Θυμάμαι την πρώτη φορά που φτιάξαμε αυτή τη μαρμελάδα φράουλα και μανταρίνι στο εργαστήριο Πυλιακή γη ®. Ήταν αρχές Μαρτίου και είχαμε βρεθεί με μία τεράστια ποσότητα φράουλες. θυμάμαι ακριβώς ότι ήταν 120 κιλά. Μαγειρεύαμε ασταμάτητα μαρμελάδα φράουλα ενώ παράλληλα στις διπλανές κατσαρόλες, μαρμελάδα πορτοκάλι και μαρμελάδα μανταρίνι.
Ήταν τόσο κουραστική η εβδομάδα που για να εκτονωθούμε αρχίσαμε να ανακατεύουμε τις γεύσεις μεταξύ τους. Η φράουλα στο πορτοκάλι δε μας άρεσε, στο μανταρίνι όμως ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τρελαθήκαμε. Ενώθηκε η φρεσκάδα της φράουλας με την αψάδα του μανταρινιού, μπερδεύτηκαν τα αρώματα, μπερδεύτηκαν και τα χρώματα και έβγαλαν ένα πορτοκαλοκόκκινο αποτέλεσμα.
Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2011 η μαρμελάδα Φράουλα & Μανταρίνι της Πυλιακής γης κέρδισε μία θέση στα 100 Καλύτερα Ελληνικά Προϊόντα, στο περιοδικό ΒΗΜΑGourmet. Του λόγου το αληθές:
ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΑΚΙ
“Τη δοκίμασα σε μία έκθεση τοπικών προϊόντων, μαζί με πολλές άλλες, όλες αγνές και παραδοσιακές. Τα αρώματά της με ταξίδεψαν αμέσως στην ευωδία της δροσάτης, πρωινής, ανοιξιάτικης φράουλας όταν συναντιέται με τη μεθυστική μυρωδιά του μεσσηνιακού μανταρινιού. Φρεσκάδα ολοζώντανη, με τη διακριτική γλύκα που σε εμπνέει να τη μαγειρέψεις, να τη βάλεις δίπλα σε ψητά και σε τυριά ή ακόμη καλύτερα να τη φας με το κουταλάκι ως την τελευταία μελωμένη σταγόνα, εκτός και αν την εκμεταλλευτείς σε μία γλυκιά συνταγή, όπως η πάβλοβα της τεμπέλας, όπου η ουδετερότητα των υπόλοιπων υλικών θα αφήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φρουτένια σπιρτάδα της.” ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
1½ κιλό ώριμες φράουλες
450 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
χυμός από ½ λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
2 κιλά μανταρίνια
500 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
χυμός από ½ λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
- Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο κρύο νερό, με ένα μαχαίρι ή με το χέρι μας αφαιρούμε τα φύλλα τους και τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον μισό χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να βγάλουν οι φράουλες τους χυμούς τους.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε μια βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (δεν απομακρυνόμαστε γιατί μπορεί το γλυκό να φουσκώσει και να χυθεί).
- Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς. Βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρώς, αλλά να μην πήξει τελείως, καθώς στη συνέχεια θα βράσει επιπλέον μαζί με το μανταρίνι.
- Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
- Πλένουμε τα μανταρίνια με άφθονο κρύο νερό και αφαιρούμε τις φλούδες.
- Ρίχνουμε τις φλούδες σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό, μέχρι να σκεπαστούν, και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση (για να ξεπικρίσουν), αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Χωρίζουμε την ψίχα των μανταρινιών σε φέτες και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια (αν έχουν). Στο μούλτι χτυπάμε την ψίχα, μέχρι να πολτοποιηθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ εφαρμόζουμε ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε εκεί τον πολτό (της ψίχας) ώστε να σουρωθεί ο χυμός του. Στο μούλτι χτυπάμε τις βρασμένες φλούδες και τον χυμό (που σουρώσαμε από την ψίχα), μέχρι να λιώσουν καλά.
- Ζυγίζουμε τον πολτό των μανταρινιών (από ψίχα και φλούδες) και τον ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Για κάθε κιλό πολτού προσθέτουμε στην κατσαρόλα 300 γρ. ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά, μέχρι να ενωθεί ο χυμός με τον πολτό του φρούτου και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά και να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑ & ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
- Στην κατσαρόλα με τη μαρμελάδα μανταρίνι που βράζει προσθέτουμε τη μαρμελάδα φράουλα και ανακατεύουμε καλά.
- Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και το ξάφρισμα (αν χρειαστεί).
- Σε ένα πιατάκι βάζουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα και τη χωρίζουμε με το κουτάλι σε δύο μέρη. Αν έχουν πήξει αρκετά ώστε να μείνουν χωρισμένα, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν βγάλουν υγρά και ενωθούν πάλι, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τη μαρμελάδα, όπως είναι καυτή, σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
TIPS: Αν δεν έχετε ζυγαριά, μετρήστε τον πολτό των μανταρινιών με κούπες ή φλιτζάνια και προσθέστε την ανάλογη ζάχαρη.
Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να βράσετε ταυτόχρονα τις δύο μαρμελάδες (πριν από τη σύνθεση) σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες, προσέχοντας βέβαια τους χρόνους και το ανακάτεμα ώστε να μη χυθούν, παραβράσουν ή καούν.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι και Πιπέρι
ΦωτογραφίαΣ: www..studiom.gr
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης