You are currently viewing Ερωτήσεις προς τους «Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς»

Ερωτήσεις προς τους «Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς»

Πάει καιρός από τότε που έγραψα πρώτη φορά για τους μικρούς Έλληνες Παραγωγούς και την, ανύπαρκτη έως τότε, θέση τους στην εστίαση. Στην προσπάθειά μου μάλιστα να τραβήξω την προσοχή των αναγνωστών είχα τιτλοφορήσει το άρθρο γράφοντας Έχε το νου στον παραγωγό γιατί αν παράγει ο μικρός υπάρχει ελπίδα Και το εννοούσα! Ακόμη το εννοώ και όσο το ξαναδιαβάζω, αν το ξαναέγραφα πάλι τα ίδια θα έλεγα ακόμη και τώρα, που πλέον έχουμε βιώσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση.

Κι όμως, πλέον, αισθάνομαι ότι κάτι αλλάζει. Ίσως φταίει το γεγονός ότι η πανδημία μας έδωσε χρόνο για αναστοχασμό. Μάθαμε να τρεφόμαστε καλύτερα ή, τουλάχιστον να μελετάμε τις τροφές πριν τις επιλέξουμε. Περπατήσαμε στη φύση, διαβάσαμε, μαγειρέψαμε, κλαδέψαμε. Ίσως, γίναμε λίγο σοφότεροι πια.

Η σχέση των Ελλήνων μικρών (και πολύ μικρών) παραγωγών δυναμώνει όλο και περισσότερο με την εστίαση. Δημιουργείται μία εξαρτημένη σχέση εργασίας. Όχι ακόμη τόσο δυνατή, όσο συμβαίνει σε άλλες χώρες, όμως κάτι αλλάζει. Μάλιστα, πρόσφατα, η θέση του παραγωγού παρομοιάζεται με αυτή του “rockstar” που πλέον όλα τα φώτα στρέφονται πάνω του και αυτός καθορίζει την εποχικότητα, της γεύσεις, την αειφορία και προσδίδει τη γραμμή στη μέχρι πρότινος βασίλισσα “μαγειρική τέχνη” και τον υπηρέτη αυτής, τον σεφ.

Την ίδια στιγμή, οι μικροί Έλληνες παραγωγοί, εξακολουθούν μεν να παιδεύονται όμως πλέον εκπαιδεύονται. Τα προγράμματα της ΕΕ έχουν θέσει σημαντικούς στόχους στην αξία της παραγωγής ενώ η τεχνολογία τροφίμων ανήκει στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες ειδικότητες, ακόμη και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες καινοτομίες.

Γνώρισα την ομάδα των “Μικρών Ελλήνων Παραγωγών” και, καθότι δύσπιστη, τους έστησα την πιο μεγάλη “ανάκριση”. Διαβάστε αναλυτικά:

  • Πότε ξεκίνησε η ιδέα;

Η αρχική ιδέα προήλθε από μια κοινή δράση που πραγματοποιήσαμε 10 μικροί παραγωγοί πριν 4 χρόνια ενόψει Χριστουγέννων, όταν ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή αφίσα, η οποία προέτρεπε τους καταναλωτές εκείνες τις γιορτές να επιλέξουν προϊόντα μικρών παραγωγών ως δώρα.

  • Πόσο καιρό πήρε για να υλοποιηθεί;

Περίπου 2 χρόνια χρειάστηκαν για να υλοποιήσουμε την Πρωτοβουλία «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί», έτσι ώστε να είναι μια πλήρως νόμιμη οντότητα. 

  • Τι ανταπόκριση βρήκατε στα πρώτα σας βήματα;

Οι πρώτοι 4-5 παραγωγοί άμεσα στήριξαν την Πρωτοβουλία μας. Σταδιακά η ανταπόκριση τόσο του κόσμου, των επαγγελματιών της εστίασης και της λιανικής όσο και των υπολοίπων παραγωγών αυξάνεται.

  • Είχατε κάποια συνεργασία ή βοήθεια από το κράτος ή γενικότερα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

Η Πρωτοβουλία είναι εξαρχής καθαρά ατομική, δεν εμπλέκεται κάποιος άλλος οργανισμός ή δημόσιος φορέας.

Πρόσφατα επιλέχθηκε η Πρωτοβουλία μας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EIT Food RIS Consumer Labs για τη χρηματοδότηση και την έρευνα, ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος διατροφής που θα απευθύνεται σε καταναλωτές άνω των 65 ετών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σημαντική συνεργασία μιας και θα συμβάλουμε το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί στη δημιουργία και τη διάθεση στην αγορά του νέου προϊόντος.

