You are currently viewing 10 Μονοποικιλιακές Σοκολάτες Bean-to-Bar, γράφει η Γιάννα.

10 Μονοποικιλιακές Σοκολάτες Bean-to-Bar, γράφει η Γιάννα.

Ήξερες ότι για να δημιουργηθεί η τέλεια σοκολάτα πρέπει να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη της γης, να περπατήσεις μέσα σε πυκνά δάση με ελέφαντες, να ζήσεις μέσα σε αγροτικές περιοχές μακριά από internet και σύγχρονες τεχνολογίες; Να λερωθείς μέσα σε λάσπες, να κουβαλήσεις βαριά καλάθια,  να μάθεις τις τοπικές διαλέκτους, να γίνεις φίλος με τους ιθαγενείς προκειμένου να δημιουργήσεις την τέλεια γεύση σοκολάτας;

Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι που με μία βαλίτσα στο χέρι “ξεσκονίζουν” κυριολεκτικά όλη τη γη. Υπάρχουν σοκολατοποιοί που αγοράζουν ή νοικιάζουν δικές τους φυτείες, εκπαιδεύοντας τους αγρότες κακάο όχι μόνο για τις ορθές συνθήκες καλλιέργειας και διαχείρισης αλλά και για την εγγυημένη γεύση που θέλουν να πετύχουν. Με μία βαλίτσα στο χέρι ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, αναζητούν σπάνιες ποικιλίες και αναδεικνύουν τα πλούσια αρώματα του λατρεμένου καρπού κακάο. Κάποιες φορές επιστρέφουν φορτωμένοι με τους λιγοστούς κόκκους, τους μετατρέπουν σε σοκολάτα και ταξιδεύουν πάλι πίσω για να δοκιμάσουν μαζί με τον αγρότη το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στο ράφι σαν μία πλάκα σοκολάτας τυλιγμένη σ΄ένα χαρτί με ευφάνταστα σχέδια. Επιλέγεις, ξετυλίγεις, κλείνεις τα μάτια και αφήνεις τις αισθήσεις σου να σε ταξιδέψουν στις γευστικές περιπέτειες του σοκολατοποιού.

Συγκέντρωσα μερικές από τις πιο λαχταριστές σοκολάτες που έχουν παραχθεί με μία και μοναδική ποικιλία κακάο.

  1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: BIETNAM – TIEN GIANG
    • Περιορισμένη παραγωγή – 78% περιεκτικότητα σε κακάο.

Ο σοκολατοποιός Adam Dick έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία μονοποικιλιακής σοκολάτας . Γουατεμάλα, Μπελίζ, Μαδαγασκάρη, Βραζιλία είναι οι επιλογές του. Εδώ όμως έγινε η εξαίρεση γιατί όπως αναφέρει και ο ίδιος “Σπάνια συναντάμε ένα κακάο που είναι τόσο μοναδικό και συναρπαστικό όσο το κακάο από τον Tien Giang στο Βιετνάμ. Έχει ένα πολύπλοκο μείγμα μπαχαρικών και ξηρών καρπών που δεν βρίσκεται συχνά. Αμέσως ερωτευτήκαμε και αγοράσαμε όλα όσα ήταν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή. ”

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ: Πικάντικο κέικ, βερίκοκο, Αμυγδαλοβούτυρο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: κακάο 78%, οργανική ζάχαρη.

Θα τη βρείτε εδώ: https://dicktaylorchocolate.com/


2. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΝΗΣΙA ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ – KENNY PATOVAKI
  • Ειδική Έκδοση – 72% περιεκτικότητα σε κακάο.

Ο σοκολατοποιός Adam Dick έζησε μια εβδομάδα στα Νησιά Σολομώντα εκπαιδεύοντας ένα ντόπιο αγρότη, τον Kenny Patovaki που ζει στο μικρό νησί Paspaskato. Έξι μήνες αργότερα, έλαβε ένα φανταστικό δείγμα κακάο, ζυμωμένο και αποξηραμένο χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που του δίδαξε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Με αυτή την καλλιέργεια ο Kenny κέρδισε το πρώτο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό!

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ: Κεράσι, βερίκοκο, Αμυγδαλοβούτυρο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: κακάο 72%, οργανική ζάχαρη.

Θα τη βρείτε εδώ: https://dicktaylorchocolate.com/


3. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ELIZABETH AGUDELO
Πηγή: Naive Chocolate

Η Elizabeth Agudelo κληρονόμησε την εμμονή για τη διατήρηση σπάνιων τροπικών σπόρων από τον πατέρα της Miqueas. Το 2011 ανανέωσε ένα μέρος της φυτείας στη Vila Gabi με υψηλής ποιότητας κολομβιανούς κλώνους από την περιοχή Arauca. Μέρος της φυτείας (3,5 εκτάρια) καλλιεργείται με πειραματικούς κλώνους που επιλέγονται από τα παλιά υβρίδια των αγροικιών στο Araucan. Αυτά τα κακαόδεντρα είναι 4 ετών και δίνουν τώρα την πρώτη απόδοση, που σημαίνει ότι η ιστορία της Vila Gabi μόλις αρχίζει.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: κακάο 72%, οργανική ζάχαρη.

Θα τη βρείτε εδώ:  http://chocolatenaive.com


4.  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ – MATAGALPA 
Πηγή: Naive Chocolate

Αυτή  η περίφημη ποικιλία προσφέρει μία συγκλονιστική, γευστική εμπειρία από τα απομακρυσμένα βόρεια όρη των βουνών της Νικαράγουας. Με αυτή ασχολήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο καλλιέργειας, o Λιθουανός σοκολατοποιός. Ένα ταξίδι του στην περιοχή του εξασφάλισε τα τελευταία 60 κιλά αυτής της πολύ ιδιαίτερης παρτίδας η οποία διατηρήθηκε από την “τρελή” Ελληνίδα, επιστήμονα ζύμωσης κακάο Ζωής Παπαλεξάνδρου Ph.D.

Συστατικά: Κακάο, οργανική ζάχαρη, βούτυρο κακάο, ορός γάλακτος.

Μη την αναζητήσετε γιατί είναι SOLD OUT: http://chocolatenaive.com


5. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΒΟΛΙΒΙΑ
Πηγή: Taza Chocolate

Αυτή η μονοποικιλιακή πλάκα σοκολάτας δημιουργείται με 87% κακάο Βολιβίας που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία προκειμένου όχι μόνο να αναδείξει το μοναδικό terroir του κακάο αλλά και να διατηρήσει το γήινο προφίλ και τις με λεπτές νότες βατόμουρου και καρυδιάς της γεύσης.

Συστατικά: οργανικό κακάο 87%,  οργανική ζάχαρη, οργανική βανίλια.

Θα τη βρείτε εδώ: https://www.tazachocolate.com


6. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΑΪΤΗ – STONE GROUND
Πηγή: Taza Chocolate

Η Taza είναι η πρώτη αμερικανική σοκολατοποιία που να προμηθεύεται το πιστοποιημένο οργανικό κακάο (Certified USDA Organic Cacao) από την Αϊτή ακολουθώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα Direct Trade. Αυτό η μοναδική -μη επεξεργασμένη σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 84% έχει έντονα γευστικά μπουκέτα πέτρινου εδάφους και δυνατές νότες από ξηρό σύκο, βύσσινο και καβουρντισμένων καρυδιών.

Συστατικά: οργανικό κακάο 84%,  οργανική ζάχαρη.

Θα τη βρείτε εδώ: https://www.tazachocolate.com


7. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: BIETNAM – SINGLE TERROIR / LAM DONG
Πηγή: Belvie Chocolate Makers

Η σοκολατοποία BELVIE βρίσκεται στο Βιετνάμ, διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κακάο και εξειδικεύεται στην παραγωγή σοκολάτας από ξεχωριστά terroir.
Το Lam Dong είναι μια ορεινή επαρχία με εύκρατο, ήπιο κλίμα όλο το χρόνο. Το κλίμα της περιοχής είναι σταθερό και αλλάζει σπάνια από χρόνο σε χρόνο. Το Lam Dong έχει σπάνια και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ομίχλη, καταιγίδες και χαλάζι. Τα φρούτα κακάο επηρεάζονται από το μικροκλίμα και δίνουν στους κόκκους ένα σπάνιο είδος σοκολάτας. Η γεύση ξεκινάει με ελαφριές νότες κόκκινων μούρων και καταλήγουν σε έντονη επίγευση σοκολάτας. Πλούσιο και πολύ ευχάριστο άρωμα, βαθιά γεύση με διάρκεια χωρίς σημάδια καψίματος.

