You are currently viewing Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού, γράφει η Γιάννα.

Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού, γράφει η Γιάννα.

Τα γλυκά κουταλιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλουν υπομονή, ηρεμία και την καλύτερη πρώτη ύλη. Ειδικά το πορτοκάλι γλυκό κουταλιού είναι φαινομενικά ένα εύκολο γλυκό αφού περιέχει φυσική πηκτίνη, αλλά ο σκοπός είναι να μείνει όμορφο και λαχταριστό το κομμάτι που θα σερβιριστεί στο γυάλινο πιατάκι. Ιδού η δική μου εκδοχή.

κομμένο πορτοκάλι ετοιμο για γλυκό κουταλιού

Υλικά

8 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
για 1 κιλό φρούτα, ένα κιλό ζάχαρη
χυμό από 3 πορτοκάλια

Διαδικασία για πορτοκάλι γλυκό κουταλιού

Πλένετε, ξύνετε και καθαρίζετε τα φρούτα να μην έχουν στίγματα.
Πρώτα τα σκουπίζετε καλά και στη συνέχεια τα βράζετε σε μια κατσαρόλα 40-50 λεπτά περίπου. Όταν εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε επιπλέον νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι η φλούδα να μαλακώσει (όχι να λιώσει). Σουρώνετε τα πορτοκάλια και το αφήνετε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τα βάζετε σε καθαρή πετσέτα, κόβετε το πάνω και κάτω μέρος και μετά κόβετε κάθετα το πορτοκάλι στα 4 ή σε 8 κομμάτια.

Παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε εναλλάξ μία στρώση ζάχαρη και μία στρώση φρούτο και τα αφήνετε για 10-12 ώρες.

Την άλλη μέρα, στον χυμό που θα βγάλουν τα πορτοκάλια προσθέτετε και το χυμό από τρία πορτοκάλια και αφήνετε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε συνεχώς όποτε είναι απαραίτητο.
Αφού δέσει και κρυώσει το σιρόπι, βάζετε πάλι μέσα το πορτοκάλι και το αφήνετε για 24 ώρες. Την άλλη μέρα, αν έχει βγάλει υγρά, το βάζετε σε δυνατή φωτιά για να γίνει το τελευταίο δέσιμο. Το αφήνετε να κρυώσει και το κλείνετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημείωση: Τα κομμάτια μέσα στο βάζο πρέπει να είναι καλυμμένα με σιρόπι για να συντηρηθούν διαφορετικά θα βγάλουν μούχλα. Αν δε σας φτάνει η ποσότητα φτιάχνετε σε μια κατσαρόλα λίγη ποσότητα έξτρα σιρόπι με την αναλογία 1 κιλό ζάχαρη, μισό νερό. Αφήνετε να δέσει σωστά, να κρυώσει και μετά συμπληρώνεται όσο χρειάζεται μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Το σιρόπι τα προστατεύει.

Συνταγή: Γιάννα Μπαλαφούτη
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης
Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Olive


Σχετικά Άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.