You are currently viewing Μουσακάς Σαντορινιός, γράφει ο σεφ Ιάκωβος Απέργης.

Μουσακάς Σαντορινιός, γράφει ο σεφ Ιάκωβος Απέργης.

Ο αγαπημένος μας φίλος και συνεργάτης, ο σεφ Ιάκωβος Απέργης ή όπως μας αρέσει να τον αποκαλούμε “Ο άνθρωπος που κόλλησε αγάπη” μαγειρεύει τη δική του εκδοχή μουσακά με φάβα Σαντορίνης.

Υλικά για τη βάση

3-4 μελιτζάνες άσπρες
4 πατάτες
3-4 κολοκυθάκια στρογγυλά
λάδι για τηγάνισμα

Υλικά για τον κιμά

750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτάκι ντοματοχυμός
2 κ.σ. πελτέ από σαντορινιά ντοματάκια
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 στικ κανέλας
¼ της κούπας ελαιόλαδο

Υλικά για την φάβα

1/2 κιλό φάβα Σαντορίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο


Εκτέλεση για την φάβα που μας ετοιμάζει ο σεφ Ιάκωβος Απέργης

  1. Βάζουμε την φάβα σε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι (περίπου για 5 λεπτά)
  2. Ξαφρίζουμε συνέχεια και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να λιώσει.
    Ειδικά η φάβα Σαντορίνης λιώνει στο βράσιμο!

Εκτέλεση για τον κιμά 

  1. Για τον παραδοσιακό μουσακά με εύκολη μπεσαμέλ, ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουν τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
  4. Αφαιρούμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.
  5. Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε, για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  6. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν.
  7. Ψήνουμε και τις πατάτες (κομμένες στρογγυλές ) στο φούρνο.
  8. Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την φάβα!
  9. Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Συνταγή / Φωτογραφία: Ιάκωβος Απέργης

Dimitris Fragkoulis

Ο Δημήτρης Φραγκούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε (?) στην Αθήνα. Σπούδασε στο Μόναχο, την Αθήνα και την Βιέννη. Δούλεψε στην Τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τη Διαφήμιση. Μετά έμπλeξε με το Internet. Προσπάθησε να γλυτώσει από αυτό ασχολούμενος με τα τρόφιμα. Καμμία ελπίδα. Έχει τρία παιδιά και δύο σκυλιά.