You are currently viewing Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη

Τι συμβαίνει όταν συνδυάσεις βρώσιμα άνθη, αυτά τα μικρά, χρωματιστά θαύματα από αυτά που χαρίσει απλόχερα την άνοιξη η φύση, με ένα ή και δύο παραδοσιακά υλικά; Συνθέτεις ένα γευστικό πίνακα, σαν ζωγραφική και δημιουργείς τη ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ.

βρώσιμα άνθη

Τα υλικά

1. ΒΡΩΣΙΜΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΑΝΘΗ

Αυτή την εποχή στους αγρούς και στις βεράντες μπορείς να βρεις τα πιο εντυπωσιακά βρώσιμα άνθη αρκεί να γνωρίζεις ποια είναι ή να στα εντοπίσει κάποιος που γνωρίζει. Προσοχή μόνο στην επιλογή γιατί δεν είναι όλα βρώσιμα, αντίθετα είναι τοξικά και αν ρισκάρεις το σίγουρο είναι ότι δε θα σου βγει σε καλό, οπότε πάμε στα σίγουρα, αυτά που για χρόνια χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς.

Τι γεύση έχουν; Συνήθως η γεύση τους πάει κόντρα στην εμφάνισή τους. Δηλαδή τα περισσότερα είναι πικάντικα με πιο έντονη την πικρή τους ιδιότητα. Με απλά λόγια: γλύκα στην εμφάνιση και πίκρα στη γεύση.

Άνθη έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στις μαγειρικές μου, ειδικά την αρμπαρόριζα που κινδυνεύω να γίνω γραφική γιατί τη χρησιμοποιώ παντού ή σχεδόν παντού. Πάντα επιλέγω Βρώσιμα Άνθη από το κτήμα μας ή/και από τις γλάστρες του σπιτιού, γιατί δεν έχουν ποτιστεί με φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Με τη σειρά που εμφανίζονται στην παραπάνω φωτογραφία: Αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μωβ βιολέτα.

Αν είσαι αλλεργικός στα άνθη της άνοιξης και στη γύρη καλύτερα να αγνοήσεις το στάδιο με τη διακόσμηση και να προχωρήσεις στην παρασκευή του ζελέ με το ανθόνερο. Θα χάσεις ένα μέρος από το άρωμα και τη γεύση αλλά δεν θα μείνεις με παράπονο. Άλλωστε μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, σουσάμι κ.α.


Η Αυτής Μεγαλειότης Αρμπαρόριζα: Φτιάξε με Τη χάρη της δροσερό ρόφημα Αρμπαρόριζας και Ιβίσκου.

2. ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Πριν λίγες ημέρες η καρδιακή φίλη η Νικολέττα Φωσκόλου – Δελατόλα μου έστειλε πεσκέσι με τα καλούδια από τον παράδεισό της. Μέσα σε αυτά είχε και το πετιμέζι της οπότε άδραξα την ευκαιρία να αξιοποιήσω τον κόπο της.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σπιτικό πετιμέζι. Ιδανικά θα πρότεινα εκτός από το πετιμέζι Τηνίων Γεύσεις, το πετιμέζι από Μοσχάτα GoldenBlack που παράγει και τυποποιεί ο Γιώργος Μάζος.

3. ΤΟ ΑΝΘΟΝΕΡΟ από βρώσιμα άνθη

Στην αγορά θα βρείτε εύκολα ανθόνερο. Όμως σε αυτή την περίπτωση επέλεξα ανθόνερο από το νησί μου, την Άνδρο που γευστικά και αρωματικά είναι πλούσιο σε εσπεριδοειδή όπως περγαμόντο, παμπιλόνι, νεράντζι κτλ.
Αληθινό ανθόνερο δηλαδή.

4. To ΑΓΑΡ – ΑΓΑΡ

Το αγάρ-αγάρ είναι ιδανική περίπτωση ζελατίνης που προέρχεται από φύκια. Δίνει τραγανή και όχι μαστιχωτή υφή στα λουκουμάκια και το επέλεξα για να διατηρήσω σε καλά επίπεδα την διατροφική αξία του λουκουμιού που θα φτιάξουμε.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα μπαχαρικών. Κοστίζει περίπου 40ευρώ /κιλό αλλά μη σας τρομάζει το κόστος γιατί θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο από 10γρ. Συνεπώς αξίζει τον κόπο.


Συνταγή με βρώσιμα άνθη

  • 200γρ. πετιμέζι
  • 50γρ. ανθόνερο
  • 200γρ. νερό
  • 7γρ. αγάρ -αγάρ
  • Άνθη για το στόλισμα


Εκτέλεση συνατγής με βρώσιμα άνθη

  1. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το αγάρ αγάρ.
  2. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
  4. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου, για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με τα πέταλα από τα άνθη που έχω επιλέξει όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
  5. Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα.


Παιχνίδια με το μάτι του Δημήτρη


Άλλες Συνταγές με ανοιξιάτικα Άνθη #μετοματι

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.