You are currently viewing Τα δεσίματα μιας φρουτο-οικοτέχνισσας, γράφει η Γιάννα.

Τα δεσίματα μιας φρουτο-οικοτέχνισσας, γράφει η Γιάννα.

Σίγουρα έχεις στην παρέα σου μια φρουτο-οικοτέχνισσα. Δεν έχει σημασία αν ασχολείται κατ΄επάγγελμα ή απλώς έχει αγάπη για τα φρούτα. Μια γυναίκα που γνώρισες σ΄ένα ταξίδι ή σε μια παρέα και όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτά. Συνήθως έχει και μια θεία, γιαγιά, φίλη ή κουμπάρα που ανταλλάσουν απόψεις και ιδέες.

Όταν πηγαίνεις στο χώρο της χτυπάς ανάμεσα σε βαζάκια. Μπορεί να είναι οργανωμένα σε ράφια ή επιμελώς τοποθετημένα σε χαρτοκιβώτια, σε κλούβες μαναβικής κάτω από το τραπέζι ακόμη και κάτω από το κρεβάτι.

Τα ντουλάπια της είναι φορτωμένα με μπαχάρια, βότανα, βανίλιες, ζάχαρες κάθε ποιότητας, ζελατίνες, γλυκαντικά. Ανοίγεις το συρτάρι να πάρεις ένα κουτάλι και πέφτεις πάνω στη συλλογή από κόφτες διαφόρων φρούτων. Ανοίγεις το ψυγείο και δεν υπάρχει χώρος για μια έξτρα μπίρα. Συνήθως κάποιο φρούτο μαρινάρει ή έπιασε πάλι τα τουρσιά.

Σε κάθε κάλεσμα θα σου κουβαλήσει και τουλάχιστον ένα βαζάκι από την αγαπημένη σου μαρμελάδα ή από ένα άλειμμα που έκανε δοκιμή και χρειάζεται τη γνώμη σου. Μπορεί και να μην έχει ιδιαίτερη σημασία η γνώμη σου βέβαια. Ήθελε απλώς ν΄ακούσει μια καλή κουβέντα για να ανταμείψει τον κόπο της. Τα πόδια της πονάνε. Και τα χέρια της πονάνε. Βάφουν τα βύσσινα και ξέχασε να φορέσει γάντια το απόγευμα.

Από εδώ και κάτω ξεκινάει το παραλλήρημα και σταματημό δεν έχει. Γιατί όσο εσύ της μιλάς αυτή έχει ήδη προετοιμαστεί ψυχολογικά για το επόμενο δέσιμο.

Κατέγραψα μερικές σκέψεις από αυτές που γυρίζουν στο μυαλό της και τις μοιράζομαι μαζί σας.


Πρέπει να τελειώσουμε με το σταφύλι γιατί είδα τα πρώτα κυδώνια. Έχω να φτιάξω γλυκά κουταλιού, έχω να φτιάξω κυδωνόπαστο και λίγη μαρμελάδα.

Βγαίνουν τα ρόδια. Να καθαρίσω, να φτιάξω κανένα χυμό. Η μάνα τα κάνει γλυκό κουταλιού αλλά εμένα δε μου αρέσουν τα κουκούτσια.

Ερχονται γιορτές. Να δέσω κάστανα. Τα φτιάχνω με brandy για το γιορτινό τραπέζι. Θα κάνω κι ένα άλειμμα που δοκίμασα και μου άρεσε.

Έρχονται τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα νεράντζια, τα μανταρίνια και τα περγαμόντα. Αχ, τα περγαμόντα. Έφτασε Πάσχα και ακόμη μ΄αυτά ασχολείσαι. Που τα βρίσκεις τέτοια εποχή;

Σταμάτησα λίγο με τις φράουλες να δέσω τα αγριόσυκα πριν μεγαλώσουν. Δεν είναι ωραία να έχουν σπόρια.

Μα πόσες φράουλες πια. Γλυκό, σιρόπι, μαρμελάδα, ξανά μαρμελάδα. Μα πόση μαρμελάδα; Όση και να φτιάξεις, δε θα είναι αρκετή.

Ο κύριος Γιώργος μάζεψε λίγο καρυδάκι. Δε θα φτιάξουμε καρυδάκι φέτος; Πέρσι το ψάχναμε.

Βερίκοκο κομπόστα ή γλυκό; Μαρμελάδα για τα παιδιά. Να φτιάξω και κανένα chutney. Το χρειάζομαι τα Χριστούγεννα.

Βύσσινο ή κεράσι φέτος; Να έχω το νου να πέσει η τιμή. Βρήκα κάτι ωραία πετροκέρασα να δοκιμάσω φέτος.

Ροδάκινο και νεκταρίνι; Μην αγχώνεσαι έχει μέχρι το Σεπτέμβρη πια.

Μα από τώρα τα καρπούζια; Είναι ακόμη Μάιος. Τι; Από τις αρχές καλοκαιριού θα πιάσουμε τα πεπόνια;  Θα τ΄αφήσουμε για τον Αύγουστο μαζί με τα καρπούζια.

Μα τον Αύγουστο έχει σύκα. Ξέρεις πόση μαρμελάδα έφτιαξα φέτος; Πέρσι μέτρησα πάνω από 10 κατσαρόλες.

Να δέσω και λίγο φραγκόσυκο. Το ζητάει ο κόσμος.

Και τα δαμάσκηνα να δέσω. Οπωσδήποτε μία κατσαρόλα μαρμελάδα. Και γλυκό. Μην ξεχάσεις το γλυκό.

Τα μήλα; Τα μήλα! Ξέχασα τα μήλα! Φέρε να κάνω και μια κατσαρόλα μαρμελάδα.

Εγώ το δένω ένα – ένα. Εσύ το δένεις δυο – ένα; Τις μαρμελάδες τις δένω ένα -μισό.

——–
Φωτογραφία: Γιάννης Βαρουχάκης.

 

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.