Στη Μέση του νησιού, στη μέση της ημέρας κι εμείς ανάμεσα σε δύο γενιές. Αυτή που γερνάει και αυτή που γεννιέται.
Σκοπός ήταν τα παιδιά να μάθουν τα ζυμώματα, δηλαδή να λαδώσουν τα χέρια τους, να αφρίσουν τα πορτοκάλια με τη σόδα, να λερώσουν τα ρούχα τους.
Τίποτα δεν έγινε τυχαία, ήταν όλα προμελετημένα. Είχαμε ενημερώσει τις μαμάδες ότι τα παιδιά θα γυρίσουν λερωμένα στο σπίτι.
Νέες γυναίκες, μαγείρισσες βοήθησαν τα παιδιά να ζυμώσουν, να πλάσουν, να ψήσουν, να δαγκώσουν τα δικά τους μπισκότα.
Τυχαία ήρθε ένας μπαμπάς και φώναξε δυνατά “όλο μη και μη τα μαθαίνουμε τα παιδιά μας” και μετά χάθηκε μαζί τους μέσα σε σύννεφα από αλεύρι.
Υστερα, ένας δυνατός κουβαλητής φόρτωσε στους ώμους τις λαμαρίνες και μαζί με τα παιδιά σαν τρενάκι περπάτησαν στο μονοπάτι του χωριού που οδηγεί στο φούρνο. Εκεί, ένας άλλος μπαμπάς έψησε τα κουλουράκια ενώ τα παιδιά καθιστά στο πάτωμα τραγούδησαν “η καλύτερη μαμά του κόσμου είναι η δική μου μαμά που με παίρνει αγκαλιά και μου δίνει φιλιά“.
Και μετά γύρισαν στην αυλή, έβαλαν τα ζεστά κουλουράκια σε σακουλάκια και έφυγαν κατάκοπα για το σπίτι τους.
Την επόμενη ημέρα στο παραδοσιακό χωριό Κουμάρο βρήκα στολισμένα κάτι όμορφα μπισκοτάκια.
Ρώτησα τη γιαγιά που τα έφτιαξε τι υλικά βάζει και είπε τα ίδια ακριβώς με αυτά που χρησιμοποίησαν τα παιδιά.
Αλεύρι, Ελαιόλαδο, Πορτοκάλι, Ζάχαρη.
Να που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας. Στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου
Τοποθεσία: Tutti Blu, Μέση, Τήνος
TinosFoodPaths 2017
Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ https://www.metomati.gr/