You are currently viewing Βάλε μία κόκκινη ΚΑΡΔΙΑ στον τοίχο ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ, γράφει η Γιάννα

Βάλε μία κόκκινη ΚΑΡΔΙΑ στον τοίχο ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ, γράφει η Γιάννα

“-Πόνεσες; -Όχι! -Τότε, πες το και στις φίλες σου. Πες τους ότι έκανες μαστογραφία και δεν πόνεσες!“, ήταν τα λόγια του γιατρού μου τον Ιούλιο που μας πέρασε. Ναι, η μαστογραφία δεν πονάει. Η μαστογραφία είναι πρόληψη, το ίδιο και ο υπέρηχος, το ίδιο και η ψηλάφηση. Ας μιλήσουμε πια ανοιχτά. Μα γιατί ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ;

Την πρώτη φορά που ήρθε στο μήνυμα στο messenger άρχισα να σιγοτραγουδάω το λαϊκό άσμα: “Μια καρδιά τα χέρια μου σου φέρανε, κάντην ότι θες είναι για σένανε“. Σκέτη, χωρίς σχόλια και αναλύσεις. Βάλε μία καρδιά και κάντην ότι θες – ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ.  

Σήμερα που γράφω ο μήνας έχει 9. Συμβολική ημερομηνία για μια από τις πιο γνωστές παροιμίες που έχουν συνδεθεί με την ανέμελη ζωή, χωρίς βάσανα και έγνοιες.
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 και ακόμη λαμβάνω απανωτά μηνύματα στο messenger που με προτρέπουν να βάλω μία κόκκινη καρδιά στον τοίχο του προφίλ μου, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.

Παλαιότερα τα μηνύματα μας ζητούσαν να παίξουμε με τις λέξεις και γινόμασταν αστείες αναρτώντας μηνύματα τύπου “θα πάω 10 μέρες στις Σεϋχέλλες”, “Επιτέλους θα γίνω μάνα”, “είμαι πίθηκος και μου αρέσει να τρώω μπανάνες” κτλ. Έπειτα μας καλούσαν να αναρτήσουμε το νούμερο του παπουτσιού μας και μία λυπημένη φατσούλα και τώρα ήρθαν οι καρδούλες χωρίς σχόλια.

Κανένα μήνυμα δεν ζήτησε να αναρτήσουμε στον τοίχο μας την προγραμματισμένη ημερομηνία μαστογραφίας. Κανένα μήνυμα δεν ζήτησε να γράψουμε τα αποτελέσματα της μαστογραφίας. Κανένα μήνυμα δεν μας ζήτησε να αναρτήσουμε τις δωρεάν μαστογραφίες.

Βάλε ΡΟΖ ΦΙΟΓΚΑΚΙ αντί για ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ

Ας μιλήσουμε για σύμβολα. Οι καρδούλες στους τοίχους είναι για τους ερωτευμένους. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, ότι κι αν αγαπάνε. Ναι, μπορεί να είσαι ερωτευμένη με τον εαυτό σου. Δικαίωμά σου. Η καρδούλα στο τοίχο σου όμως για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού δεν είναι παιχνίδι. Δεν είναι παιχνίδι για μεγάλες γυναίκες. Δεν είναι αστείο.

Δεν είμαστε παιδιά για να παίζουμε με τον Τερηδονούλη που μας θυμίζει ότι πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας πρωί -μεσημέρι-απόγευμα- βράδυ.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το σύμβολο του καρκίνου του μαστού τότε πάλι λάθος το πάμε. PINK RIBBON είναι το σωστό. ΡΟΖ ΦΙΟΓΚΟΣ.

Και αν δε με πιστεύεις τότε διάβασε περισσότερα εδώ: http://pinkribbon.org/

 

ΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ

Μαζί με την “αφύπνιση συνείδησης” έρχεται στο ίδιο μήνυμα και η λάθος πληροφορία. Όχι, δεν ξεκινάει αύριο η εβδομάδα πρόληψης. Το αύριο έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ένα μήνυμα που περιέχει απλώς τη λέξη “αύριο” είναι σαν το αστείο με τις δίαιτες, που όλες ξεκινάνε αύριο και πάντα αναβάλλονται. 

25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνο του Μαστού. Από 24 έως 29 Οκτωβρίου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γίνονται δωρεάν μαστογραφίες και υπέρηχοι στα νοσοκομεία και στους Δήμους. Κινητές μονάδες στήνονται σε κεντρικές πλατείες, μαραθώνιοι κλείνουν τους δρόμους, ενώσεις μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια, γυναίκες που νίκησαν μιλάνε ανοιχτά για τη νίκη τους.

Κι αυτές οι γυναίκες… οι αληθινές αγωνίστριες, ΟΙ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ; Εσύ που στέλνεις το μήνυμα χωρίς να σκεφτείς, είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις καλά τον παραλήπτη; Γνωρίζεις αν φοράει μπαντάνα αυτή η υπέροχη γυναίκα την στιγμή που διαβάζει το μήνυμά σου;  Γνωρίζεις αν την ταράζεις; Σκέφτηκες αν διαβάζοντας την χαριτωμενιά που αρχίζει με το “γεια σου αγαπητή μου…”, θέλει να βάλει τα κλάματα ή να πετάξει το κινητό στον τοίχο ή να αρχίζει να ουρλιάζει; Προφανώς όχι γιατί εσύ θέλεις να παίξεις.

Μήνυμα χωρίς τόνο

Γίνε πιο προσεκτική στα μηνύματα που λαμβάνεις και σε προτρέπουν να μοιραστείς. Αυτό το μήνυμα που κυκλοφορεί στις οθόνες μας αυτές τις ημέρες δεν περιέχει τόνους. Αυτός/αυτή που το έγραψε δεν μπήκε στον κόπο να βάλει τόνους, να αλλάξει την γλώσσα στο πληκτρολόγιο για να βάλει ελληνικό ερωτηματικό. Αλήθεια… αυτό το επιπόλαιο μήνυμα θα σε παρακινήσει να κάνεις μία τόσο σοβαρή εξέταση;

Απλώς… ξανασκέψου.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.