  • Τι είναι αυτό που σας ώθησε στο να δημιουργήσετε αυτό το σχήμα;

Η προστασία των προϊόντων μας από προϊόντα που θυμίζουν προϊόντα μικρών παραγωγών – αλλά δεν είναι, η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και η στροφή της προτίμησής τους σε προϊόντα που πραγματικά παράγονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι συμπράττοντας οι μικροί παραγωγοί μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας και διείσδυσή τους στην αγορά.

  • Ποιο είναι το πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει η δράση αυτή;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων. Μέσω της πρωτοβουλίας αναδεικνύουμε τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα καθώς και τα προϊόντα που όντως παράγονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς – ένας όρος που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν αυθαίρετα ακόμη και για προϊόντα μεγαλύτερων εταιρειών.

  • Πώς σας αντιμετωπίζει το κοινό;

Το κοινό αρχικά μας αντιμετώπισε, όπως θα ήταν φυσιολογικό, με επιφυλακτικότητα. Επηρεασμένο και από άλλες ενέργειες, που βέβαια δεν είχαν διοργανωθεί από παραγωγούς, χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα για να μας γνωρίσει καλύτερα και πλέον να μας εμπιστεύεται ολοένα περισσότερο.

  • Πώς σας αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες;

Οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής έχουν συστρατευθεί μαζί μας και πλέον συμμετέχουν σε κοινές μας ενέργειες. Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν ξεκινήσει να επικοινωνούν μαζί μας επιθυμώντας να εντάξουν τα προϊόντα των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών στην κουζίνα τους.

  • Θεωρείτε ότι η δράση αυτή έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα σε σχέση με τους αρχικούς στόχους;

Αν και η πανδημία μέσα στην οποία ξεκίνησε πρακτικά η Πρωτοβουλία μας είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν κάποιες διαδικασίες, παρόλα αυτά κυμαινόμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει.

  • Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι – έστω μελλοντικά – έχετε την ανταπόκριση που θέλετε, σχεδιάζετε να επεκτείνετε την δράση αυτή; Για παράδειγμα, μέσω ενός κοινού συστήματος προμηθειών υλικών και πρώτων υλών ή κοινού σχήματος δικτύου διανομής;

Πιστεύοντας ότι η συνεργασία είναι το κλειδί τις επιτυχίας, η δράση μας έχει ήδη επεκταθεί και σε αυτό το κομμάτι. Εφαρμόζεται κοινό σύστημα διανομών, έχοντας ως βασικούς πυλώνες διανομής τους παραγωγούς που εδρεύουν στην Αττική. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό κατάστημα Β2Β για επαγγελματίες και επιπλέον αποστέλλονται μηνιαίοι κατάλογοι στους επαγγελματίες.

  • Ποιες είναι οι παθογένειες της Ελληνικής αγοράς και του συστήματος (κράτος, υπηρεσίες, νομοθεσία, τραπεζικό σύστημα κλπ) που πιστεύετε ότι εμποδίζουν τους μικρούς παραγωγούς να εξελιχθούν;

Θα πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς με σκοπό την στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Αν ένας φορέας κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή αλλά «σκοντάφτει» στην αδιαφορία / αδυναμία άλλου φορέα που εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη ενός παραγωγού τότε δυστυχώς χάνεται τόσο η χρηματοοικονομική διαθεσιμότητα αλλά και ο πολύτιμος χρόνος ενός μικρού παραγωγού.

  • Αν εξέλειπαν οι παθογένειες αυτές, πιστεύετε ότι θα τολμούσαν περισσότεροι να εμπλακούν στην παραγωγή προϊόντων;

Βεβαίως, αλλά πέραν των παθογενειών αυτών θα πρέπει να οργανωθεί και η εκπαίδευση προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια χώρα, όπως η δικής μας, με τόσο μεγάλη ποικιλία και δυνατότητα για παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων θα πρέπει από νωρίς να κατευθύνει την παραγωγική οικονομία της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επεκτείνοντας την ερώτηση σας, θα θέλαμε να τονίσουμε οι υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες όταν ενωθούν μπορούν να επιτύχουν περισσότερα πράγματα. Η αντιμετώπιση του ολοένα πιο απαιτητικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επιβάλλει τις συνενώσεις προσπαθειών και δυνάμεων. Δράττοντας την ευκαιρία, προσκαλούμε εργαστήρια τροφίμων, τυροκομεία, οινοποιεία κ.ά. να μας γνωρίσουν μέσα από τη σελίδα μας www.smallgreekproducers.gr αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως Μικροί Έλληνες Παραγωγοί.  

