You are currently viewing Τραχανότο με κοτόπουλο, λευκό κρασί και τζίντζερ, γράφει η Έφη.

Τραχανότο με κοτόπουλο, λευκό κρασί και τζίντζερ, γράφει η Έφη.

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα και η πρόταση δεν θα μπορούσε να ΄ναι άλλη, από ένα χειμωνιάτικο φαγητό που τρώγεται πάντα ζεστό. Τραχανάς φτιαγμένος με τον τρόπο που φτιάχνουμε το ριζότο. Κοινώς τραχανότο. Όταν είχα ακούσει τη λέξη πριν πολλά χρόνια δεν σου κρύβω ότι γέλασα. Όταν έφαγα μαγεύτηκα. Σήμερα έφτιαξα ένα με ότι τραβούσε η όρεξη μου. Αποτέλεσμα; Φίνο!!!! Τραχανότο με κοτόπουλο, λευκό κρασί και τζίντζερ.

Εκτέλεση
– 700γρ.κοτοπουλο καθαρό από κόκαλα και πέτσες. Κατά προτίμηση μπούτι.
– ένα πράσο
– ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ ή αν δεν έχεις ένα κουταλάκι κοφτό του γλυκού σε σκόνη
– δυο φύλλα δάφνης
– 100γραμμαρια λευκό ξηρό κρασί
– 100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
– 200 γραμμάρια λευκό ξινό τραχανά
– 1400 περίπου ζωμό απ το φαγητό (αν σου περισσέψει λιγότερος συμπλήρωσε με νερό)
– αλάτι χοντρό

Εκτέλεση:

  1. Ψιλοκόβεις το πράσο και το σοτάρεις σε χαμηλή φωτιά με ελαιόλαδο . Όταν μαλακώσει προσθέτεις και το τζίντζερ, τη δάφνη και το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνεχίζεις μέχρι να αλλάξει χρώμα και αυτό.

    Φωτογραφία: Έφη Καϊσέρογλου
  2. Σβήνεις με το κρασί αφήνεις βράζει ένα λεπτό έπειτα σκεπάζεις με ζεστό νερό, (ας είναι μπόλικο θα χρειαστεί) και άφησε το να σιγοβράζει πάνω από μια ώρα.
  3. Σε αυτό το σημείο είναι μια προετοιμασία που μπορεί να έχεις κάνει από νωρίς ή απ την προηγούμενη. Τώρα αφαιρείς το κοτόπουλο απ το ζωμό του και βάζεις το ζωμό σε ένα άλλο σκεύος.

    Φωτογραφία: Έφη Καϊσέρογλου
  4. Βάλε στην κατσαρόλα το φρέσκο βούτυρο να λιώσει και έπειτα τον τραχανά και ανακάτεψε μέχρι να πιει το βουτυράκι.

    Φωτογραφία: Έφη Καϊσέρογλου
  5. Σε μέτρια φωτιά και με ζεστό ζωμό αρχίζεις και ρίχνεις σιγά σιγά μικρή ποσότητα ζωμού μέχρι να το απορροφήσει… και πάλι… μέχρι να σωθεί ο ζωμός και να μαλακώσει ο τραχανάς. Εννοείτε ότι παράλληλα ανακατεύεις όπως στο ριζότο για να μην κολλήσει.
  6. Όταν γίνει ρίχνεις και τα κομμάτια του κοτόπουλου και το απολαμβάνεις ζεστό.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.