You are currently viewing Λαχταριστή ΤΟΜΑΤΑ Υδροπονικής Καλλιέργειας στη Μεσσηνία, γράφει η Γιάννα.
Κράτα λίγη αγάπη. Όλο και κάποιος μπορεί να περάσει.

Λαχταριστή ΤΟΜΑΤΑ Υδροπονικής Καλλιέργειας στη Μεσσηνία, γράφει η Γιάννα.

Από την είσοδο του κτιρίου καταλαβαίνεις ότι κάτι διαφορετικό ζει και αναπτύσσεται εκεί μέσα. Ένα γιγάντιο γκράφιτι του Σκιτσοφρενή σε καλωσορίζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Από τη μία πλευρά η γιαγιά με το ροζιασμένο δέρμα και το γεμάτο θαλπωρή βλέμμα και από την άλλη η εγγονή με έντονη λαχτάρα για ζωή. Δύο γενιές που τις ενώνουν λαχταριστά τσαμπιά από κόκκινες καρδιές που μετατρέπονται σε ζουμερές τομάτες. Το παρελθόν και το παρόν, το παλιό και το νέο, η παράδοση και η καινοτομία, η γνώση και η έρευνα, βρίσκονται εκεί για να σε καλωσορίζουν με το πιο τρυφερό μήνυμα.

Κράτα λίγο αγάπη, Όλο και κάποιος θα περάσει.

Η συνονόματή μου Ιωάννα -και η μεγάλη της οικογένεια που κρύβεται πίσω από αυτό το εγχείρημα- βρέθηκε ξανά στο δρόμο μου (μάλλον όχι τυχαία) μετά από 20 χρόνια. Ήθελε να με ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις και αν και ομολογώ ότι ήμουν λίγο διστακτική γιατί έπρεπε να επιστρέψω στην Αθήνα, δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία για κανένα λόγο.

Αν κάποιοι ισχυρίζονται πως η υδροπονική καλλιέργεια “σκοτώνει” τη γαστρονομία, μία ξενάγηση στα φυτώρια θα αναιρέσει τις απόψεις που βασίζονται στο ρομαντισμό για τη ζουμερή, καλοκαιρινή τομάτα.

Γιατί αν δεν περπατήσεις μέσα στα τοματόδεντρα, δεν χαζέψεις τα κιτρινωπά ανθάκια, δεν ποτίσει το δέρμα σου από αρώματα χλωροφύλλης και πράσινης τομάτας, δεν παρατηρήσεις τις χρωματικές παλέτες που δημιουργούνται πάνω στο ίδιο τσαμπί από τα άγουρα έως τα ώριμα τοματίνια, δε θα καταλάβεις τι εννοώ. Ακόμη και οι “ξενιστές” των καλών μαμουνιών με τα ευφάνταστα φύλλα θα σε κερδίσουν.

Εδώ μιλάμε για επαγγελματίες με εγγυημένη ποιότητα στην παραγωγή πρώτης ύλης, με οικολογική συνείδηση και απόλυτο σεβασμό στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους.

Στα φυτώρια της Αγαν Μ.ΕΠΕ καλλιεργούνται beef tomato και cluster tomato, πλούσιες σε λυκοπένιο. Ελπίδα, τσαμπί και βελανίδι. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα.


Φορέσαμε λοιπόν τις ειδικές – μίας χρήσης – ολόσωμες φόρμες μας, απολυμάναμε χέρια και σόλες παπουτσιών και μπήκαμε στο πρώτο φυτώριο με τα τσαμπιά. Εκεί η ομάδα των γεωπόνων μας ανέλυσε όλα τα στάδια της καλλιέργειας από το σπόρο μέχρι τη συγκομιδή, μας ενημέρωσαν για το οικολογικό σύστημα ψύξης, θέρμανσης, ανεβήκαμε στα τροχήλατα βαγόνια και διασχίσαμε τα “δάση” τοματιάς.

 Η υδροπονική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιεί κανένα στοιχείο από το χώμα. Αξιοποιεί το νερό χωρίς να το καταναλώνει ενώ οι μεταλλικοί σωλήνες που βρίσκονται στο έδαφος διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία.

Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια

Η χρήση λιπασμάτων είναι ελεγχόμενη, ακολουθεί με απόλυτο σεβασμό και τηρεί τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λεπτομέρεια από το έδαφος
Τα δέντρα στέκονται όρθια, δεμένα σε σχοινιά.
Το σύστημα θέρμανσης είναι κατασκευασμένο από ειδικά πεπιεσμένο χαρτί. Η θέρμανση της μονάδας (θερμοκήπιο και λοιπές εγκαταστάσεις) επιτυγχάνεται από 3 ελληνικούς πυρηνολέβητες, που χρησιμοποιούν τον πυρήνα της ελιάς, ο οποίος αφθονεί στη Μεσσηνία. Διαβάστε περισσότερα για το σύστημα θέρμανσης

Βγαίνουμε από το πρώτο φυτώριο, απολυμαίνουμε και πάλι χέρια και πόδια, για να μη μεταφέρουμε τυχόν μικρόβια και μπαίνουμε στο δεύτερο φυτώριο με τα τοματίνια.

Χάρη στο ελεγχόμενο περιβάλλον, αυξομειώνεται η θερμοκρασία ανάλογα την ημέρα, ρυθμίζεται η ηλιοφάνεια και ελέγχεται η ποσότητα νερού που καταλήγει στις τομάτες.
Κατά τους πιο θερμούς μήνες, οι τομάτες ποτίζονται γύρω στις 10 φορές ημερησίως και λιγότερες τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Τα τοματίνια κόβονται από τα τσαμπιά τους και μεταφέρονται στην αίθουσα ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης.
Διαβάστε περισσότερα για την εγγύηση ποιότητας


Φορτώσαμε το αυτοκίνητο με τομάτες, πήραμε για το δρόμο της επιστροφής ποτηράκια γεμάτα φρεσκοκομμένα τοματίνια και επιστρέψαμε μαζί στην Αθήνα.

Αν θέλετε κι εσείς να ζήσετε την ίδια εμπειρία, να μιλήσετε με τους ειδικούς και να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις, επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία. Βρίσκεται μόλις 2μιση  (περίπου) ώρες μακριά από το κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

GreekTomato.gr

Θέση Καμίνια 96, Μεσσήνη Μεσσηνίας Ελλάδα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 697 50 22 609
email: info@greektomato.gr

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.