You are currently viewing Brain Drain vs Brain Gain – Γιατί έμεινα στην Ελλάδα, τι κάνω και τι ελπίζω, γράφει η Γιάννα

Brain Drain vs Brain Gain – Γιατί έμεινα στην Ελλάδα, τι κάνω και τι ελπίζω, γράφει η Γιάννα

Η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για τη ΦΥΓΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ (BRAIN DRAIN) με έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, να μιλήσω για τους λόγους που έμεινα στη χώρα μου.

Μέσω της ομιλίας του Στέλιου Κούλογλου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων από την Ελλάδα. Παραδείγματα που είτε είναι δημιουργικά μυαλά και έχουν κάνει εφευρέσεις είτε έχουν ξεκινήσει μικρές επιχειρήσεις μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τα έχουν καταφέρει. Με τα προβλήματά τους, με τους δισταγμούς τους επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν στη χώρα τους  για να βελτιώσουν και τη ζωή τους και την απασχόληση στην Ελλάδα και όλο το κοινωνικό περιβάλλον.

Αν και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Δημήτρης Παπαδημούλης, ανοίγοντας την εκδήλωση για τη φυγή εγκεφάλων δήλωσε πως: “Η γενιά αυτή, μέχρι στιγμής, λόγω της πολυετούς λιτότητας, δεν έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της Ελλ. Οικονομίας”, η οικογένειά μου και μερικοί ακόμα δυνατοί, μείναμε εδώ για να το αντιστρέψουμε.


Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ

Όταν μιλάτε για φυγή εγκεφάλων αισθανόμαστε λίγο αμήχανα εμείς που μείναμε. Μήπως είμαστε λίγο χαζοί; Λοιπόν όχι, δεν το πιστεύουμε αυτό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν δύο χρόνια σε κάλεσμα του κυρίου Κούλογλου ήρθαμε και παρουσιάσαμε την εταιρεία μας που λέγεται Πυλιακή γη. Μιλήσαμε για τις εξαγωγές, για τα δυνατά σημεία μας, για τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουμε. Επιστρέφοντας όμως από τις Βρυξέλλες πάθαμε μία τεράστια ζημιά στο εργαστήριό μας, βέβαια δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Τα βάλαμε κάτω τα πράγματα, βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αντί να χάσουμε την ψυχραιμία μας κάναμε ένα μεγάλο RESTART.

Είχαμε δύο επιλογές: ή να μεταναστεύσουμε και να μεταφέρουμε το μοντέλο της εργασίας μας στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη όπως μας είχαν προτείνει ή να μείνουμε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε το δεύτερο.

Θα σας πούμε λοιπόν γιατί μείναμε.


Η εταιρία μας ιδρύθηκε το 2009 λίγο πριν την οικονομική κρίση.

Στη φωτογραφία βλέπετε μία ομάδα από το νησί. Ένα ολόκληρο νησί δουλεύει συλλογικά εμπνέεται και υποστηρίζει πολύ την εντοπιότητα, με σκοπό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσει τους ανθρώπους της στο νησί και κατ΄επέκταση στην Ελλάδα.

Είναι μια προσπάθεια που την υποστηρίζουμε και θα επεκταθεί και στη Μεσσηνία και σε άλλους νομούς της Ελλάδας.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ RESTART

Τι κάναμε για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Ασχολούμαστε με τη γη. Γίναμε και αγρότες εκτός από μάγειρες.


ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝ


ΜΕΣΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΉΣ ΙΔΕΩΝ

Η ομάδα δεν αποτελείται από δημοσιογράφους, είναι Έλληνες που θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους και τα καλά κείμενα της Ελλάδας.

Κυρίως δεχόμαστε προτάσεις από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα. Ανταλλαγή ιδεών γι αυτούς που μένουν στη χώρα και αυτούς που φεύγουν.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα μέρος από την περιοχή του Ναυαρίνο, στη Μεσσηνία που έχει τουλάχιστον 7 διαφορετικές τροφές που μπορούν να δημιουργηθούν επιχειρήσεις γύρω από αυτές και τις αναλύουμε μέσω του site.

Ένα πιάτο που έχουμε μαγειρέψει από μία ύλη που βρήκαμε εκεί και μπορεί να είναι σε όλες τις λιμνοθάλασσες της Ελλάδας. Να παραχθεί και να καλλιεργηθεί γιατί στην Ευρώπη τρώγεται, είναι πολύ γνωστό.


BRAIN GAIN – FOOD FOR THOUGHT

Αυτό είναι κάτι που το έχουμε εντωπίσει και θα ήθελα να το καταγράψουμε σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχουν τον άνθρωπό τους δίπλα τους. Δεν έχουν ωραίες ομάδες που να τους εμπνέουν. Υπάρχει μία τάση φυγής ακόμα και γι΄αυτούς που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Το “γιατί έτσι! Θα βρω κάτι καλύτερο!”.

Ευχαριστούμε τον Ευρωβουλευτή κ.Στέλιο Κούλογλου που άγγιξε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η Φυγή Εγκεφάλων και με αφορμή αυτό, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για το δικό μας αγώνα να μείνουμε στη χώρα.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.