You are currently viewing Ανάποδη μηλόπιτα με πρόβειο βούτυρο

Ανάποδη μηλόπιτα με πρόβειο βούτυρο

Σε αυτή την τόσο κλασσική και πολυ-μαγειρεμένη συνταγή για ανάποδη μηλόπιτα αν βάλεις 1/4 πρόβειο βούτυρο και 3/4 αγελαδινό τότε θα έχεις 5 φορές πάνω τις γεύσεις και τα αρώματα.

Ανάποδη μηλόπιτα μαγειρεμένη με φρέσκα μήλα και πρόβειο βούτηρο

Υλικά  για ταψί διαμέτρου 30εκ

για τα μήλα

  • 3-4 μήλα ή όσα χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού, κατά προτίμηση πράσινα ή ξινόμηλα για να περιοριστεί η γλύκα
  • 40 γρ βούτυρο πρόβειο (αν δεν έχετε ή δεν θέλετε τότε συμπληρώστε αυτή την ποσότητα με αγελαδινό)
  • 120 γρ βούτυρο αγελαδινό, ελληνικό
  • 150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 10γρ κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
  • Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή άλλοι ξηροί καρποί (προαιρετικά)
τα μήλα με την καραμέλα πριν προστεθεί η ζύμη

για τη ζύμη

  • 4 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 200γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 3 γρ βανιλίνη (ή 2 στικς)
  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5γρ baking powder

Εκτέλεση συνταγής για ανάποδη μηλόπιτα

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 210oC, στις αντιστάσεις, προσθέτω τα βούτυρα στο ταψί και το τοποθετώ στο φούρνο για να λιώσουν.
  2. Πλένω, καθαρίζω και τεμαχίζω τα μήλα σε λεπτά μισοφέγγαρα.
  3. Σε ένα τηγάνι λιώνω τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μία ελαφριά καραμέλα.
  4. Μόλις λιώσει το βούτυρο που είναι στο ταψί, προσθέτω τα κομμένα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να μην αφήσει πολλά κενά. Θέλουμε όταν θα αναποδογυρίζει να είναι γεμάτη μήλα.
  5. Πάνω από τα μήλα προσθέτουμε τη λιωμένη ζάχαρη. Αν έχουμε ξηρούς καρπούς τους προσθέτουμε.
  6. Σε μία μπασίνα και με ένα μίξερ χειρός χτυπάω με τη δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σχεδόν λευκό.
  7. Ρίχνω το baking powder μέσα στο αλεύρι και αμέσως μετά στο μίγμα με τα αυγά.
  8. Μόλις ομογενοποιηθούν αδειάζω το μείγμα στο ταψί με τα μήλα και την καραμέλα. Στρώνω με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  9. Ψήνω στους 190 oC, στις αντιστάσεις για 45’. Μόλις ροδίσει η επιφάνεια, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
  10. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει καλά.
  11. Αναποδογυρίζω με τη βοήθεια μίας ίσιας πιατέλας και να η ανάποδη μηλόπιτα!

Η ίδια συνταγή ταιριάζει και με άλλα φρούτα. Αχλάδι, ανανάς, βερίκοκο, ροδάκινο, βανίλια, κεράσι, φράουλα, μπανάνα, ακτινίδιο κτλ.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.