Ένα φαγάκι πάντα έτοιμο για τσιπουράκι και κάθε εποχή.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Υλικά:
-1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
-2 ποτήρια ξύδι λευκό
-1 λίτρο νερό
-2 κουταλιές της σούπας αλάτι
-μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
-2 καρότα κομμένα πολύ λεπτά και κάθε ροδέλα στη μέση
-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετούλες

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες απ τη φλούδα και τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους μισού εκατοστού. βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό το ξύδι και το αλάτι και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν 5-7λεπτά.

Τις βάζουμε σ’ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Παίρνουμε ένα βάζο και βάζουμε μια στρώση μελιτζάνας (με προσοχή να μην σπάσουν ) την πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο. συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το βάζο.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Τέλος το απογεμίζουμε με λάδι, κλείνουμε και φυλάμε σε μέρος δροσερό ή στο ψυγείο.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Σέρβιρέ το με τυράκι που κι αυτό μπορείς να φυλάς στο λάδι και στα μυρωδικά (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο), τσιπουράκι και φρυγανισμένο ψωμάκι.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.