You are currently viewing hoteliga – όπως μια ακόμα ιστορία brain drain (γ’ μέρος)

hoteliga – όπως μια ακόμα ιστορία brain drain (γ’ μέρος)

Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει . Βομβαρδίζω το Δημήτρη και την Εύα με ερωτήσεις γιατί έλω θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα. Προσπαθώ να καταλάβω, να συνειδητοποιήσω… η αίσθηση του «δεν ανήκω εδώ» δεν είναι και από εμάς τόσο μακριά πλέον.

Ο Δημήτρης και η Εύα στο Περού.

DVL: Ναι, έτσι που το θέτεις, ουσιαστικά αυτό είναι που μας έδιωξε από την Ελλάδα. Παρ’ ότι, τόσο η Εύα όσο και εγώ έχουμε τους γονείς μας στην Ελλάδα, που δεν είναι και τόσο νέοι πλέον, αισθανθήκαμε ότι δεν ανήκουμε πια εδώ. Ακούγεται ίσως παράδοξο, αλλά το Βερολίνο μας έκανε να νοιώσουμε περισσότερο επιθυμητοί. Φυσικά το κλίμα της Γερμανίας δεν έχει σχέση με αυτό της Ελλάδας.  Ειδικά για την Εύα ακόμα και η γλώσσα ήταν ένα πρόβλημα. Αλλά τα υπόλοιπα ήταν τόσο ευνοϊκά που μείναμε εκεί αρκετό καιρό. Αν ήμασταν Γερμανοί  δεν θα βρίσκαμε λόγο να φύγουμε. Όμως δεν είμαστε. Και φύγαμε. Η διαμονή μας στο Βερολίνο έχει το ρεκόρ από όλα τα μέρη που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

Όταν φεύγεις από την πατρίδα σου, όσο και να αγαπήσεις ή εκτιμήσεις έναν ξένο τόπο, είναι εύκολο να πας στον επόμενο. To ταξίδι της Εύας και του DVL ξεκίνησε από το Curaçao. Ένα εξωτικό νησί στην Καραϊβική θάλασσα, πρώην μέρος των Ολλανδικών Αντιλλών, που από το 2010 διατηρεί ένα καθεστώς αυτονομίας αλλά που εξακολουθεί να διατηρεί στενούς θεσμικούς δεσμούς με την Ολλανδία, μια που ο Βασιλιάς της Ολλανδίας είναι ο αρχηγός και του αυτόνομου κράτους του Curaçao. Εκεί ο Δημήτρης δούλεψε  σε μια εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών. Ο καλός μισθός, οι συνθήκες ζωής -ήλιος, θάλασσα, φαγητό- ήταν κάτι που τους βοήθησε να πάρουν τη δύσκολο απόφαση της φυγής από την Ελλάδα. Έμειναν εκεί 1,5 χρόνο. Μετά ακολούθησε η Αυστρία (το Ίνσμπουργκ συγκεκριμένα) με μία παρόμοια δουλειά. Κάτι σαν από το φούρνο στο ψυγείο, από πλευράς θερμοκρασιών και κλίματος τουλάχιστον. Εκεί έμειναν μόνο 9 μήνες και μετά μετακόμισαν στο Βερολίνο για άλλα 2,5 χρόνια.

Εύα: Πριν φύγουμε όμως από το Βερολίνο, είχαμε ήδη βάλει τα πρώτα θεμέλια της hoteligaΜια εφαρμογή που θα διευκόλυνε τόσο τον απλό ιδιοκτήτη ενός μικρού τουριστικού καταλύματος όσο και τον ξενοδόχο ενός μικρού ή μεσαίου ξενοδοχείου να κάνει την ζωή του απλούστερη, τη δουλειά του πιο εύκολη και το χρόνο του πιο δημιουργικό. Επειδή είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να ταξιδέψουμε πολύ, ξέραμε και την άλλη πλευρά, αυτή του τουρίστα, δηλαδή του πελάτη. Σχεδιάσαμε την πλατφόρμα εφαρμογών της hoteliga έχοντας στο μυαλό μας μία πελατοκεντρική εφαρμογή. Ίσως να είναι και αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει και να επιτύχει τόσο γρήγορα και με τόσα λίγα οικονομικά μέσα.