  • Πόσο σημαντική είναι η καινοτομία στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα; Είναι κριτήριο επιλογής εταιριών προς ένταξη; Έχετε σκεφτεί τρόπους να προάγετε και ενισχύσετε την καινοτομία μεταξύ των επιχειρήσεων του δικτύου σας;

Είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό το λόγο, όπως προαναφέραμε παραπάνω, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EIT Food RIS Consumer Labs. Με τη βοήθεια του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έχει αναλάβει το συντονισμό αυτού του προγράμματος, θα προχωρήσουμε στην παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος.

Επιπλέον, βασισμένοι σε καταναλωτικές έρευνες που διεξάγει η Πρωτοβουλία μας κατευθύνουμε τους παραγωγούς στη δημιουργία προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

  • Είναι διαβατήριο επιβίωσης η καινοτομία;

Αν ακολουθεί τις ανάγκες και τα θέλω των καταναλωτών αποτελεί μια επιπλέον σημαντική στήριξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ενός παραγωγού.

  • Τι θα κάνετε αν κάποιο από τα μέλη σας ξεπεράσει τους περιορισμούς που έχετε θέσει; Για παράδειγμα αν ξεπεράσει τις 500.000 € κύκλο εργασιών ή αν προσλάβει περισσότερο προσωπικό ή αν εξασφαλίσει επενδυτή. Θα το αποβάλετε από την πρωτοβουλία;

Θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αν ένα μέλος μας και με τη δική μας βοήθεια καταφέρει να εξελιχθεί και να ξεπεράσει τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει! Ακόμη και αν δεν θα συμμετέχει πλέον σε κοινές ενέργειες, θα αποτελέσει πρότυπο για τα υπόλοιπα μέλη και βέβαια θα έχει μια επίτιμη θέση και προβολή στην Πρωτοβουλίας μας.

  • Έχετε θέσει κάποιους στόχους ως πρωτοβουλία:
    • Να αποτελέσει ένα αναγνωριστικό σήμα προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας
    • Να στηρίξει την Αναγνωρισημότητα των ελληνικών μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων
    • Να αποτελέσει ένα έμπιστο σήμα – εργαλείο του σύγχρονου καταναλωτή μέσα από το οποίο θα μπορεί να επιλέγει προϊόντα που παράγονται από μικρές ελληνικές επιχειρήσεις
    • Να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των μικρών Ελλήνων παραγωγών
    • Να καθιστά γνωστό το σήμα «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»
    • Να συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης απέναντι στα ελληνικά προϊόντα
    • Να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές κάθε ηλικίας να αναγνωρίζουν τα προϊόντα των μικρών ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων αναπτύσσοντας έτσι ένα καταναλωτικό προφίλ που θα στηρίζει την τοπική κοινωνία και οικονομία
    • Να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων και στις μεταξύ τους συνέργειες
  • Ποιους από αυτούς τους στόχους πιστεύετε ότι έχετε επιτύχει έως τώρα;

Οι στόχοι που έχουμε θέσει δεν έχουν τέλμα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα επιτυγχάνουμε, τόσο πιο γνωστή θα γίνεται η Πρωτοβουλία μας και οι παραγωγοί, τόσο περισσότερο θα ενημερώνονται οι καταναλωτές, τόσο θα αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών.

  • Τι ενέργειες εξωστρέφειας έχετε κάνει έως τώρα πέρα από την ιστοσελίδα σας και τις εμφανίσεις στα social media;

Έχουμε συνάψει συνεργασίες με σεφ, τους οποίους έχουμε αναδείξει σε σεφ-πρέσβεις της Πρωτοβουλίας μας. Μέσω των συνταγών τους θα γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τα προϊόντα των παραγωγών τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες της εστίασης.

η εστίαση με τους Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς. μια κοινή δράση: το λογοτυπο τους
H ελληνική εστίαση με τους Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς, σε μια κοινή δράση.

Μέσω της φιλανθρωπικής μας δράσης «Μικρά Δείπνα» καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για την Κιβωτό του Κόσμου, την Κάριτας Σύρου, το Λύρειο Ίδρυμα και το ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα, τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και της Αττικής από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EIT Food RIS Consumer Labs ερχόμαστε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και με εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε αυτό.

Ερχόμαστε σε επαφή με εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων σε άλλες χώρες και ήδη έχουμε ξεκινήσει από κοινού εξαγωγές (groupage).

