You are currently viewing Φ όπως Φωτοβολταϊκά

Φ όπως Φωτοβολταϊκά

Έχεις εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά; Το ήξερες οτι ένα βρώμικο πάνελ, μπορεί να έχει απώλειες στην απόδοσή του ακόμη και πάνω από 80%!

Αυτό στην πράξη σημαίνει απώλεια εσόδων πολλών χιλιάδων ευρώ για τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, οι ακαθαρσίες και η σκόνη που συσσωρεύονται σε μακροχρόνιο ορίζοντα προκαλούν φθορές. Αυτές, μπορεί να γίνουν μόνιμες και ουσιαστικά να αχρηστεύουν το πάνελ.

Φωτοβολταϊκά παντού

Αφού περάσαμε τη φούρια που όλοι τρέχαμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά στα χωράφια και στις ταράτσες των σπιτιών, ήρθε η νομοθεσία και ότι είπε το ξε-είπε. Κι ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά, οικονομικά και κυρίως οικολογικά, πάγωσε ο ρυθμός ζήτησης και γυρίσαμε πάλι 10 χρόνια πίσω. Όσοι είχαν την τύχη να δράσουν γρήγορα αλλά και όσοι ανοιχτόμυαλοι ακόμη φλερτάρουν με τις παροχές των φωτοβολταϊκών, επιθυμούν να λάβουν το 100% των δυνατοτήτων τους και πολύ καλά κάνουν.

Αλλά και όσοι πρόλαβαν να εγκαταστήσουν στις ταράτσες τους μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, βρέθηκαν να εισπράττουν μειωμένες τιμές. Κατά συνέπεια με πολλά χρέη στις τράπεζες. Εμένα, ως ευαίσθητη πολίτης σε θέματα που έχουν να κάνουμε με το περιβάλλον, πάντα με ενδιέφεραν λύσεις που παράγουν ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μπορώ να μαγειρέψω με ηλεκτρική κουζίνα;

Μια μικρή απογοήτευση βέβαια είναι οτι με ένα μικρό φωτοβολταϊκό , σαν αυτό που μπορείς να βάλεις στο σπίτι σου δεν έχεις αρκετό ρεύμα για να μαγειρέψεις με ηλεκτρική κουζίνα. Επειδή το μαγείρεμα ειναι η μεγάλη μου αδυναμία, πρέπει να καταφύγω στο φυσικό αέριο για το μαγείρεμα και να αφήσω το φωτοβολταϊκό στην ησυχία του να φροντίζει για το φωτισμό και άλλες μη ενεργοβόρες δουλειές του σπιτιού.

Άσχετα λοιπόν με την μαγειρική, ήξερες ότι τα φωτοβολταϊκά πρέπει να καθαρίζονται; Ίσως να μην το σκέφτηκες. Εγώ για παράδειγμα αν δεν είχα κάποιον να μου τα εξηγήσει αναλυτικά δε θα το γνώριζα.

Διαβάζω “Μην περιμένεις τις βροχές για να καθαρίσεις…γιατί μέχρι να έρθουν συνεχίζεις να χάνεις παραγόμενες κιλοβατώρες, δηλαδή χρήματα“. Αυτό μου κάνει κλικ. Γιατί, για να έχω εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στο χωράφι μου ή στην ταράτσα μου σημαίνει ότι προσδοκώ εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος.

Όχι, δεν ήξερα ότι πρέπει να τα καθαρίζω. Βέβαια, έχει μια λογική γιατί βρέχει, χιονίζει και πέφτουν λασπόνερα όπως πέφτουν στη βεράντα μου άρα γιατί να μη λερωθούν και τα πάνελ μου;

Καλά μέχρι εδώ. Ας πιάσουμε και ένα επίσης σοβαρό θέμα.
Σκέφτομαι, με τι τα καθαρίζουν; Με καθαριστικό τζαμιών που τα κάνει αόρατα ή με απορρυπαντικό πλυντηρίου που αστράφτει την επιφάνεια; Φαντάζεσαι τι οικολογική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει ένας ιδιώτης αν καθαρίσει μόνος του το πάνελ με χημικά καθαριστικά;

Διαβάζω “Χρησιμοποιώντας μόνο ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ νερό και ειδικές βούρτσες, έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και ήπιο καθαρισμό χωρίς φθορές στον εξοπλισμό σας” και ησυχάζω.

Ξέρεις, μερικές φορές τα πράγματα είναι απλά. Όμως με αυτά που ζούμε δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά.

Πριν φύγετε, εδώ!

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.