You are currently viewing Malva: To νέο κρασί που φέρνει άρωμα στο καλοκαίρι μας, από τη Ιδαία Οινοποιητική

Malva: To νέο κρασί που φέρνει άρωμα στο καλοκαίρι μας, από τη Ιδαία Οινοποιητική

Μια καινούρια ετικέτα προσθέτει στη συλλογή της η Ιδαία Οινοποιητική, ένα από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία της Κρήτης. Πρόκειται για ένα φρέσκο, δροσερό και νόστιμο λευκό ξηρό κρασί, που προέρχεται από την ποικιλία Malvasia di Candia. Σίγουρα ήρθε για να βάλει άρωμα στο καλοκαίρι μας με τον μοναδικό χαρακτήρα του.

Το όνομα του, Malva,  είναι εμπνευσμένο αφενός από το όνομα της ποικιλίας και αφετέρου από το αρωματικό λουλούδι Malva Sylvestris. Η Malvasia di Candia είναι μια ποικιλία με ανθικό προφίλ που αποτυπώνεται έντονα στο νέο κρασί.

Ιδαία Οινοποιητική

H Malvasia di Candia προέρχεται από την Κρήτη (Candia ονομαζόταν το Ηράκλειο κατά της περίοδο της Βενετοκρατίας). Εκεί, τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης και ανάδειξης της. Τα σταφύλια προέρχονται από ξηρικό αμπελώνα μικρής στρεμματικής απόδοσης στo Βενεράτο στο Μαλεβίζιο Ηρακλείου. Η περιοχή είναι γνωστή από την Βυζαντινή εποχή και την εποχή της Βενετοκρατίας για τον περίφημο Μαλβαζία οίνο.

Αυτή η ξηρή έκφραση της Καλλιόπης Βολιτάκη και του Βασίλη Λαδερού, δημιουργών του οινοποιείου Ιδαία, φέρνει στο προσκήνιο την εξωστρεφή και ταυτόχρονα κομψή πτυχή της Μαλβαζίας.

Το κρασί φέρει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Κρήτη και κυκλοφορεί σε 4000 φιάλες.

Ιδαία Οινοποιητική νεα ετικέτα

Τα γευστικά του χαρακτηριστικά:

Λαμπερό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Διάχυτα αρώματα λευκών λουλουδιών, λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων αλλά και φρέσκων βοτάνων συνθέτουν το αρωματικό προφίλ. Η γεύση του είναι νόστιμη και γεμάτη φρεσκάδα με κυρίαρχα τα φρουτώδη στοιχεία. Μια απαλά πικάντικη επίγευση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις .

Σερβίρεται στους 7-9°C. Συνδυάζεται με δροσερές σαλάτες, θαλασσινά, ψάρια, λαδερά, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων και ποικιλίες τυριών. Συνοδεύει ευχάριστα και φρουτοσαλάτες ενώ πίνεται και σκέτο σαν απεριτίφ.

#idaiawinery #malvacretanwine

Ιδαία Οινοποιητική αμπελώνας

ΠΡΟΦΙΛ – Ιδαία Οινοποιητική

«Ιδαία», είναι η πρώτη ονομασία της Κρήτης, που έδωσε ο βασιλιάς του νησιού Δίας για να τιμήσει την σύζυγο του, Ιδαία, και μητέρα των δέκα Κουρητών. Η οκτάφυλλη μαργαρίτα στο σήμα του οινοποιείου απεικονίζεται στον δίσκο της Φαιστού και πιστεύεται ότι συμβολίζει το αστέρι του Σείριου, το λαμπρότερο αστέρι στον νυκτερινό ουρανό.

Η Ιδαία οινοποιητική είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1998 από τους οινολόγους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη. Στόχος τους η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του νησιού και του πολύπλευρου κρητικού αμπελώνα. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχία Μαλεβιζίου στο χωριό Βενεράτο, νότια του Ηρακλείου, μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Δαφνές. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας ανέρχεται στα 30 στρέμματα, τα οποία εκτείνονται σε υψόμετρο 500 μέτρων, ενώ υπάρχουν μακρόχρονες συνεργασίες με καλλιεργητές της περιοχής, εξασφαλίζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη σε κάθε σοδειά.

Το ανάγλυφο της περιοχής και τα ασβεστούχα και αργιλώδη εδάφη, σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα που διαμορφώνεται από την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Δημιουργούν εκφραστικά κρασιά που ταιριάζουν με την κρητική κουλτούρα.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των αυτόχθονων ποικιλιών Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο και Μανδηλαριά. Χρησιμοποιείται και ένα μικρό ποσοστό από τις κοσμοπολίτικες Syrah και Grenache Rouge. Η γκάμα των κρασιών του οινοποιείου περιλαμβάνει συνολικά 10 ετικέτες.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.