  • Έχετε θέσει σαν στόχο την εκπαίδευση των μελών σας σε θέματα όπως το marketing, στρατηγικές ανάπτυξης, γέννηση και υλοποίηση καινοτόμων προιόντων, ετικέτες και νομοθετικό πλαίσιο;

Είμαστε ήδη σε επαφή μαζί τους σχετικά με τέτοιου είδους θέματα και ήδη έχουμε βοηθήσει κάποιους τόσο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και ετικετών όσο και σε θέματα νομοθεσίας.

Μέσω των επίσημων συνεργατών της πρωτοβουλίας διευκολύνουμε διάφορες διαδικασίες, π.χ. το σχεδιασμό ενός προϊόντος αλλά τους φέρνουμε και σε επαφή με συμβουλευτικές υπηρεσίες. 

  • Πώς αντιμετωπίζει η πρωτοβουλία σας τις προκλήσεις των εξαγωγών;

Προσφέρουμε τη δυνατότητα του groupage, διευκολύνοντας έτσι τον εισαγωγέα μιας και οι παραγγελίες του από κάθε παραγωγό συγκεντρώνονται και αποστέλλονται όλες μαζί με κοινά φορολογικά και λοιπά έγγραφα.

Διευκολύνοντας τις εξαγωγικές διαδικασίες προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που διαθέτουν παντοπωλεία, χώρους εστίασης και ξενοδοχεία στο εξωτερικό να μας γνωρίσουν στην σελίδα μας www.smallgreekproducers.com και να έρθουν σε επαφή μαζί μας έτσι ώστε να τους κατευθύνουμε στον παραγωγούς που έχουν αναλάβει την εμπορική διαχείριση και αποστολή των παραγγελιών.

  • Έχει ενέργειες ή σχέδια για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ή της αγοράς των χωρών εκτός ΕΕ που γνωρίζουν την Ελλάδα και τα προϊόντα της λόγω του τουρισμού και του πολιτισμού;

Βεβαίως, ήδη είμαστε σε επαφή με εισαγωγείς ευρωπαϊκών χωρών για αυτό το θέμα.

  • Πώς αντιμετωπίζονται οι μικροί παραγωγοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα; Δηλαδή Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία. Έχουμε κάτι να ζηλέψουμε – υιοθετήσουμε – αντιγράψουμε από αυτούς;

Δεν έχουμε εντοπίσει παρόμοια πρωτοβουλία σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Είναι κάτι που το ερευνούμε ακόμη και θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί τους αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Γενικότερα πάντως οι καταναλωτές στρέφονται προς τους μικρούς παραγωγούς εδώ και καιρό, ειδικά στις πιο ανεπτυγμένες και οικονομικά εύρωστες χώρες.

  • Έχει επηρεάσει η covid-19 τις καταναλωτικές συνήθειες; Έχει συμβάλει στο να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές την ανάγκη της ποιοτικής διατροφής ή όχι;

Βάσει της έρευνας που διεξήγαμε το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώσαμε πως οι καταναλωτές στράφηκαν προς πιο υγιεινές και ποιοτικές τροφές.

  • Η πρωτοβουλία του εκθετήριού έχει αποφέρει τους καρπούς που αναμένατε;

Η λειτουργία του εκθετηρίου επηρεάστηκε αρκετά από την covid-19, οπότε όπως θα ήταν λογικό δεν είχε την πορεία που σχεδιάζαμε. Συνεχίζει να λειτουργεί κατόπιν ραντεβού και ευελπιστούμε στο μέλλον και μετά το πέρας της πανδημίας να αποτελέσει ένα σημείο γνωριμίας με τα προϊόντα όλων μας.

  • Το εκθετήριο στην Καισαριανή έχει διευκολύνει την επαφή με το κοινό σας; Μπορεί να αγοράσει κάποιος από εκεί ή περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση ή δοκιμή προϊόντων;

Το εκθετήριο απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες. Μπορούμε να δειγματίσουμε προϊόντα, να δώσουμε επιπλέον δείγματα και να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες κάθε προϊόντος. Η παραγγελία μπορεί να γίνει μέσω της Β2Β πλατφόρμας των παραγωγών.

  • Πώς αντιμετωπίζετε ως μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και ως δράση την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης; Το αν λειτουργεί και παράγει μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, είναι μέσα στα κριτήρια σας για την ένταξη ενός παραγωγού στην πρωτοβουλία σας;

Οι μικροί παραγωγοί λόγω μικρής κλίμακας και αρκετής χειρονακτικής εργασίας που ασκούν κατά τις παραγωγικές διαδικασίες πάντα συνέβαλαν θετικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Αν και δεν αποτελεί κριτήριο ένταξης στην Πρωτοβουλίας μας, αποτελεί ένα θέμα για το οποίο ήδη είμαστε υπό συζήτηση με φορείς του εξωτερικού με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών προς αυτήν την κατεύθυνση – ειδικά στη μείωση της χρήσης πλαστικού.

