Φ όπως Φωτοβολταϊκά, γράφει η Γιάννα.

Φ όπως Φωτοβολταϊκά, γράφει η Γιάννα.

Ένα βρώμικο πάνελ, μπορεί να έχει απώλειες στην απόδοσή του ακόμη και πάνω από 80%!

Αυτό στην πράξη σημαίνει απώλεια εσόδων πολλών χιλιάδων ευρώ για τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, οι ακαθαρσίες και η σκόνη που συσσωρεύονται σε μακροχρόνιο ορίζοντα προκαλούν φθορές που μπορεί να γίνουν μόνιμες και ουσιαστικά να αχρηστεύσουν το πάνελ.

Αφού περάσαμε τη φούρια που όλοι τρέχαμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά στα χωράφια και στις ταράτσες των σπιτιών ήρθε η νομοθεσία και ότι είπε το ξε-είπε. Κι ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά, οικονομικά και κυρίως οικολογικά πάγωσε ο ρυθμός ζήτησης και γυρίσαμε πάλι 10 χρόνια πίσω. Όσοι είχαν την τύχη να δράσουν γρήγορα αλλά και όσοι ανοιχτόμυαλοι ακόμη φλερτάρουν με τις παροχές των φωτοβολταϊκών, επιθυμούν να λάβουν το 100% των δυνατοτήτων τους και πολύ καλά κάνουν.

Ήξερες ότι πρέπει να καθαρίζονται; Ίσως να μην το σκέφτηκες. Εγώ για παράδειγμα αν δεν είχα γαμπρό-μάστορα το Δημήτρη να μου τα εξηγήσει αναλυτικά δε θα το γνώριζα.

Διαβάζω στη σελίδα τους “Μην περιμένεις τις λασποβροχές για να καθαρίσεις…γιατί μέχρι να έρθουν συνεχίζεις να χάνεις παραγόμενες κιλοβατώρες, δηλαδή χρήματα“. Αυτό μου κάνει κλικ. Γιατί, για να έχω εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στο χωράφι μου σημαίνει ότι προσδοκώ εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος.

Όχι, δεν ήξερα ότι πρέπει να τα καθαρίζω. Βέβαια, έχει μια λογική γιατί βρέχει, χιονίζει και πέφτουν λασπόνερα όπως πέφτουν στη βεράντα μου άρα γιατί να μη λερωθούν και τα πάνελ μου;

Καλά μέχρι εδώ. Ας πιάσουμε και ένα επίσης σοβαρό θέμα.
Σκέφτομαι, με τι τα καθαρίζουν; Με καθαριστικό τζαμιών που τα κάνει αόρατα ή με απορρυπαντικό πλυντηρίου που αστράφτει την επιφάνεια; Φαντάζεσαι τι οικολογική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει ένας ιδιώτης αν καθαρίσει μόνος του το πάνελ με χημικά καθαριστικά;

Διαβάσω “Χρησιμοποιώντας μόνο ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ νερό και ειδικές βούρτσες, έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και ήπιο καθαρισμό χωρίς φθορές στον εξοπλισμό σας.” και ησυχάζω.

Ξέρεις, μερικές φορές τα πράγματα είναι απλά αλλά με αυτά που ζούμε δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά.

Για το πώς γίνεται, ποιά είναι η διαδικασία κτλ δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα αφού η σελίδα τους στο facebook έχει πολλά παραδείγματα από εργασίες που έχουν ήδη γίνει οπότε εδώ σταματάω και τ’ αφήνω στα χέρια των ειδικών.

Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Δημήτρη Παντελή που είναι ο ειδικός και αυτός θα στο εξηγήσει καλύτερα από μένα.

Μπες στην επίσημη σελίδα της DP Green πατώντας εδώ www.dpgreen.gr

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση