You are currently viewing Όταν η γεύση έχει όνομα και μνήμη: Στην Άνδρο τις λέμε Αυγόσουπες. Αυ-γό-σου-πες!, γράφει η Γιάννα

Όταν η γεύση έχει όνομα και μνήμη: Στην Άνδρο τις λέμε Αυγόσουπες. Αυ-γό-σου-πες!, γράφει η Γιάννα

Στην Άνδρο τις λέμε αυγόσουπες. Αυ-γό-σου-πες! Τις φτιάχνουμε με μπαγιάτικο ψωμάκι 2,3 ή 4 ημερών, να είναι λίγο τραγανό και να κρατάει γύρω-γύρω. Ούτε αυγόφετες, ούτε γαλλικά τοστ. Μπαγιάτικο ψωμάκι, αυγά και γάλα ημέρας, θυμαρίσιο μέλι ανδριώτικο, κανέλα και στα μεγάλα κέφια λίγα καρύδια σπασμένα. Όλα όπως πρέπει.

Αυγόσουπες

Γιατί η γεύση έχει και όνομα και μνήμη

Η ιστορία αυτού του φτωχικού εδέσματος δεν γνωρίζω από που ξεκινάει και πώς έφτασε στο νησί. Ίσως είναι μία ακόμη γαλλική τεχνική από αυτές τις σπουδαίες που χάρισε απλόχερα ο ζαχαροπλάστης Αθηναίος. Και αν σε άλλες χώρες ονομάζεται Pain Perdu ή French Toast ή απλώς αυγόφετες για κάποιο ανεξήγητο λόγο στην Άνδρο λέγονται “Αυ-γό-σου-πες”. Υποθέτω επειδή βυθίζονται οι φέτες του ψωμιού σε χτυπημένο αυγό πριν τηγανιστούν.

Αν και τα υλικά είναι περίπου ίδια στη γαλλική ή στην ελληνική εκδοχή τους, η διαδικασία παρασκευής διαφέρει κυρίως ως προς τον τρόπο που διαχειρίζονται τα υλικά. Στη γαλλική εκδοχή τα αυγά ανακατεύονται με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και αρωματίζονται με βανίλια, κανέλα και λίγο Bourbon πριν τηγανιστούν σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή που οι φέτες ποτίζονται στο γάλα πριν βυθιστούν στο αυγό και δεν περιέχουν ζάχαρη ή οποιοδήποτε αλκοόλ. Προτιμώ την δική μας εκδοχή γιατί το αυγό μόλις τηγανιστεί θωρακίζει το γάλα που έχει ποτίσει το ψωμί οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο ζουμερό και ελαφρύ.

Αυγόσουπες, η λιχουδιά των φτωχών;

Δεν είμαι σίγουρη αν ήταν η λιχουδιά των φτωχών ή ένα ξενόφερτο έδεσμα της Γαλλίας, γιατί ακόμη και στις εφοπλιστικές οικογένειες, οι γυναίκες της Άνδρου έφτιαχναν αυγόσουπες για τις απογευματινές βεγγέρες τους, τις οποίες συνόδευαν μεταξύ άλλων λαχταριστών εδεσμάτων, με αφέψημα του νησιού ή κάποιο σπάνιο τσάι από τα μακρινά ταξίδια των ναυτικών τους.

Στη δική μας οικογένεια, εκτός από την γιαγιά Μαριόγκα που έφτιαχνε πιατέλες ολόκληρες με αυγόσουπες για τα γιορτινά τραπέζια, ο παππούς Γιαννούλης που είχε φάει τα χρόνια του στα καράβια και είχε μάθει να ζει πλουσιοπάροχα “με τα λίγα”, με τα λίγα έφτιαχνε το ίδιο έδεσμα και για τους ναυτικούς που χτυπιόντουσαν μαζί του στις θάλασσες, με τα λίγα μας έφτιαχνε αυτές τις λιχουδιές όταν ερχόταν στο σπίτι “να μας κρατήσει”.

Εύκολο έδεσμα, χωρίς πολλές απαιτήσεις σε υλικά και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και παρασκευής. Ποιο ήταν το βασικό υλικό; Το μπαγιάτικο ψωμάκι. Όχι φρέσκο, ούτε ψωμί του τοστ. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές, προσθέσεις – αφαιρέσεις υλικών όπως κονιάκ, μείγματα μπαχαρικών, ξηρών καρπών ή φρούτων είναι αποδεκτές. Περί ορέξεως….αυγόσουπα!


Υλικά για 8 αυγόφετες

  • 8 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού
  • 2 αυγά
  • γάλα φρέσκο, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά -δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία στην παρασκευή. Είναι θέμα γεύσης και γούστου.
  • λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
  • κανέλα σε σκόνη
  • καρύδια ή οποιοσδήποτε άλλος ξηρός καρπός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση για αυγόφετες

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε γάλα και αφήνουμε τις φέτες του ψωμιού να το απορροφήσουν.
    Αυγόσουπες- φωμί σε φέτες
  2. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο χτυπάμε τα δύο αυγά και βυθίζουμε το ψωμί που έχει ποτίσει με γάλα.
    Αυγόσουπες- ψωμί βουτηγμένο στο αυγό
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε τις αυγόφετες.
    Αυγόσουπες στο τηγάνι
  4. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το αυγό, από κάθε πλευρά και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξουν” τα λάδια.
  5. Όπως είναι ακόμη ζεστές τις μεταφέρουμε σε μία καθαρή πιατέλα, προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το σπασμένο καρύδι.

Άλλες συνταγές από την Άνδρο σχετικές με Αυγόσουπες


Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.