Η συνταγή της μαμάς, της γιαγιάς, ίσως και της προγιαγιάς για κουλουράκια πορτοκαλιού. Έχω βρει αναφορές σε αρκετά βιβλία συνταγών. Προτιμώ τα πλεξιδάκια γιατί είναι συνεργάσιμη-ελαστική η ζύμη και βγαίνουν όμορφα.
Ιδανική συνταγή από το #metomati και από την Γιάννα Μπαλαφούτη για να φτιάξετε μαζί με μικρά παιδιά και να χρησιμοποιήσετε κουπ-ατ.
Υλικά
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
400 ml έ.π. ελαιόλαδο
400 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 βανιλίνη ή 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση συνταγής για κουλουράκια πορτοκαλιού
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και ανακατεύουμε με μεγάλο κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η σόδα. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα. Ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα και το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε λεκάνη και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, σχετικά σφιχτή, ζύμη. Αν είναι ελαφρώς υγρή, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές πλεξούδες, σαλιγκαράκια ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
Φροντίστε τα κουλουράκια σας να είναι ισομεγέθη (φτιαγμένα από την ίδια ποσότητα ζύμης), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι
http://www.alatikaipiperi.gr/syntages/piato/glyka/537-koulourakia-portokaliou
Φωτογραφία: www.studiom.gr
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Για περισσότερα ζυμώματα, πατήστε εδώ. Συνταγή για μοναδικά μπισκότα βουτύρου με πικρό κακάο και ξύσμα πορτοκαλιού