Είχα 14 αποξηραμένα σύκα που δεν ήταν και πολύ στα καλά τους. Μικροσκοπικά, ολίγον τι ζαρωμένα, ολίγον τι ζαχαρωμένα. Όμως δεν πετάω ποτέ αγαθά που γνωρίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν. Πόσο μάλλον τα αποξηραμένα σύκα που στο παρελθόν τα έχω δέσει αμέτρητες φορές σε τεράστιες ποσότητες και έχω σφραγίσει χιλιάδες βαζάκια. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.
Και εσείς δεν χρειάζεται να περιμένετε τα φρέσκα σύκα της εποχής για να κάνετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού σύκο.
Όπως γνωρίζετε, αποξηραίνουμε τα σύκα για να τα διατηρήσουμε όλο το χρόνο χωρίς την χρήση φυσικών ή χημικών συντηρητικών. Τα φρέσκα σύκα ειναι ευαίσθητα και δεν αντέχουν για μέρες. Από την άλλη τα σύκα έχουν υπέροχη γεύση και υφή, ειδικά αυτά τα κριτσανιστά σποράκια! Μπορούν να σε τρελάνουν με την γεύση τους και την υφή τους.
Τα σύκα έχουν μια φυσική γλύκα και άνετα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμα και σαν γλυκαντικό αποφεύγοντας την χρήση ζάχαρης.
Από την αρχαία εποχή οι άνθρωποι αποξήραναν τα σύκα ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλο το χρόνο. Άλλωστε είναι μια πολύτιμη τροφή λόγω των διατροφικών της χαρακτηριστικών. Μη ξεχνάμε οτι – εκτός των άλλων – είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεϊνών, Μαγνησίου, Ποτάσιου, Ασβεστίου, φυτικών ινών, σιδήρου κλπ.
Για να αντιληφθούμε την διατροφική αξία του σύκου, ενδεικτικά σας λέμε οτι έχει 25 mg Μαγνήσιου, όταν ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 300 mg την ημέρα.
Φυσικά, στην αρχαία εποχή οι άνθρωποι δεν γνώριζαν όλα αυτά, αλλά σίγουρα είχαν αντιληφθεί τα οφέλη της τροφής αυτής.

Επιστροφή στα αποξηραμένα σύκα για το γλυκό.
Η κεντρική ιδέα είναι να δώσουμε πίσω στο σύκο τα υγρά που του στέρησε η αποξήρανση. Με ποιό τρόπο; Μα φυσικά με τον βρασμό. Τα βράζουμε λοιπόν με νερό, το ποίο το κρατάμε στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση του βρασμού. Το χρησιμοποιούμε για το σιρόπι μας.
Στο σιρόπι χρησιμοποιώ Μεταξά 5* γιατί μου αρέσουν τα μοναδικά του αρώματα. Αντί για Metaxa, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε κάποιο brandy, ή κάποιο λικέρ. Παράδειγμα, ένα Triple Sec αν σας αρέσει το άρωμα του πορτοκαλιού. Το πρόβλημα με τα λικέρ πάντως είναι οτι δεν ειναι ευκολο να ελέγξεις την γλυκύτητα του σιροπιού, μια που η χρήση της ζάχαρης είναι απαραίτητη για να δέσει. Το Metaxa έχει φανταστικά αρώματα, χωρίς να είναι τόσο γλυκό όσο ένα λικέρ.
Εν κατακλείδι, και για να προχωρήσουμε στα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να δοκιμάσετε δικές σας εκδοχές. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε μια γρήγορη, φρέσκια μαρμελάδα, όπου θα χρειαστείτε λιγότερη ζάχαρη και βρασμό. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια θα πρέπει να την καταναλώσετε μέσα σε λίγες ημέρες, μια που λιγότερη ζάχαρη και βρασμός σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής.
Ένα άλλο σημείο δημιουργικότητας είναι στα μπαχαρικά. Ειδικά να σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το σύκο σε πλατό τυριών ή/και αλλαντικών, προσθέστε μαύρο πιπέρι, τσίλι ή τζίντζερ.

Υλικά
- 300γρ. σύκα αποξηραμένα
- 1κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 λεμόνι
- ένα πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 100γρ brandy 5* ή 3* ή “αλκοολούχο ποτό τύπου Κονιάκ”
Εκτέλεση συνταγής με αποξηραμένα σύκα
Βράζω τα σύκα και τα σουρώνω, χωρίς να πετάξω το υγρό που έβρασαν.

Με ένα ψαλίδι αφαιρώ το κοτσανάκι κι έπειτα ψαλιδίζω τα σύκα σε τέσσερα κομμάτια.

Ζυγίζω το υγρό που έμεινε από τα βρασμένα σύκα και αν η ποσότητα δεν καλύπτει, τότε συμπληρώνω με νερό μέχρι να φτάσει στα 500γρ.

Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη, το πορτοκάλι και το λεμόνι κομμένο στη μέση, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και να δέσει ελαφρά.

Προσθέτω τα κομμένα σύκα και αφήνω να δέσει το σιρόπι μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου ή τα 30 γράδα.

Ζυγίζω το brandy και το προσθέτω στην κατσαρόλα. Αφήνω να δέσει το σιρόπι στους 105 βαθμούς Κελσίου ή στα 32 γράδα.

Αποστειρώνω βάζα, γεμίζω το περιεχόμενο όπως είναι καυτό, σφραγίζω και τα γυρνάω ανάποδα.
Αν έχετε ακολουθήσει λεπτομερώς την παραπάνω διαδικασία, η διάρκεια ζωής στο ντουλάπι φτάνει τα 2 χρόνια χωρίς καμία αλλοίωση.
Εξαιρετική ιδέα για δώρο! Τι είπες; Θα τα πετούσες στα σκουπίδια; Ε, όχι βέβαια!
Περισσότερα σαν αυτό, πριν φύγετε, εδώ!