Η πλατφόρμα εφαρμογών της hoteliga είναι εγκατεστημένη πλέον σε περισσότερα από 300 ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο.

Η εφαρμογή «μιλάει» ήδη επτά διαφορετικές γλώσσες και είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μαθαίνει γρήγορα τις γλώσσες, τις ισοτιμίες, τις νομοθετικές και φορολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένο το τουριστικό κατάλυμα που θα επιλέξει την hoteliga για την κάλυψη των διαχειριστικών αναγκών του και φυσικά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό περί ασφάλειας προσωπικών δεδομένων, τον περιβόητο GDPR.

Μια τέτοια εφαρμογή απαιτεί χιλιάδες ώρες προγραμματισμού αλλά και επικοινωνίας με τους μεγάλους «παίκτες» της τουριστικής αγοράς όπως το  Booking.com για παράδειγμα.

Πώς χρηματοδοτήθηκε τελικά η hoteliga;

DVL: Απλό! Το πρωί δουλεύαμε σε άλλες εταιρίες ώστε να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην και τα απογεύματα, μέχρι αργά τη νύχτα, υλοποιούσαμε την εφαρμογή μας. Κάποια διαστήματα η Εύα δεν δούλευε αλλού ώστε να έχει το πρωινό της ελεύθερο και να επικοινωνεί με πιθανούς πελάτες και οργανισμούς ώστε να μπορεί να μου δίνει feedback και να προχωράμε με πιο σίγουρα βήματα το σχεδιασμό της εφαρμογής.

Εύα: Δουλεύαμε και οι δύο πολλές ώρες, αλλά όταν νοιώθαμε ότι άδειαζαν οι μπαταρίες μας, κάναμε ένα μακρινό ταξίδι. Κίνα, Ινδία, Περού, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες… Κουραστικά, αλλά τόσο σημαντικά για εμάς. Γνωρίζαμε νέους τόπους, πολιτισμούς, κάναμε φιλίες με ανθρώπους που γνωρίσαμε στα ταξίδια μας, φιλίες που κρατάνε ακόμα. Και φυσικά  γεμίζαμε εμπειρίες που μας φάνηκαν τόσο χρήσιμες στην εξέλιξη της ιδέας hoteliga.

Κάποια στιγμή που η hoteliga είχε αρχίσει να γίνεται εμπορικό προϊόν, έπρεπε να γίνει και εταιρία. Η Ολλανδία έμοιαζε η καλύτερη λύση από διαδικαστικής και φορολογικής πλευράς. Σίγουρα συνέβαλε και το γεγονός ότι ο Δημήτρης ανέλαβε εκεί ένα project για λογαριασμό του Ολλανδικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών. Ήταν μια ισχυρή οικονομική ένεση που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πλατφόρμας. Τρείς μήνες λοιπόν στη Χάγη και μετά στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Γιατί εκεί αναρωτιέμαι…

Εύα: Θέλαμε να φύγουμε από την κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Να αλλάξουμε παραστάσεις, να πάμε σε πιο φιλικό κλίμα. Ίσως και λίγο πιο κοντά στους μεσογειακούς ρυθμούς ζωής. Μην ξεχνάς ότι μείναμε σχεδόν 4 χρόνια σε βορειοευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα γερμανόφωνες ή σχεδόν γερμανόφωνες (μια που τα Ολλανδικά μοιάζουν αρκετά με τα Γερμανικά). Άλλωστε η Ισπανία είναι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές και ήταν καλό για την hoteliga να έχουμε και φυσική παρουσία στην χώρα που στοχεύαμε εμπορικά.  

Από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη.

