You are currently viewing Ultra Violet -Εφευρετικότητα και Φαντασία για το 2018, γράφει η Γιάννα.

Ultra Violet -Εφευρετικότητα και Φαντασία για το 2018, γράφει η Γιάννα.

Η χρωματική πρόταση της Pantone για το 2018 εμπνέεται από τα τεχνολογικά κατορθώματα και έρχεται από το μέλλον για να δώσει χρώμα στην καθημερινότητά μας. “Το χρώμα Pantone του 2018 σημαίνει πολύ περισσότερα από ό, τι μία τάση στο κόσμο του σχεδιασμού. Είναι πραγματικά μια αντανάκλαση του τι χρειάζεται στον κόσμο μας σήμερα!” γράφει ο Laurie Pressman, Αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute.

Ιστορικά, υπήρξε μυστική ή πνευματική ποιότητα που συνδεδεμένη με το Ultra Violet. Το χρώμα συχνά συνδέεται με πρακτικές  σκεπτικισμού, οι οποίες προσφέρουν ένα υψηλότερο πεδίο σε όσους αναζητούν καταφύγιο από τον σημερινό, υπερβολικά διεγερμένο κόσμο. Για παράδειγμα, η χρήση πορφυρού φωτισμού σε χώρους διαλογισμού και σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ενεργοποιεί τις κοινότητες που συγκεντρώνονται εκεί και εμπνέουν τη σύνδεση.

Θυμάμαι στη σχολή όταν διδασκόμασταν τη θεωρία των χρωμάτων ότι τέτοιες αποχρώσεις δεν τις πολυσχολιάζαμε. Εστιάζαμε κυρίως στα 3 βασικά χρώματα -κόκκινο, κίτρινο, μπλε- και στα συμπληρωματικά τους -πράσινο, πορτοκαλί, μωβ. Αναλύαμε τις χρωματικές παλέτες και τις εφαρμογές στην καθημερινή ζωή και πειραματιζόμασταν σε συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες.

Ειδικά στις παλέτες του μωβ αφήναμε πάντοτε μερικά αποσιωπητικά γιατί περιείχε είτε μία δόση πένθους, σεβασμού και ευλάβειας είτε μία δόση μυστηρίου, σκεπτικισμού ακόμη και αναπαραγωγής.  Όπως  για παράδειγμα το πένθιμο μωβ της εκκλησίας κατά τις ημέρες του Πάσχα, το βαθύ μωβ για τα προϊόντα της γυναικείας υγιεινής. Μωβ ήταν το χρώμα των αυτοκρατόρων που πρόσδιδε ευλάβεια, μωβ είναι και το χρώμα της λεβάντας -ένα από τα αρχαιότερα, ιερά βότανα.  Μωβ είναι και το χρώμα του αμέθυστου με τον οποίο διακοσμούσαν τα σκεύη τους οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι στα συμπόσια, πιστεύοντας ότι δε θα μεθούσαν (εξού και τ΄όνομά του). Σε γενικές γραμμές ήταν μια χρωματική παλέτα που την αγγίζαμε μόνο όταν θέλαμε να δώσουμε βάθος στο συναίσθημα της εικόνας που χτίζαμε.

Ήρθε η Pantone λοιπόν φέτος να αγγίξει αυτή την τόση δύσκολη χρωματική παλέτα με εικόνες από το διάστημα, από την τεχνολογία και από το μέλλον. Ένα μωβ χρώμα που περιέχει σημαντική δόση μπλε στη βάση του και αρκετό λευκό χωρίς να γίνεται παιδικό και γλυκανάλατο.

Ultra Violet είναι η επίσημη ονομασία του 2018 και ίσως να έχει επηρεαστεί από την ομώνυμη ταινία- θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με όμορφες γυναίκες αιμοφάγους, υπεράνθρωπες δυνάμεις και ανεξήγητα, επιστημονικά φαινόμενα.

Μια δραματικά προκλητική και προσεγμένη μωβ σκιά, το PANTONE 18-3838 Ultra Violet επικοινωνεί την πρωτοτυπία, την εφευρετικότητα και την οραματιστική σκέψη που μας δείχνει προς το μέλλον.

Σύνθετο και στοχαστικό, το Ultra Violet προτείνει τα μυστήρια του σύμπαντος, την ίντριγκα του ό, τι βρίσκεται μπροστά και τις ανακαλύψεις μακριά ​​από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Ο τεράστιος και απεριόριστος νυχτερινός ουρανός είναι συμβολικός για το τι είναι δυνατό και συνεχίζει να εμπνέει την επιθυμία να ακολουθήσουμε έναν κόσμο πέρα ​​από τον δικό μας.

Τα αινιγματικά πορφυρά έχουν επίσης συμβολίσει κατά καιρούς την αντι-καλλιέργεια, τη μη συμβατότητα και την καλλιτεχνική λαμπρότητα. Εκρηκτικό και γεμάτο συναίσθημα, το βάθος του PANTONE 18-3838 Ultra Violet συμβολίζει τον πειραματισμό και τη μη συμμόρφωση, ωθώντας μας να φανταστούμε το μοναδικό σήμα τους στον κόσμο και να οδηγηθούμε σε δημιουργικές εξόδους.

Να εξερευνήσουμε το μέλλον με γενναία δόση φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα: PANTONE 18-3838 ULTRA VIOLET, PANTONE® COLOR OF THE YEAR 2018.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.