Συνήθως η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται από τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες. Παράγοντας με τοπικές παραγόμενες ύλες σημαίνει ότι πέραν της οικονομικής στήριξης που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, το οικολογικό τους αποτύπωμα είναι αρκετά χαμηλό.  

  • Πώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις του μέλλοντος όπου ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή θα περιορίσουν τις φυσικές πρώτες ύλες και θα οδηγήσουν στην παραγωγή τεχνιτών υποκατάστατων όπως το in vitro “κρέας”,  την 3d εκτύπωση – παραγωγή τροφίμων από βακτήρια και μύκητες ή την καλλιέργεια βρώσιμων εντόμων σαν φυσικά υποκατάστατα πρωτεϊνών;

Οι μικροί παραγωγοί έχουν ιστορικά αποδείξει πως έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες και προκλήσεις και με μικρότερο κόστος σε σχέση με τη βιομηχανία τροφίμων. Οι νέες τάσεις στη διατροφή πάντα υπάρχουν και πλέον διαδίδονται γρηγορότερα. Βασικός γνώμονας όμως παραμένει ο καταναλωτής, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί και η συμπεριφορά των καταναλωτών μετά το πέρας της πανδημίας. 

  • Αν σας ζητούσαμε να κλείσουμε αυτή την συζήτηση με μερικές ευχές, τι θα ευχόσασταν στους μικρούς παραγωγούς, τι στους καταναλωτές, τι στους εμπόρους;

Για τους παραγωγούς θα μπορούσαμε να ευχηθούμε με το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει»!

Για τους καταναλωτές θα θέλαμε να ευχηθούμε, βάζοντας και εμάς τους ίδιους μέσα σε αυτούς, να έχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε τον κόσμο μας, κάνοντας σωστές καταναλωτικές επιλογές στην καθημερινότητά μας!   

Για τους εμπόρους θα μπορούσαμε να ευχηθούμε με μια παρότρυνση να κάνουμε τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα μόδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό!

  • Επειδή ωραίες οι ευχές αλλά όχι αρκετές, τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει κάποιον να γίνει υποστηρικτής της πρωτοβουλίας σας, σε τι μπορεί να ωφελήσει αλλά και πώς θα ωφεληθεί και ο ίδιος σε ανταπόδοση;

Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι η ανάδειξη και προστασία της ελληνικότητας και ποιότητας των προϊόντων που παράγουν μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

Προσκαλούμε τους υποστηρικτές μας να διαδώσουν το σκοπό της πρωτοβουλίας στους φίλους τους και να τους ενημερώσουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις δράσεις μας.

Μέσα από την πρωτοβουλία μπορούμε να στηρίξουμε σημεία πώλησης και εστιατόρια που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή.

Επιλέγοντας ένα προϊόν με το σήμα των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών επιλέγουμε ένα προϊόν που έχει παραχθεί στον Ελλάδα, έχει φορολογηθεί στην Ελλάδα. Για να παραχθεί έχει δουλέψει κάποιος στην Ελλάδα. Οι πρώτες ύλες είναι Ελληνικές, όσο είναι εφικτό. Μπορεί κάποιος να συλλογιστεί πόσο θα διαφοροποιηθεί η οικονομία εάν απλά επιλέξουμε όλοι να εντάξουμε στις καταναλωτικές μας συνήθειες ένα προϊόν που έχει παραχθεί στην Ελλάδα.

Μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη εάν κάνουμε την ίδια προσπάθεια και στο εξωτερικό. Όταν ταξιδέψουμε τις γεύσεις μας εκτός Ελλάδος, θα τους κάνουμε να επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας για πιο ολοκληρωμένες γευστικές εμπειρίες. Αρκεί όταν μας επισκεφτεί ο τουρίστας στην χώρα μας να φεύγει με πραγματικές γευστικές εμπειρίες, πέραν από τις τετριμμένες που ίσως τις έχει δοκιμάσει και αλλού.

Αλήθεια τι λέτε, αξίζει η προσπάθεια να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας…. Ελάτε να γνωριστούμε! Είμαστε μικροί αλλά όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο!

Γνωρίστε μας στο www.smallgreekproducers.com 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη κυρία Γιάννα Μπαλαφούτη. Άνθρωποι σαν εκείνη, που στελεχώνουν θέσεις στην εκπαίδευση και αγαπούν τη δουλειά τους καταθέτοντας την ψυχή τους καθημερινά σε αυτήν, μεταφέρουν το όραμα της Ελληνικής γαστρονομίας στο μέλλον.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.