You are currently viewing Σταφύλι γλυκό κουταλιού, γράφει η Έφη

Σταφύλι γλυκό κουταλιού, γράφει η Έφη

Σταφύλι. Ένας καρπός θησαυρός, θεόσταλτος ευλογημένος. Φαντάζει ασύλληπτο αν σκεφτείς, αυτές οι μικρές κεχριμπαρένιες πέρλες πόσα σου χαρίζουν: Κρασί, σταφίδα, ξύδι, τσίπουρο, πετιμέζι, και φυσικά το σταφύλι γλυκό κουταλιού είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό. Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, παίρνει επάξια τον τίτλο της υπερτροφής.

Από την πολλή αγάπη που έχω σ’ αυτό να τον καρπό, έφτιαξα γλυκάκι διαφορετικό. Σταφύλι γλυκό κουταλιού, έντονα αρωματικό με χρώμα χάλκινο ζεστό. Να το έχετε δροσερό πάντα, βάλτε το πάνω σε γιαούρτι σε παγωτό ή απλά δίπλα σ’ ένα ποτήρι κρύο νερό.

Συνταγή Σταφύλι γλυκό κουταλιού:

  •  1 κιλό σταφύλι χωρίς κουκούτσι (όχι υπερβολικά ώριμο)
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • μισό ποτήρι νερό
  • μια βανίλια
  • ένα ξύλο κανέλας
  • ένα φύλλο αρμπαρόριζα
  • μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πρώτα αφαιρούμε τον καρπό απ’ το τσαμπί και βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  3. Ρίχνουμε τη βανίλια και την κανέλα και αφήνουμε σιγά σιγά για αρκετή ώρα μέχρι να έχει σχεδόν δέσει.
  4. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι την επόμενη μέρα και συνεχίζουμε με δεύτερο βράσιμο. Δεν αφαιρούμε την κανέλα όλες αυτές τις ώρες και δίνουμε την ευκαιρία στον καρπό να αφήσει όλα του υγρά.
  5. Βράζουμε εκ νέου πάλι σε σιγανή φωτιά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και την αρμπαρόριζα.
  6. Δοκιμάζουμε σταγόνες σιροπιού σ’ ένα πιάτο. Ένα πιάτο που θα κρατάμε σχεδόν όρθιο ενώ η σταγόνα για να είναι έτοιμο το γλυκό πρέπει να κυλάει αργά σχηματίζοντας ένα δάκρυ.
  7. Λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού. Ολοκληρώνοντας, βάζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζουμε και τα γυρίσουμε ανάποδα.

Συνταγή /φωτογραφίες: Εφη Καϊσέρογλου


Άλλες συνταγές για γλυκά κουταλιού:

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.