“Η περιοχή οινικά έχει να αφηγηθεί ιστορίες από την εποχή του Βασιλιά Νέστορα. Αλλά και στη νεότερη εποχή για το ελληνικό κρασί, στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Γιάλοβα λειτουργούσαν 5 μεγάλα οινοποιεία”. Μας αφηγείται ο Σπύρος Λαφαζάνης καθώς μας ξεναγεί στους χώρους του Οινοποιείου Νέστωρ. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Ο Όινος στα Ανάκτορα του Νέστορα

Στο δωμάτιο 22 των Ανακτόρων του Βασιλιά Νέστορα που βρίσκονται μόλις 6χιλ. από το οινοποιείο, βρέθηκαν περισσότερα από 1.200 αγγεία κρασιού -κυρίως κύλικες, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο οινοποιούσαν αλλά είχαν και πληθώρα αγγείων σε αναμονή για να καλύπτουν το μεγάλο αριθμό των επισκεπτών.
Στα δωμάτια 7 και 8 όπου βρέθηκαν 800 πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής και στις οποίες καταγράφονται τα οικονομικά στοιχεία της εποχής, η αναφορά του οίνου εμφανίζεται σαν “λογιστική” εγγραφή σε πολλά σημεία είτε ως προμήθεια είτε ως πώληση.
Τα Οινοποιεία του 20αι. στη Γιάλοβα της Πύλου
Φεύγοντας από τον 13αι. π.Χ., μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα και φτάνοντας στον 20αι. μ.Χ., οινικά, η ευρύτερη περιοχή της Πύλου είχε γράψει τη δική της ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 λειτουργούσαν τουλάχιστον 5 σημαντικά οινοποιεία στη Γιάλοβα. Η ΑΕΟΠ (Ανώνυμος Εταιρεία Οινοπνευματωδών Ποτών) που εξαγοράστηκε από τη ΒΕΣΟ (Βιομηχανική Επιχείρηση Σταφίδας), ο ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), μετέπειτα ΣΚΟΣ που διαχειριζόταν την Κορινθιακή σταφίδα και οινοποιούσε ένα μέρος της, η ΤΡΑΝΣΤΕΚΟΜ και ο Συνεταιρισμός ο Νέστωρ ο οποίος μεταφέρθηκε στις τωρινές, γιγάντιες εγκαταστάσεις.
ελληνικό κρασί από το Οινοποιείο του Σπύρου Λαφαζάνη στις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας
Με περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας στην οινοποίηση του ελληνικού αμπελώνα, ο Σπύρος Λαφαζάνης συνεχίζει το δρόμο που ξεκίνησε ο πατέρας του και από ένα μικρό -και κινητό- οινοποιείο στο Κερατσίνι μεταφέρεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο χωριό Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας.
Στεγάζεται σε μία έκταση 4.000τμ. η οποία περιβάλλεται από 150 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, η καλλιέργεια των οποίων είναι προσανατολισμένη στην ποικιλία “Αγιωργίτικο” αλλά και σε άλλες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες πάντα με γνώμονα το ποιοτικό, ελληνικό κρασί. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το αποσταγματοποιείο.
-
Ο Βασίλης είναι ο μεγάλος γιος του Σπύρου Λαφαζάνη -
λεπτομέρεια από το αμπέλι δίπλα στο οινοποιείο -
τα άλογα -
λεπτομέρεια από τον περιβάλλοντα χώρο -
αίθουσα γευσιγνωσίας -
οι δεξαμενές και το χημείο -
τα δρύινα βαρέλια -
το αμπέλι δίπλα στο οινοποιείο

Το Οινοποιείο Nestor στο χωριό Πυργάκι της Τριφυλλίας παράγει ελληνικό κρασί
Το 2015 η οικογένεια του Σπύρου Λαφαζάνη, σε μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα σύμπραξη με τον Αγροτικό/ Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “ο Νέστωρ”, αναλαμβάνει την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των οίνων. Έκτοτε, έχοντας στο πλευρό του τη δραστήρια σύζυγό του αλλά και τις δυναμικές προσωπικότητες της νεότερης γενιάς. Της κόρης του Αθηνάς, του μεγαλύτερου γιού του Βασίλη αλλά και του μικρότερου Θεόφιλου, που εργάζονται σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους. Ο κυριότερος: να αναβαθμίσουν ποιοτικά το ελληνικό κρασί. Μετράνε χιλιόμετρα μεταξύ Νεμέας και Πύλου και όποτε δεν προλαβαίνουν, ελέγχουν τις εγκαταστάσεις μέσω WiFi.

“Οι άνθρωποι που σχεδίασαν τις εγκαταστάσεις έβλεπαν τουλάχιστον 60 χρόνια μπροστά!“
σχολίασε ο Σπύρος Λαφαζάνης καθώς μας ξεναγούσε στους χώρους.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα, αφού μπορεί να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει τουλάχιστον 10.000 τόνους κρασιών ενώ το ημερήσιο όριο παραλαβής φτάνει τους 680 τόνους. Οι στεγασμένοι χώροι καλύπτουν 10.000τμ. ενώ 3.000τμ. είναι τα υπόγεια κελάρια.
Τα νούμερα φαίνονται μεγάλα όμως αρχικά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει σε επίπεδο οινοποίησης και τυποποίησης τη σταφυλική παραγωγή όλου του νομού Μεσσηνίας. Σήμερα η “Νέστωρ ΑΕ” έχει στο δυναμικό της 200 αμπελοκαλλιεργητές, μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιεργώντας περισσότερα από 2.500 στρέμματα.
Εγκαταστάσεις
Μέσα στις εγκαταστάσεις υπάρχει το “μικρό οινοποιείο” το οποίο χρησιμοποιείται για τη μελέτη και την αξιολόγηση της δυναμικής των διαφόρων ποικιλιών. Στις ίδιες εγκαταστάσεις υπάρχει και το υπερσύγχρονο αποσταγματοποιείο.

“Αυτή η καταπληκτική φύση, οι πανέμορφες θάλασσες, τα αρχαία, οι αμπελώνες. Τι να σας πω…; Το έχω ερωτευτεί αυτό το μέρος!“, μας εκμυστηρεύεται.

Ο οινοποιός εντυπωσιασμένος με την ιστορία του τόπου, θέλει να προσεγγίσει, τουλάχιστον ρομαντικά, τη ζωή στην εποχή του βασιλιά Νέστορα. Επενδύει σε πήλινους άμβυκες προχωρώντας σε πειραματική οινοποίηση κυρίως για συναισθηματικούς λόγους.
-
μέρος των εγκαταστάσεων -
Το “μικρό οινοποιείο” -
Ένας από τους διαδρόμους με τις δεξαμενές -
Ο Σπύρος Λαφαζάνης στην ξενάγηση -
Το υπερσύγχρονο αποστακτήριο -
Οι πύληνοι άμβυκες -
Το κελάρι -
Οι παλιές νταμιτζάνες -
Η στροφιλιά του Λαφαζάνη με τη μεγάλη ιστορία -
Πετρώματα με κοχύλια που βρέθηκαν στα αμπέλια -
το παλιό φορτηγό -
η “αιθουσα του θρόνου”
Στο υπόγειο του οινοποιείου κρύβεται ένας ολόκληρος οινοποιητικός κόσμος. Η τερακότα δίνει ξεχωριστή αίσθηση στους τοίχους και η σύγχρονη “αίθουσα του θρόνου” με τα δρύινα βαρέλια έχει ολοφάνερες χρωματικές επιρροές από τα ανάκτορα του Νέστορα.
Μουσείο οίνου
Στο γιγάντιο αυτό οινοποιείο, ο Σπύρος Λαφαζάνης σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πλήρες μουσείου οίνου. Στους χώρους του έχει ήδη στήσει το “κινούμενο” οινοποιείο – το φορτηγό που μετέφερε ο πατέρας του τα βαρέλια στα μαγαζιά, την στροφιλιά που ταξίδεψε μέχρι τη Σαντορίνη για να καταλήξει στο Πυργάκι, μία μάκινα για τη σταφίδα, το παλιό αρχείο του συνεταιρισμού, τα εργαλεία που κατασκεύαζαν τα βαρέλια.
ελληνικό κρασί και τα αποστάγματα
Οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Merlot προσδίδουν πλέον χαρακτηριστική ταυτότητα στο Μεσσηνιακό αμπελώνα και στο ελληνικό κρασί γενικότερα. Ωστόσο η οικογένεια του Σπύρου Λαφαζάνη από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει το Φιλέρι, μία γηγενής ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Το Φιλέρι άλλωστε θεωρείται ο πρόγονος του δημοφιλούς Μοσχοφίλερου. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας μπροστά από το οινοποιείο φιλοξενεί αποκλειστικά το Φιλέρι.
Τα 5 καινούρια κρασιά που σηματοδοτούν τη νέα πορεία του οινοποιείου Nestor και το ένα απόσταγμα.
-
Merlot -
Φιλέρι Ροζέ -
Φιλέρι Λευκό -
Chardonnay -
Cabernet Sauvignon -
Τσίπουρο Avarino
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη επίσημη σελίδα: https://nestorwines.gr/
Περισσότερα άρθρα σχετικά, εδώ!