Από μικρή ονειρευόμουν να έχω ένα σπίτι με δροσερό υπόγειο όπου εκεί να φυλάω ό,τι λαχταρούσε η ψυχή μου. Όνειρο ήταν και χώραγε πολλά. Κιούπια με λάδι, κεφαλάκια τυριά, λαχανικά στο λάδι και στο ξύδι, βότανα και μυρωδικά να κρέμονται, αλεύρι, φρούτα ξερά, βούτυρα, παξιμάδια και γλυκά του κουταλιού. Τελικά δεν το χω αποκτήσει αυτό το σπίτι, μα μου έμεινε η μανία να φτιάχνω και να αποθηκεύω σε βάζα λες και θα ‘ναι ο χειμώνας βαρύς και θα λείψουν όλα.
Κι αν έρθει κάποιος στο σπίτι να μην έχεις να σκαρώσεις ένα μεζέ σε λίγα λεπτά; Ένας πολύ αγαπημένος μεζές είναι η μελιτζάνα μέσα στο λάδι. Ένα φαγάκι πάντα έτοιμο για τσιπουράκι και κάθε εποχή.
Υλικά:
-1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
-2 ποτήρια ξύδι λευκό
-1 λίτρο νερό
-2 κουταλιές της σούπας αλάτι
-μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
-2 καρότα κομμένα πολύ λεπτά και κάθε ροδέλα στη μέση
-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετούλες
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες απ τη φλούδα και τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους μισού εκατοστού. βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό το ξύδι και το αλάτι και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν 5-7λεπτά.
Τις βάζουμε σ’ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Παίρνουμε ένα βάζο και βάζουμε μια στρώση μελιτζάνας (με προσοχή να μην σπάσουν ) την πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο. συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το βάζο.
Τέλος το απογεμίζουμε με λάδι, κλείνουμε και φυλάμε σε μέρος δροσερό ή στο ψυγείο.
Σέρβιρέ το με τυράκι που κι αυτό μπορείς να φυλάς στο λάδι και στα μυρωδικά (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο), τσιπουράκι και φρυγανισμένο ψωμάκι.