Μια φορά στην Τήνο είχα στήσει αυτί δίπλα σε κάτι ντόπιους που έλεγαν ότι πάνε να μαζέψουν κάππαρη για τουρσί από ένα μέρος που δεν κατάλαβα πώς το είπαν. Μπήκα στον πειρασμό να τους ρωτήσω και μου απάντησαν: “Α! Αυτά είναι τα μυστικά του νησιού. Άμα το λέμε στον καθένα δεν θα μείνει τίποτα για μας“. Είχαν τα δίκια τους.
Γιατί τα μέρη που φυτρώνει η κάππαρη δεν τα μαρτυράς, τα προστατεύεις αν θέλεις να σου δώσουν καρπούς και την επόμενη χρονιά. Έλα όμως που ζούμε σε μεσογειακή χώρα που χαρίζει απλόχερα καρπούς. Μια βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού είναι αρκετή για να τη δω να κρέμεται από τα βράχια ή να στολίζει εγκαταλελειμμένους περιστεριώνες. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα νησιά και σε άλλη μέρη θαλασσινά. Όπως για παράδειγμα στα Κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης.
Και τι ζητάει η κάππαρη; Από εμάς μόνο την ησυχία της. Από τη φύση ζητάει άπλετο φως, αέρα, υγρασία και θαλασσινή αλμύρα.
Αν είσαι τυχερός και βρεις στο δρόμο σου πάρε μία σακούλα και μάζεψε με προσοχή τα μπουμπούκια που είναι ακόμα ερμητικά κλειστά, τα μικρά αγγουράκια και τα μικρά στρογγυλά φύλλα.
Πρόσεχε μόνο να μην πειράξεις τα άνθη γιατί παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Άλλωστε πώς να πειράξεις τόση ομορφιά;
Φτιάξε τουρσί
Αν είναι καθαρή η θάλασσα της περιοχής που θα τη μαζέψετε τότε μπορείτε να τη συντηρήσετε στο θαλασσινό νερό.
Η σοφία της φύσης άλλωστε έχει μάθει να τα ισορροπεί όλα και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις τουρσί. Εγώ είμαι πάντα υπέρ των φυσικών ζυμώσεων οπότε αν δεν απαιτείται μπλανσάρισμα ή βράσιμο δεν το επιλέγω και δεν το προτείνω.
- Πλένω τις κάππαρες, τα αγγουράκια και τα φύλλα με άφθονο νερό ώστε να φύγουν οι σκόνες.
- Τις ζυγίζω και τις τοποθετώ σε γυάλινο βάζο, μεγάλο ή μικρό ανάλογα την ποσότητα που έχει μαζευτεί.
- Για κάθε 100γρ. κάππαρης προσθέτω 100γρ. νερό και 10γρ. αλάτι χοντρό.
- Μεταφέρω τα βάζα στο ψυγείο και ανά τακτά διαστήματα (2-3 φορές την ημέρα) τα ανακατεύω να διαλυθεί το αλάτι.
- Στις πρώτες 5-6 ημέρες η κάππαρη θα αποκτήσει λαδί χρώμα και στις 8-10 ημέρες θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Χρήσιμα tips & Ιδέες
- Αν εμπιστεύεστε την θάλασσα της περιοχής που θα τη μαζέψετε τότε μπορείτε να τη συντηρήσετε στο θαλασσινό νερό. Η σοφία της φύσης άλλωστε έχει μάθει να τα ισορροπεί όλα και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι πιο νόστιμο από το αλατόνερο που φτιάχνουμε μόνοι μας.
- Αν θέλετε πιο ξιδάτη γεύση τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της αλμύρας με ξύδι.
- Αν θέλετε στεγνή και τραγανή κάππαρη τότε μπορείτε να την σουρώσετε από την αλμύρα και να την απλώσετε σε σημείο με αρκετό ήλιο για να λιαστεί. σε 2-3 ημέρες θα είναι έτοιμη και δεν χρειάζεται πλέον ψυγείο.
Άλλες συνταγές για τουρσί
- Η Παστινάκη η εδώδιμος -Σαν τουρσί με μπαχαρικά
- Σπαράγγια της θάλασσας τουρσί
- Μελιτζάνα του λαδιού
- Σκόρδο για το στόμα του άλλου