You are currently viewing Σε έχω δει πώς κάθεσαι, γράφει ο Παύλος

Σε έχω δει πώς κάθεσαι, γράφει ο Παύλος

Ο Φρίντριχ Νίτσε, ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Γερμανίας στο βιβλίο του (δηλαδή στη συλλογή σημειώσεων που εξέδωσε η αδερφή του όταν πια εκείνος ήταν νεκρός αλλά ας μην μακρηγορούμε…) με τίτλο Ecce Homo: «Το να κάθεται κάποιος είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να κάνει εις βάρος του πνεύματος του». Ο φίλος μου, ο Νίτσε βέβαια δεν πρόλαβε να ζήσει ένα άλλο έγκλημα που διαπράττεται όταν εσύ κάθεσαι! Ναι εσύ! Εσύ που όταν κάθεσαι σε παγκάκι στάσης πιάνεις σχεδόν το μισό γιατί δεν λες να μαζέψεις τα πόδια σου! Φίλε εγκληματία της ευγένιας είναι 7:45 το πρωί, έχω 6-7 κιλά τσάντα στους ώμους και δεν μπορώ να κάτσω γιατί εσύ πιστεύεις πως είσαι ο Μέγας Αλέξανδρος στο παλάτι του στη Βαβυλώνα!

Τέλος πάντων πριν συνεχίσω πάμε μία τον όρκο; Ναι, τον κλασικό όρκο! Λοιπόν το ‘χεις;
Κάτσε σε στάση προσοχής, το ένα χέρι στην καρδιά, το άλλο σε ορθή γωνία, παράλληλο στο έδαφος όπως αυτή στην φωτογραφία από κάτω.

Τώρα επανάλαβε μαζί μου: «Δεν θα κάνω πως δεν ξέρω τι είναι αυτά που διαβάζω γιατί ΝΑΙ και εγώ το έχω κάνει, έστω μία φορά. Αν ακόμα το κάνω θα προσπαθήσω να το σταματήσω μπας και προοδεύσουμε σαν κοινωνία!»

Ας μιλήσουμε λοιπόν για εσένα φίλε μου, εσένα που μπερδεύεις το παγκάκι της στάσης με τον καναπέ του σπιτιού σου! Πρέπει να σκεφτείς πως ίσως, λέω ίσως, το σύμπαν δεν περιστέφεται γύρω σου. Ως ένας εν δυνάμει φιλόσοφος αποφάσισα πως: «Η αιδώς προστατεύει τον άνθρωπο από τη γελοιοποίηση». Μάλλον εσύ στερείσαι αιδούς, γιατί διαφορετικά έστω και από ντροπή θα σηκωνόσουν!

Δεν με νοιάζει αν είσαι 20, 30, 40, 50, 60, 70!
Γενικά το μόνο που με νοιάζει είναι το ότι
δεν σε απασχολεί για ΚΑΝΕΝΑΝ γύρω σου!

Η κορυφαία συζήτηση είναι όταν κάποιος αποφασίσει να σε επαναφέρει στην τάξη ζητώντας σου να κάνεις λίγο άκρη. Δυστυχώς, η χαμηλού καταγωγέως εκφράσεις που χρησιμοποιείς μου στερούν το δικαίωμα να περιγράψω την εκπληκτική αυτή στιχομυθία!

Αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος, μη γαλαζοαίματος Άγγλος θεωρεί πως ένα ολόκληρο παγκάκι του ανήκει!

Oh mon Dieu! Το παγκάκι δεν σου ανήκει; Μα πώς; Αφού όλος αυτός ο κόσμος δεν κάθεται! Δεν τολμά να σφετεριστεί τον θρόνο σου! Ή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΈΧΕΙΣ ΚΑΤΣΕΙ ΜΕΣ’ ΤΗ ΜΕΣΗ  ΈΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΣΟΥ ΠΑΝΩ! Δεν είναι ότι σε φοβάται και δεν σου μιλάει είναι οτί βαριέται να τσακωθεί! Πριν 2 εβδομάδες στην στάση στη Πλατεία Αμερικής ακούω αυτό:

-Δεν είμαστε καλά έδωσα ένα πενηντάευρω στον χασάπη! Νομίζεις πως το έκανα για να τα βάλω κάτω;

(Μια μικρή παρένθεση εδώ όταν μιλάμε για χαρτονομίσματα ας μην βάζουμε την κατάληξη -ευρώ στο τέλος! Δεν φταίει που είναι χαρτονομίσματα φταίει που με κανέναν αριθμό, τόσο μεγάλο, δεν ακούγεται ωραία!)

-Ε ωραία βάλτε το κρέας στα πόδια σας!
-Και τι; Να παγώσουν τα μπούτια μου δηλαδή!

Απλά ήθελα να αφήσω αυτή τη συζήτηση και να σταματήσω!

Για να κλείσουμε λοιπόν, πάρε την θέση που έλεγα στην αρχή και επανάλαβε: «Αντί να θυμώσω θα σκεφτώ αυτά που διάβασα και θα τα εφαρμόσω!»

Υ.Γ. Αυτήν την συζητησούλα που έλεγα στο άρθρο με το τρένο την άκουσα την περασμένη Πέμπτη!


Σχετικά άρθρα

 

Paul Zagorakis

Ο Παύλος αποφοίτησε από το Λύκειο Αναβρύτων και τώρα σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στην Πάντειο. Θέλει να γίνει πρωθυπουργός αφού πρώτα γίνει πιλότος, διπλωμάτης, ηθοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Βλέπει σειρές στο Netflix και παίζει Football Manager.

Αφήστε μια απάντηση