You are currently viewing Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και…φιλέτο Λαυράκι με Όσπρια, γράφει η Γιάννα

Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και…φιλέτο Λαυράκι με Όσπρια, γράφει η Γιάννα

Η παράδοση θέλει την Κυριακή των Βαΐων να τρώμε ψάρι. Τους λόγους δεν χρειάζεται να σας τους πω γιατί θα τους βρείτε με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άλλωστε η δική μου ιστορία είναι αλλιώτικη. Είναι η ιστορία που φτιάχνουν οι παρέες. Ή ακόμη καλύτερα τα φαγητά που φτιάχνουν οι παρέες.

Είναι περίεργες οι μέρες γύρω από το Πάσχα. Χαρά και λύπη μαζί. Πένθος και εξυγίανση ταυτόχρονα. Πένθιμες μέρες σε ανοιξιάτικο ελπιδοφόρο τοπίο. Θάλασσα, γη και ουρανός σε χαρούμενη, ανοιξιάτικη διάθεση κι εμείς λυπημένοι για τα βάσανα του Ιησού.

Σέβομαι τα βάσανα Του αλλά εδώ έχουμε και τα δικά μας βάσανα.

Και ευτυχώς που υπάρχουν φίλοι καρδιάς γιατί μαζί τους κάνουμε όμορφες κουβέντες, όνειρα και γλέντια. Στο δικό μου γλέντι βέβαια δεν είχαν φυσική παρουσία γιατί δεν είχα κέφια. Φρόντισαν όμως αυτοί να μου τα φτιάξουν, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Με τα διαμάντια τους, τους πολύτιμους θησαυρούς τους, την παραγωγή τους.
Με τον λόγο που τους θαυμάζω και είμαι περήφανη γι΄αυτούς.

Τα όσπρια από τον παράδεισο της Νικολέττας Φωσκόλου.

Έφτιαξα μία δροσερή σαλάτα με τα όσπρια από τον παράδεισο της Νικολέττας Φωσκόλου και την συνόδευσα ένα φιλέτο λαυράκι από τα δίχτυα της Bio.S, που φρόντισε να μου το στείλει έτοιμο, φιλεταρισμένο και μαριναρισμένο με μοσχολέμονο και χρωματιστά πιπέρια.

Θα στα πω όλα αναλυτικά όμως.


Υλικά για δύο μερίδες

για την σαλάτα με τα όσπρια

  • 100γρ. (ή ένα ποτήρι του κρασιού) φασόλια μαυρομάτικα
  • 100γρ. (ή ένα ποτήρι του κρασιού) φασόλια λευκά
  • 1 καρότο
  • 1 παντζάρι τουρσί
  • 1 αγγουράκι τουρσί
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμός από ένα μοσχολέμονο

 

για το φιλέτο Λαυράκι

Εδώ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τηλεφωνήσεις στην εταιρία BIO.s στο 217 7223320 ή στο 6949732893, να το παραγγείλεις και να στο φέρουν τη στιγμή που το χρειάζεσαι φιλεταρισμένο, μαριναρισμένο και κλεισμένο σε σακούλα ψησίματος.

Το μαριναρισμένοφιλέτο λαυράκι BIO.s στη σακούλα ψησίματος

Εκτός από κόπο γλυτώνεις και μυρωδιές. Που για μένα είναι νόστιμες μυρωδιές διότι έψησα και μία βιολογική τσιπούρα πιο φρέσκια από τα νερά που κολυμπούσε, με σάρκα σαν τον αφρό της θάλασσας και μοσχοβόλησε η κουζίνα.


Εκτέλεση
  1. Βάζω από το βράδυ τα όσπρια σε ένα μπολ με νερό να μαλακώσουν.
  2. Την επόμενη μέρα τα σουρώνω και τα βράζω με φρέσκο νερό και αλάτι. Δεν χρειάζεται χύτρα γιατί σε 25 λεπτά θα είναι έτοιμα.
  3. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν και να στραγγίξουν τα νερά τους.
  4. Κόβω σε κύβους το παντζάρι τουρσί και το αφήνω στην άκρη γιατί θα το προσθέσω στο τέλος, στο στήσιμο του πιάτου.
  5. Ψιλοκόβω το ξερό κρεμμύδι
  6. Κόβω σε μικρά κομμάτια το αγγουράκι τουρσί
  7. Στίβω το μοσχολέμονο
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα όσπρια, το αγγουράκι, το κρεμμύδι και μαρινάρω με το ελαιόλαδο, τον χυμό από το μοσχολέμονο και αλατοπιπερώνω όσο χρειάζεται.  Δεν βάζω το παντζάρι γιατί θα χρωματίσει τα όσπρια.
  9. Βάζω την σακούλα με το λαυράκι στο φούρνο να ψηθεί για 15′ περίπου λεπτά στους 150oC. Αν το θέλουμε στεγνό το τρυπάμε αρκετές φορές με μία οδοντογλυφίδα. Εμείς το προτιμάμε ζουμερό οπότε το αφήσαμε όπως ήταν.
  10. Στήνω το πιάτο με τα όσπρια, ακουμπάω απαλά πάνω τους το ζουμερό φιλέτο, προσθέτω το ψιλοκομμένο παντζάρι και έτοιμο.

Νικολέττα Φωσκόλου

Είχα την τύχη να ζήσω Μία μέρα στον παράδεισο της Νικολέττας Φωσκόλου στην Τήνο

περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και την παραγωγή της μπορείτε να βρείτε εδώ:


Bio.s – Nόστιμα Ψάρια

Για τα θαλασσινά της Bio.S και της Anax Maris Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Στo site τους www.biolagoon.gr ή στην σελίδα τους στο facebook 


 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.