You are currently viewing Κολοκυθόσουπα με κάστανα Μελίβοιας

Κολοκυθόσουπα με κάστανα Μελίβοιας

Ο Νοέμβριος δίνει το πράσινο φως για τις ζεστές σούπες και οι κολοκύθες και τα κάστανα βρίσκονται στην καλύτερη εποχή. Η κολοκυθόσουπα με κάστανα αποτελεί ένα υπερ-υψηλό διατροφικό γεύμα και η παρασκευή της είναι αρκετά εύκολη και ευχάριστη.

Συνταγή από τα καστανομαγειρέματα που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη “Γιορτή Κάστανου – Καρποί της Μελίβοιας γης”, από το Δήμο Αγιάς.

https://www.dimosagias.gr/

Τα κάστανα Μελίβοιας

Τα κάστανα Μελίβοιας κατέχουν αξιοσημείωτο ποσοστό στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής. Το “ανάγλυφο” του εδάφους σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής, φροντίζει τους απέραντους καστανεώνες με αποτέλεσμα να δίνουν κάθε χρόνο άριστης ποιότητας καρπούς με υψηλή διατροφική αξία.

Τα κάστανα ανήκουν στους αμυλούχους καρπούς που δεν περιέχουν γλουτένη, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φαινόλες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, στοιχεία που -στο σύνολό τους- συμβάλουν στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Λόγω της ιδιαίτερης σύστασής τους μπορούν να αντικαταστήσουν τροφές όπως πχ. είναι η πατάτα και να μαγειρευτούν με ευφάνταστους τρόπους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

κάστανα στη φυσική τους μορφή
Κάστανα Μελίβοιας Photo @Photofactory.gr

Κολοκυθόσουπα με κάστανα Μελίβοιας

Υλικά

  • 1κ. Κολοκύθα καθαρισμένη και ψημένη
  • 300γρ κάστανα βρασμένα και λίγα ψημένα για το γαρνίρισμα
  • 1 πράσο μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • μία σκελίδα σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο
  • 1 σφηνάκι brandy
  • θυμάρι (ένα κλωνάρι)
  • 200γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (προαιρετικά)
  • Αρκετό αλάτι
  • Ελάχιστο Πιπέρι
  • Σταγόνες κολοκυθόσπορου
  • Άλειμμα κολοκυθόσπορου
  • 100ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια τσάι του βουνού
κάστανα στη κολοκυθόσουπα
Κολοκυθόσουπα με κάστανο και κρουτόν κάστανου. ©photofactory.gr

Εκτέλεση

  1. Τεμαχίζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στο φούρνο, πάνω σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μελώσει.
  2. Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε.
  3. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τη φλούδα του τζίντζερ.
  4. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό – που να τα σκεπάζει, βράζουμε μαζί την κολοκύθα, τα κάστανα, το τζίντζερ και το σκόρδο. Βράζουμε έως ότου σπάσουν οι ίνες της κολοκύθας και λιώσουν αρκετά τα κάστανα.
  5. Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε το brandy και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Θα το καταλάβετε στη μύτη.
  7. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  8. Με ένα μπίμερ πολτοποιούμε το μείγμα (αν δεν έχουμε, τότε απλώς αφαιρούμε το τζίντζερ)
  9. Παίρνουμε τα κλωνάρια του τσαγιού και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, αντί να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι τα κλωνάρια μαλακώνουν.
  10. Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι δοκιμάζοντας. Συνήθως ζητάει αρκετό αλάτι λόγω της γλύκας που βγάζει η κολοκύθα, το κάστανο, το πράσο και το κρεμμύδι.
  11. Αρτύζουμε με λίγο ξερό θυμάρι.
  12. Σερβίρουμε προσθέτοντας ψημένα και χοντροκομμένα κάστανα, συμπληρώνουμε με σταγόνες ελαίου κολοκυθόσπορου και ολοκληρώνουμε με 2-3 μικρές κουταλιές άλειμμα κολοκυθόσπορου.
κάστανα  το ιδανικό συμπλήρωμα της σούπας
Κολοκυθόσουπα με κάστανο και κρουτόν κάστανου. ©photofactory.gr

Διευκρινήσεις

  • Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, τότε μπορείτε να αγνοήσετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τζίντζερ με καυτερή κόκκινη πιπεριά.
  • Αν δεν έχετε brandy, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ουίσκι ή κάποιο λικέρ κόκκινων φρούτων.
  • Αν έχετε ζωμό λαχανικών το αποτέλεσμα θα δώσει έξτρα νοστιμιά.
  • Δεν χρειάζεται πατάτα γιατί το άμυλο του κάστανου θα δώσει το επιθυμητό χύλωμα.
  • Αν περισσέψει σούπα, τότε μπορείτε να την ξαναζεστάνετε προσθέτοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Η κολοκυθόσουπα με τα κάστανα, μαγειρεύτηκε στην πλατεία της Μελίβοιας, στο πλαίσιο της Γιορτής Κάστανου – Καρποί της Μελίβοιας γης – 2022 που διοργανώθηκε από το Δήμο Αγιάς.

η αφίσα της Γιορτής Κάστανου – Καρποί της Μελίβοιας γης

Φωτογραφίες @photofactory.gr

Δείτε και αυτό το άρθρο σχετικά με την κολοκύθα.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.