You are currently viewing Σε έχω δει πώς το παίζεις γύπας, γράφει ο Παύλος

Σε έχω δει πώς το παίζεις γύπας, γράφει ο Παύλος

Ο Χρήστος Ζαμπούνης στο βιβλίο του Savoir Vivre γράφει: Αν [μια γυναίκα] θέλει να αποφύγει  κάθε συνέχεια στο φλερτ ο κατηγορηματικός τρόπος είναι ο πλέον επιτυχής “Συγγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι νοιώθω κάτι παραπάνω για σένα πέραν της φιλίας”.

Το πρόβλημα είναι πως, όπως αναφέρεται και παραπάνω, υπάρχει ένας τρόπος που προτείνεται, αλλά δυστυχώς είναι ο “πλέον” επιτυχής και όχι ο “απολύτως” επιτυχής. Βέβαια, όλα αυτά στην (Καμπούλ) Αθήνα γιατί στην Γαλλία πλέον έχει απαγορευτεί και τιμωρείται με πρόστιμο 1€ χαμηλότερο από τον κατώτερο μισθό που έταζε ο Αλέξης προεκλογικά. Δηλαδή 750€ που είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Θα μπορούσε, όμως, αυτό να λειτουργήσει σαν τας ειδάς του Μαρτίου για γενικότερες αλλαγές ακόμα και στη χώρα μας που είναι 376 χρόνια πίσω σε σχέση με τον έξω κόσμο;

Πριν συνεχίσουμε πάμε για έναν ελαφρώς διαφορετικό όρκο;

Κάτσε σε στάση προσοχής, το ένα χέρι στην καρδιά, το άλλο σε ορθή γωνία, παράλληλο στο έδαφος όπως αυτή στην φωτογραφία από κάτω.

Τώρα πες μαζί μου: “Πριν γράψω κάποιον σεξιστικό οχετό στα σχόλια θα σκεφτώ σοβαρά αυτά που διάβασα, μπας και προοδεύσουμε σαν κοινωνία”

Πάμε τώρα στο θέμα μας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την θλιβερή κουλτούρα του “Γκρικ λάβερ” και του “Καμ γουιδ μι για να την βρεις”. Δεν υπάρχουν αυτά και ακόμα χειρότερα κακώς υπήρχαν. Το πρόβλημα είναι πως (στο Αφγανιστάν) στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δηλώνουν αθλητές ή ακόμα και μαέστροι του περίφημου “Γκρικ καμάκι” και ναι αυτό είναι απλώς τραγελαφικό. Υπάρχουν και τους πετυχαίνεις στα τρένα, στα λεωφορεία, στα πεζοδρόμια και γίνονται πρόστυχοι μοιράζοντας αμηχανία ή ακόμα και φόβο σε γυναίκες, ακόμα και σε κορίτσια 15 χρονών. Το ακόμα χειρότερο είναι πως πολλές φορές εκμεταλλεύονται την υπεροχή τους έστω και από άποψη θέσης ή εμπιστευσιμότητας. Λέγεται και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Έχω να παραθέσω και ένα παράδειγμα προς αποφυγή τυχόν μομφών που μπορεί να ακουστούν. Μαζί με μία συμμαθήτρια μου γυρνούσαμε από έναν όμιλο χρησιμοποιώντας το τρένο. Πάει, λοιπόν, να βγάλει εισιτήριο και, όταν το παίρνει, ο τύπος στο εκδοτήριο της λέει “Να ξανάρθεις”.  

(Εδώ ένα ελαφρώς σχετικό σχόλιο: Εσύ φίλε που δεν έχεις εισιτήριο και κολλάς πίσω μου για να περάσεις πριν κλείσει η πόρτα σου αφήνω ένα μήνυμα παραφράζοντας τους στίχους του Καβάφη:

Ντροπή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
κόλλησαν να περάσουν τις πύλες.
Ποτέ το εισητήριο κρατούντες·
άδικοι κ’ ίδιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με μεγάλη κιόλας ευσπλαχνία·
ανοιχτοί όσοι είναι έτοιμοι, κι όταν
δεν ειν’, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσους μπορούνε·
πάντοτε τα εισιτήρια κρατούντες,
χωρίς καν μίσος για τους ψευδομένους.

Αυτό με πολλή, πολλή αγάπη)

Και έχω ακούσει πολλές φορές “Δεν μπορώ να μπω μόνη στο τρένο μετά τις 7 γιατί φοβάμαι μην μου την πέσουν τίποτα ανώμαλοι“. Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη εικόνα για τον εαυτό της για να νοιώσει έτσι. Και ακούς και σχόλια του τύπου “Ε, τι δουλειά έχει να βγει το κορίτσι μόνο από το σπίτι του!” και εδώ χωράει μία και μόνο απάντηση χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός:

“Ε ΨΙΤ ΓΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ ΟΣΟ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΣΟ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ”

Δεν μπορώ να μιλήσω για αντίστοιχα θέματα στον χώρο εργασίας γιατί δεν τα έχω ζήσει αλλά μετά από περίπου 50 διαδρομές προς την Κυψέλη και άλλες τόσες επιστροφές έχω ζήσει αρκετά τέτοια φαινόμενα και από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ήταν όλα το ίδιο αηδιαστικά.

Νομίζω αυτά. Ας διορθωθούμε λίγο ακόμα σαν λαός.


ΣΕ ΈΧΩ ΔΕΙ

Paul Zagorakis

Ο Παύλος αποφοίτησε από το Λύκειο Αναβρύτων και τώρα σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στην Πάντειο. Θέλει να γίνει πρωθυπουργός αφού πρώτα γίνει πιλότος, διπλωμάτης, ηθοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Βλέπει σειρές στο Netflix και παίζει Football Manager.

Αφήστε μια απάντηση