Κάπου εκεί έγινε και η γνωριμία με την Ailleron. Μια Πολωνική εταιρία, με γραφεία σε πολλές χώρες του κόσμου που αναπτύσσει εφαρμογές για τράπεζες, ξενοδοχεία, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εταιρίες κλπ. Μια εφαρμογή σαν αυτή της hoteliga έλειπε από το portfolio τους και μετά από μερικούς μήνες αξιολόγησης της εφαρμογής, της εγκατεστημένης βάσης πελατών και φυσικά της Εύας και του Δημήτρη, η Ailleron επένδυσε σοβαρά ποσά, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για να βοηθήσει τη hoteliga να πάρει τη θέση που της αξίζει στην διεθνή αγορά.

DVL: Η πρόταση της Ailleron ήρθε σε καλή χρονική στιγμή. Στο σημείο που είχαμε φτάσει τη hoteliga, τόσο εμπορικά όσο και σαν εφαρμογή, μόνο με την ένεση των κεφαλαίων θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την δυναμική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Ήταν επίσης σημαντικό και στην δική μας επιλογή της πρότασης της Ailleron ότι δεν μας προσέγγισαν σαν απλοί επενδυτές αλλά σαν μια διεθνής εταιρία με εμπειρία στον ξενοδοχειακό τομέα. Διαθέτουν και οι ίδιοι μια ξενοδοχειακή εφαρμογή, το ilumio που λειτουργεί ίσως συμπληρωματικά στην hoteliga αλλά όχι ανταγωνιστικά.

Εύα: Φυσικά για κανέναν μας δεν ήταν εύκολο να αποχωριστεί ένα κομμάτι της hoteliga. Αλλά και παιδί να έχεις, ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσει στη ζωή του, θα κάνει φίλους, σχέσεις, θα σπουδάσει ίσως σε μια άλλη πόλη και τελικά αργά ή γρήγορα θα κάνει δική του οικογένεια. Οπότε είπαμε το μεγάλο ναι!

Τώρα η ζωή της Εύας και του Δημήτρη κυλάει με ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όχι πιά για τουρισμό αλλά κυρίως για δουλειά. Διοικητικά συμβούλια στην Κρακοβία της Πολωνίας, τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για την προβολή της εταιρίας και της εφαρμογής, Μάλτα που είναι πλέον το σπίτι τους – το οποίο δεν προλαβαίνουν να χαρούν αρκετά. Ευτυχώς η Ελλάδα σαν τουριστική χώρα είναι ένας συχνός προορισμός για αυτούς. Οπότε έχουμε την ευκαιρία να τους βλέπουμε  κι εμείς κάπου κάπου και να απολαμβάνουμε την παρέα τους.

Θα επέστρεφαν ποτέ στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση;

DVL: Δεν νομίζω. Πολύ δύσκολα. Παρ΄ ότι η μητέρα μου και ο πατέρας της Εύας ζουν στην Αθήνα. Αλλά δεν το βλέπω σαν μια άμεση προοπτική. Σκεφτόμαστε με τρόμο όσα έχουμε ζήσει έχοντας δική μας επιχείρηση στην Ελλάδα. Διαβάζουμε και παρακολουθούμε τι γίνεται εδώ ακόμα και σήμερα που κάποια πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, με την έννοια ό,τι για παράδειγμα δεν χρειάζεται πλέον να πας από την Πεύκη στον Πειραιά για να πάρεις μια βεβαίωση  δημόσιας υπηρεσίας που προορίζεται για μια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Ο παραλογισμός δεκαετιών του Ελληνικού δημοσίου έχει διαποτίσει την κοινωνία και τον επαγγελματικό βίο. Εκεί που λες ότι κάτι πάει να γίνει,  διαπιστώνεις ότι το ένα βήμα εμπρός ακολουθείται από τρία βήματα στο πλάι και δύο βήματα πίσω.

Σταματάω εδώ γιατί έχουμε πει ήδη αρκετά …

Όσοι από εσάς ασχολείστε επαγγελματικά με τον τουρισμό, αξίζει να δείτε την εφαρμογή της hoteliga. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια  ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες της πλατφόρμας και την ευκολία της διαχείρισής της μέσα από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή η οποία διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο και ανεξάρτητα από το λειτουργικό της σύστημα (Windows, Android, mac, OSx) ή το browser (Chrome, Opera, Firefox, Safari).

Διαβάστε ακόμα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.