Συστατικά: Κακάο 70&, οργανική ζάχαρη.

Θα τη βρείτε εδώ: http://www.belviechocolate.com


8.  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΠΕΡΟΥ – CUSCO VALLEY
Πηγή: Original Beans

Από το 2008 η ομάδα της σοκολατοποιίας Original Beans ταξιδεύει στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης για να ανακαλύψει σπάνιες σε άρωμα και ποιότητα ποικιλίες κακάο. Το πάθος της ομάδας για τη διάσωση και ανάδειξη των σπανιότερων ποικιλιών, για την προστασία της άγριας φύσης (χλωρίδας και πανίδας), της κομποστοποίησης των άχρηστων υλικών αλλά και για τη δίκαιη αμοιβή των αγροτών, την καθιστά μία από τις πιο θετικές αλυσίδες εφοδιασμού.  Ακολουθεί αυστηρά ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και παράγει σπάνια, γευστικά αριστουργήματα σοκολάτας.

Η CUSCO CHUNCHO είναι μία πλάκα σοκολάτας με περιεκτικότητα 100% σε κακάο από την περιοχή Κούσκο στο Περού.

Δυνατό, μαύρο κακάο με νότες αποξηραμένων λουλουδιών και γρασιδιού που σηματοδοτούν το απόλυτο υψόμετρο αυτού του “σπανιότερου των σπανιότερων” κακάο, μια μοναδική προσφορά από τα εδάφη που πίστευαν οι Ίνκας ότι είναι αρκετά ισχυρά για να σε ταξιδέψουν στον παράδεισο.

θα τη βρείτε εδώ: http://originalbeans.com


9.  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΤΑΝΖΑΝΙΑ – UDZUNGWA
Πηγή: Original Beans

Μια ακόμη δημιουργία της σοκολατοποιίας Original Beans με μία από τις πιο σπάνιες ποικιλίες κακάο που βρίσκονται στο εθνικό πάρκο Udzungwa της Τανζανίας. Η συνταγή αποτελείται από 70% κακάο και μικρά κομμάτια (nibs) της ίδιας ποικιλίας.

Αυτή η παιχνιδιάρικη, μαύρη σοκολάτα, με τις ελαφριές νότες πορτοκαλιού και καραμέλας οδηγεί τις αισθήσεις μας στη διασκεδαστική διαδρομή που ακολουθούν οι ελέφαντες στα ορεινά δάση της σαβάνας.

Θα τη βρείτε εδώ: http://originalbeans.com


10. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – ΚΑΡΑΜΠΟΜΠΟ
Πηγή: Ara Chocolat

Η σοκολατοποία Ara Chocolat βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας και ακολουθεί χειροποίητη, διαδικασία παραγωγής σοκολάτας .  Ο σοκολατιέ χρησιμοποιεί φυσικά και βιολογικά συστατικά, χωρίς τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά, για να ενισχύσει τις γεύσεις κάθε ποικιλίας κακάο και σεβόμενος τα οικοσυστήματα που υπάρχουν εκεί όπου αναπτύσσονται τα κακάο, ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Αυτή η σοκολάτα προέρχεται από την περιοχή La Sabana, στο Καραμπόμπο της Βενεζουέλας και αποτελείται από 70% κακάο της ποικιλίας Criollo που έχει έντονα αρώματα φουντουκιού, λευκού ροδάκινου και μελιού.

Το 2016 κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στον τελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Σοκολάτας.

Θα τη βρείτε εδώ: http://www.arachocolat.com


Σχετικά άρθρα:
  •  

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.