Ένα φίλεμα για το καλωσόρισμα της Αγγελικής Βίδου στάθηκε η αφορμή να περπατάω στα δρομάκια της Τήνου με το σακουλάκι στο χέρι και ανά τακτά διαστήματα να κλέβω ένα κομμάτι ακόμη.
Η Αγγελική Βίδου, είναι η γυναίκα που αναβίωσε και έβαλε στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας το Καρίκι, το τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα. Εκτός από αυτό το σπουδαίο γαστρονομικό διαμάντι, από το τυροκομείο της βγαίνει και το τηνιακό πέτρωμα. Ωστόσο το μαλαθούνι της είναι συγκλονιστικό.
Με το τυράκι της λοιπόν, φτιάχνει τυροπιτούλες εμπνευσμένες από το νησί της, για να κερνάει τους φίλους της. Κάπως έτσι έφτασαν μερικά κομμάτια στα χέρια μου, σε σακουλάκι όπως ακριβώς φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Η γλυκιά τυρόπιτα που φτιάχνει η Αγγελική Βίδου, είναι η παραδοσιακή “σκεπαστή” με μία διαφορά: Δεν βάζει φύλλο για να τη σκεπάσει, οπότε την ονομάζει χαριτολογώντας “σκεπαστή – ξεσκέπαστη”.
Αν και δεν θέλω να ζητάω συνταγές από μαγείρισσες, μετά από την σχετική ανάρτησή μου στο Facebook, υποσχέθηκα ότι θα την ζητήσω. Η Αγγελική όχι μόνο ήταν πρόθυμη να μας τη δώσει, αλλά κάθισε την ίδια στιγμή και την κατέγραψε σε ένα μπλοκάκι.
Υλικά
- 1 κιλό πέτρωμα Τήνου (Αν δεν βρίσκετε στο εμπόριο μπορείτε να της παραγγείλετε και να σας στείλει άμεσα)
- 750γρ ζάχαρη (+1 χούφτα για από πάνω)
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 2 βανίλιες
- 1 χαρτάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 5-6 αυγά
- 100γρ κορν φλάουρ
- ½ κούπα φαριν-απ
Εκτέλεση
- Αλέθουμε το πέτρωμα, με το χέρι ή το μίξερ
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τη μαστίχα,
- Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά να γίνει σφιχτό μίγμα. Προσοχή στα αυγά να μη νερουλιάσει.
- Βάζουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί και πασπαλίζουμε από πάνω με αρκετή ζάχαρη.
- Ψήνουμε στους 175ºC για 1 ώρα.
- Αν θέλουμε βάζουμε στο μίγμα κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. (Ναι βάλετε γιατί του πάει πολύ, προσθέτω)
Αγγελική Βίδου. Τηλέφωνο Επικοινωίας: 694 825 94 27