You are currently viewing Οι εθελοντές στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου – TinosFoodPaths, γράφει η Γιάννα

Οι εθελοντές στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου – TinosFoodPaths, γράφει η Γιάννα

Στην Τήνο, μία φορά το χρόνο, για μία ολόκληρη εβδομάδα οι επαγγελματίες εστίασης φορούν μαύρα μπλουζάκια με το σήμα Tinos Food Paths για να είναι όλοι ίσοι, ίδιοι και για να τους αναγνωρίζουν οι καλεσμένοι εύκολα. Αρκεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να απολαμβάνουν τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του νησιού. Να μη τους λείψει τίποτα. Εθελοντισμός, Φιλοξενία και Γαστρονομική Ταυτότητα! Μαζί! Ενωμένα!

Παρότι η ιδέα ξεκίνησε από τους επιχειρηματίες εστίασης, οι εθελοντές μπορεί να είναι συγγραφείς, γραφίστες, φωτογράφοι ή απλώς άνθρωποι του νησιού που θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας . Όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές, με οποιοδήποτε τρόπο. Ένα δυνατό παλικάρι μπορεί να μετακινήσει βράχους, να μεταφέρει βαρύ φορτίο την ίδια στιγμή που μία ηλικιωμένη κυρία μπορεί να μεταφέρει τη γνώση της. Είναι και αυτό ένα βαρύ φορτίο. Είναι η αγάπη για τον τόπο τους. Εθελοντισμός λέγεται!

Για μία ολόκληρη εβδομάδα αφήνουν στην άκρη την καθημερινότητά τους και είναι εκεί μόνο για τους καλεσμένους του νησιού. Φιλοξενία λέγεται!

Τρέχουν παντού. Σηκώνουν βάρη. Ιδρώνουν. Αγχώνονται. Γελάνε. Δεν υπάρχει αρχηγός ή μάλλον υπάρχει αλλά όχι με την έννοια αυτού που δίνει εντολές. Έχει ευθύνη. Πρέπει να λειτουργήσουν όλα ρολόι με το όποιο κόστος σωματικό και ψυχικό. Γιατί ο εθελοντής του TinosFoodPaths τα δίνει όλα για μία εβδομάδα. Ψυχή και σώμα. Και όλοι μαζί ίδιοι, ίσοι και ενωμένοι. Πολιτισμός λέγεται!

 

Το έχω ζήσει. Έχω ζήσει να τους ζητάμε πράγματα ταυτόχρονα. Ασταμάτητα. Να τους ζαλίζουμε με ερωτήσεις και επιθυμίες. Να μπερδεύουμε τα ονόματά τους. Έγινα κι εγώ εθελόντρια, το έχω κάνει τάμα. Για μία ολόκληρη εβδομάδα να σταματάει ο χρόνος μου και να υπηρετώ περήφανα το νησί. Να προσφέρω όχι μόνο στους καλεσμένους αλλά και στους ανθρώπους της Τήνου. Κυρίως στους ανθρώπους της. Αυτούς που ανοίγουν τις αυλές τους, τις κουζίνες τους, τις καρδιές τους για να μη μας λείψει τίποτα. Είναι αμοιβαία τα αισθήματα γιατί υπάρχει αγάπη, σεβασμός και αλληλεγγύη.

Μέσα από το έργο του TinosFoodPaths έχουν ξεσηκωθεί ομάδες από όλη η Ελλάδα και αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τις στιγμές, τα δεδομένα αλλά και τα αποτελέσματα στο δικό τους τόπο. Με ρωτούν συχνά τι είναι αυτό που τους κάνει μοναδικούς και ξεχωρίζουν. Προσπαθώ να εκφραστώ με λέξεις και να μεταφέρω τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει αλλά καταλήγω πάντα στο ίδιο σημείο. Είναι η αγάπη για τον τόπο τους. Όχι πως οι υπόλοιποι δεν τον αγαπούν αλλά στην Τήνο υπάρχει ένας σκοπός και κάποιοι τον υπηρετούν με πάθος.

Υπάρχει μία ραχοκοκαλιά, ένας άξονας πάνω στον οποίο στηρίζεται μία φιλοσοφία, μία δομή, μία σύνθετη δημιουργία. Υπάρχουν οι επαγγελματίες εστίασης που αναζητούν και αξιοποιούν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη φύση, στην τέχνη, στη γη, στην παράδοση, στην ιστορία, στους ανθρώπους.

Αυτά που τους δίνουν ταυτότητα και τους κάνουν ξεχωριστούς. Αυτά τα στοιχεία που υπήρχαν πάντοτε εκεί αλλά αναβιώνουν, εξελίσσονται και εν τέλει δημιουργούν τη γαστρονομική ταυτότητα της Τήνου.

Η Τήνος, οι άνθρωποί της και σημαντικοί καλεσμένοι θα διαβούν και φέτος, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, τα διατροφικά μονοπάτια του νησιού, τα Food Paths.

Οι επαγγελματίες της εστίασης οργανώνουν τα Τinos Food Paths και αναζητούν από τώρα φίλους που θα στηρίξουν τη διοργάνωση και θα συνδράμουν την αντιμετώπιση πρακτικών αναγκών της.

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις εθελοντής στο Tinos Food Paths 2018 μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο γραφείο πληροφοριών του T.F.P. (στην παραλία του νησιού, δίπλα στην καφετέρια Αρόδο), και στα τηλέφωνα 690.6389.320 & 698.086.4141

Περισσότερες Πληροφορίες: www.tinosfoodpaths.gr ή στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook 


Άρθρα Σχετικά με το TinosFoodPaths

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.