You are currently viewing Οσομπούκο με πετιμέζι, λευκό κρασί και πάπρικα, γράφει η Έφη.

Οσομπούκο με πετιμέζι, λευκό κρασί και πάπρικα, γράφει η Έφη.

Οσομπούκο με πετιμέζι. Δύο από τα αγαπημένα μου συστατικά σε ένα πιάτο. Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια κρέατος είναι το οσομπούκο. Κότσι. Το κρέας; ποντίκι. Γιατί το προτιμώ; Όσο αστείο και να σου φανεί, εκτός του ότι μου αρέσει πολύ γευστικά, μπορείς να έχεις ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα στο πιάτο. Ναι! Για μένα παίζει σημαντικό ρόλο η αισθητική. Να μου αρέσει αυτό που τρώω και στο μάτι. Αυτός βέβαια δεν είναι ο απόλυτα παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος αλλά μοιάζει. Οι δικές μου νότες πάντα υπάρχουν σε κάθε μου φαγητό.

Έτσι. Για να δηλώνουν την παρουσία μου. Για να νιώθω κάθε φορά το παιχνίδισμα μαζί του!!!

Υλικά:
-τέσσερα κομμάτια κρέατος (Οσομπούκο)
-ένα μέτριο κρεμμύδι
– μια φρέσκια ντομάτα
-δυο καρότα
-ένα ποτηράκι λευκό κρασί
-δυο κουταλιές της σούπας πετιμέζι
-μισό κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
-μισό κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
-ελαιόλαδο
– φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια.
-αλάτι

Οσομπούκο με πετιμέζι
Φωτο: Έφη Καϊσέρογλου
  1. Εκτέλεση
    Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το σοτάρεις με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις χρυσίσει ρίξε τα μπαχαρικά και το πετιμέζι και άστα να καραμελώσουν λίγο.
  3. Έπειτα ρίξε το κρέας και άστο να ροδίσει κι απ τις δυό μεριές.
  4. Σβήσε με το κρασί  κι άστο να βράσει για λίγα λεπτά.
  5. Σκέπασε με νερό και άστο ιδανικά γύρω στις δύο ώρες να σιγοβράζει.
  6. Όταν είναι έτοιμο πάρε ζουμάκι με τα λαχανικά και άλεσε τα όλα μαζί με ώμο ελαιόλαδο. Πρόσεξε στην αναλογία των λαχανικών με το ζουμί είναι και το μεδούλι που κάνει από μόνο του τη σάλτσα πιο πυκνή. Δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά πυκνή.
  7. Συνόδευσε το με όποιο άμυλο σου αρέσει. Είναι φίνο και σκέτο, με σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.
Οσομπούκο με πετιμέζι στο πιάτο
Φωτο: Έφη Καϊσέρογλου

Καλή μας όρεξη.

Άλλες συνταγές με πετιμέζι εδώ.

Συνταγές της Έφης, εδώ!

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.