You are currently viewing Τα πιο νόστιμα Μελομακάρονα είναι τα δικά σου, γράφει η Γιάννα.

Τα πιο νόστιμα Μελομακάρονα είναι τα δικά σου, γράφει η Γιάννα.

Αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, ζάχαρη, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα, μέλι, πορτοκάλια… Όμορφα υλικά μπαίνουν στο σπίτι το Δεκέμβρη. Νόστιμα χριστουγεννιάτικα εδέσματα φουρνίζονται, ξεφουρνίζονται και στολίζουν τις εορταστικές πιατέλες. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, παστέλια, αμυγδαλωτά, βασιλόπιτες. Κάθε σπίτι μετατρέπεται σε ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Μοσχοβολάει η κουζίνα κανέλα και ζεστό μέλι, ενθουσιάζονται τα παιδιά, χαμογελάνε οι μεγάλοι.
Όσες συνταγές και να διαβάσεις, όσες γνώμες και να αναζητήσεις, πάντα το δικό σου μελομακάρονο θα είναι το καλύτερο, το πιο νόστιμο και το πιο λαχταριστό. Γιατί είναι καμωμένο με αγάπη! Το έπλασες με αυτούς που αγαπάς, γι΄αυτούς που αγαπάς. Είναι ωραίος μήνας ο Δεκέμβρης.

Το δικό μου μελομακάρονο είναι το καλύτερο, όπως είναι και το δικό σου μελομακάρονο. Το φτιάχνω πάντοτε με αγουρέλαιο που μόλις έχει φτάσει στο σπίτι μας, από το δικό μας χωραφάκι, που βγάζει το πιο νόστιμο λάδι του κόσμου. Γιατί είναι το δικό μας χωραφάκι και τις ελιές τις μαζέψαμε μόνοι μας, με τα χεράκια μας.

Πήρα μέλι ανθέων με λίγο θυμάρι από μελισσοκόμο της Πύλου, καρύδια και πορτοκάλια από το χωριό. Βάζω σε σειρά τις δουλειές, συγυρίζω την κουζίνα και πιάνω να φτιάξω μελομακάρονα. Δε γνωρίζω πότε θα σταματήσω να φτιάχνω. Η πρώτη φουρνιά εξαφανίζεται την ίδια ημέρα στις δοκιμές. Η δεύτερη χαρίζεται στην οικογένεια. Η τρίτη σε φίλους καρδιάς, Η τέταρτη και η πέμπτη φουρνιά ίσως να καταφέρει να στολίσει το γιορτινό τραπέζι. Μπήκε Δεκέμβρης. Σηκώνουμε μανίκια, φοράμε ποδιές και ξεκινάμε!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. καρυδόψυχα
  • 550 γρ. ζαχαρη, λευκή κρυσταλλική
  • 500 γρ. μέλι ανθέων
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι.
  • 320 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 γρ. κανέλλα σκόνη
  • 5 γρ. γαρυφαλλο σκόνη
  • 45 γρ Brandy 5*
  • 10 γρ. μπείκιν πάουντερ
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής.

 

Εκτέλεση

  1. Πλένω και στύβω τα πορτοκάλια, κρατάω στην άκρη το χυμό και βγάζω λίγο ξύσμα από τη φλούδα.
  2. Σε μία φαρδιά λεκάνη βάζω το ελαιόλαδο και τα 150γρ. ζάχαρη και χτυπάω πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Στην κανάτα με τον χυμό πορτοκάλι προσθέτω το brandy και τη σόδα μαγειρικής, ανακατεύω καλά για να διαλυθεί η σόδα (πάνω από τη λεκάνη με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, γιατί φουσκώνει απότομα), το προσθέτω στο ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτω το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  5. Κοσκινίζω το αλεύρι, ανακατεύω το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτω διαδοχικά, όχι όλο μαζί, στη λεκάνη με τα υγρά. Παρατηρώ τη ζύμη και φροντίζω να παραμείνει αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως πάρει λιγότερο από το ένα κιλό (ίσως και λίγο παραπάνω) γιατί εξαρτάται από τη λεπτομέρεια στις αναλογίες και την ποιότητα του αλευριού.
  6. Βάζω λαδόκολλά στη λαμαρίνα του φούρνου, πλάθω μικρά -μακρόστενα κουλουράκια, με γρήγορες κινήσεις, γιατί η ζύμη δεν πρέπει να μείνει πολύ ώρα επειδή χωρίζουν τα υλικά και σκληραίνει το ζυμάρι. Χωρίς δύναμη στις παλάμες, απαλά.
  7. Πατάω με ένα πιρούνι τα κουλουράκια.
  8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C για περίπου 20′, στον αέρα. Προσέχω να μην παραψηθούν. Ανοίγω τον φούρνο, πιάνω ένα με το χέρι, κοιτάζω το κάτω μέρος και αν έχει πάρει χρώμα τότε είναι έτοιμο.

  9. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζω το σιρόπι.
    1. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία βράζω 1 κιλό νερό με 400γρ. ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτω μισό πορτοκάλι με τη φλούδα του, μισό λεμόνι με τη φλούδα του, ξύλα κανέλας και τελευταία προσθέτω τα 500γρ μέλι.
    2. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, σβήνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα πάνω στη ζεστή εστία ώστε να διατηρεί ζεστό το σιρόπι μέχρι να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα. Αν στο μεταξύ κρυώσει το σιρόπι, το ζεσταίνω για λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία. Συνήθως όταν έχω πολλά φουρνίσματα, το αφήνω αναμμένο στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
  10. Προσθέτω λίγα- λίγα μελομακάρονα όπως είναι ζεστά, μέσα στο ζεστό σιρόπι (ζεστό με ζεστό πάντα) τα γυρνάω απαλά, αφήνω για μερικά δευτερόλεπτα και τα βγάζω με μία τρυπητή κουτάλα.
  11. Παρατηρώ τα μελομακάρονα όσο βρίσκονται μέσα στο σιρόπι. Αν έχουν αρχίσει να “ποτίζουν” αποκτούν πιο σκούρο χρώμα. Τα αφαιρώ για να μη λιώσουν, τα αφήνω για λίγο  σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  12. Απλώνω το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε μία πιατέλα και πασπαλίζω με την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.
  13. Αυτό ήταν. Έτοιμα! Και του χρόνου με υγεία <3
Σημειώσεις / Διευκρινίσεις
  • Αυτή η συνταγή δεν περιέχει σιμιγδάλι. Αν είναι σφιχτή η ζύμη πολύ πιθανόν να μην περάσει μέχρι το κέντρο του μελομακάρονου το σιρόπι.
  • Αν παρόλα αυτά το θέλετε πιο σιροπιαστό, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος από το αλεύρι, με σιμιγδάλι ψιλό. Για παράδειγμα 100-200γρ. σιμιγδάλι και 900γρ αλεύρι.
  • Οι φωτογραφίες είναι από το εργαστήριό μου. Μη σας τρομάζουν οι ποσότητες που φαίνονται. Η παραπάνω δοσολογία δε θα βγάλει τόσα πολλά.
  • Προτιμώ τα μελομακάρονα να έχουν μέγεθος μπουκιάς γι αυτό τα πλάθω σε ζυμαράκια των 3-4 εκατοστών. Αν σας αρέσουν μεγαλύτερα, τότε διπλασιάστε τον όγκο στα 6-7 εκατοστά. Παρατητήστε μόνο στο χρόνο του ψησίματος. Ίσως να χρειαστούν 5′ παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.