Το βάζεις στο φαγητό, το κάνεις γλυκό, πίνεις το χυμό του, παίρνεις το ξύσμα, καμιά φορά το κάνεις και σαλάτα. Είναι σούπερ αρωματικό, φιλικό με το τυρί, κολλητό με τη σοκολάτα. Υπερβολικά μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν αρρωσταίνεις. Σου κάνει καλό στην καρδιά, στην πίεση, στην αρθρίτιδα στους ρευματισμούς, στο διαβήτη… εεεε φτάνει πια. Πόσα να ζητήσεις από ένα φρούτο;
Το πορτοκάλι θα μας απασχολήσει πολλές φορές σ’αυτό το σπίτι “πού ‘ρθατε”, θα το προτείνουμε με όλους τους τρόπους γιατί πολύ απλά το λατρεύουμε.
Σήμερα θα προτείνω cookies. Σε ελεύθερη μετάφραση, τραγανά αρωματικά στρογγυλά μπισκότα. Αυτή η συνταγή έχει μια μικρή λεπτομέρεια σε σχέση με όσες ξέρεις, που πραγματικά κάνει όλη τη διαφορά. Κοίτα…
Υλικά
-125γρ.βουτηρο φρέσκο.
-180γρ.ζαχαρη.
-250γρ.αλευρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο.
-Ενα αυγό.
-Ενάμιση κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν
-Ένα τέταρτο, από το κουταλάκι του γλυκού σόδα.
-Μισή κούπα κράνμπερι αποξηραμένα.
-Μισή κούπα ακόμη ζάχαρη και ένα κουτάλι της σούπας γεμάτο με ξύσμα πορτοκάλι.
Τα ανακατεύουμε μαζί, πολύ καλά, να αρωματιστεί η ζάχαρη.
Εκτέλεση
Χτυπάς στο μίξερ με το σύρμα, το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτεις το αυγό και όταν αυτό γίνει ένα με το βούτυρο ρίχνεις το αλεύρι το μπέκιν και τη σόδα. Τέλος βάζεις και τα κράνμπερις.
Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και κυλάς πάνω στην αρωματισμένη ζάχαρη να καλυφτεί όλο. Τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν, και πατάς πολύ απαλά επάνω τους με το χέρι σου. Ψήνεις για 10-13 λεπτά. Όχι παραπάνω, στους 170 βαθμούς.
Αφού τα βγάλεις απ το φούρνο αφήνεις στο ταψί να στερεοποιηθούν και μεταφέρεις σε σχάρα να κρυώσουν καλά και να φύγει η υγρασία. Διατηρούνται για πολύ καιρό τραγανά σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα που θα βρεις σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Τη ζάχαρη πού θα σου περισσέψει μην την πετάξεις. Κλείσε την σ’ένα βάζο και φύλαξέ τη στο ψυγείο για την επόμενη φορά ή για να αρωματίσεις αλλά γλυκά όπως τηγανίτες ,αυγόφετες και ότι άλλο επιθυμείς.