You are currently viewing Torre Glories – Ο φωτισμένος ουρανοξύστης της Βαρκελώνης, γράφει η Έφη.

Torre Glories – Ο φωτισμένος ουρανοξύστης της Βαρκελώνης, γράφει η Έφη.

Ο μήνας που ανάβουν τα περισσότερα φώτα σε όλο τον πλανήτη, ο Δεκέμβρης και μόλις χτες σκεφτόμουν τα νυχτερινά σουλάτσα μου σε μια τεχνολογική γειτονιά, δίπλα σ’έναν τεράστιο, μα τεράστιο φωτεινό γίγαντα.

Πρόκειται για ένα κτήριο 144 μέτρα ψηλό, το όποιο βρίσκεται στην Βαρκελώνη. Το όνομα του άλλαξε από Torre Agbar σε Torre Glories, αλλάζοντας αρκετές φορές χέρια μετά τη δημιουργία του. Έξι χρόνια δουλειάς και 1.170 εργαζόμενοι χρειάστηκαν για την κατασκευή του εντυπωσιακού αυτού αποτελέσματος.

Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Ο λόγος που το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεν είναι μόνο το ύψος του αλλά γιατί είναι ένα παράδειγμα αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, συμβολίζοντας μάλιστα την πύλη για την τεχνολογική αυτή συνοικία. Με σχήμα ίσως από τα πιο ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται ως “κέλυφος” ή “υπόθετο”. Οι 38 του όροφοι είναι γραφεία αμφιθέατρα και πάρκινγκ ενώ η κάτοψη του είναι σαν “ντονατ” έχοντας ακριβώς στη μέση του κτηρίου τον ανελκυστήρα.

Η αίσθηση και μόνο ότι βρίσκεσαι δίπλα σ’ένα τόσο ψηλό κτήριο, προκαλεί δέος, πόσο μάλλον να αντικρίσεις από κοντά την πρόσοψη του που είναι από γυαλί. Χιλιάδες παράθυρα και περισσότερα από 4500 φώτα led,που μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα, καθιστούν ικανή τη δημιουργία εικόνων στο εξωτερικό του πύργου και χάρη στο σύστημα λογισμικού του, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας 16.000 χρωμάτων ανάλογα με την εποχή.

Ένα θέαμα που πραγματικά είναι αδύνατο να σε αφήσει αδιάφορο, αν κρίνω από μένα, που είχα σχεδόν κολλήσει το πρόσωπο μου στα τζάμια σαν παιδί και κάθε μέτρο που απομακρυνόμουν τραβούσα δεκάδες φωτογραφίες.

Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Κι η ώρα περνούσε και δεν σου έκανε καρδιά να φύγεις, σαν να σε μαγνήτιζε το χρώμα μέσα στη νύχτα.
Με όλες τούτες τις χάρες του λοιπόν, το Torre Glories έγινε σύμβολο για την Καταλανική πρωτεύουσα και έδωσε την ευκαιρία στη Βαρκελώνη να εμφανιστεί την πρώτη του χρόνου στην τηλεόραση δίπλα στα φωτισμένα κτήρια – ορόσημα όλου του κόσμου. (Σίδνεϊ, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη) Ε, και για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες και το θεωρούν όλο αυτό τεράστια σπατάλη, να ενημερώσω ότι το 2011 έλαβε οικολογικό βραβείο απ’το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την ενεργειακή του απόδοση και για τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν αγαπάς το ταξίδι και τύχει ποτέ να βρεθείς στη Καταλανική πρωτεύουσα, όταν βραδιάσει πάρε το μετρό και κατέβα στη στάση Glories. Avinguada Diagonall 211.


Σχετικά Άρθρα

 

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.