You are currently viewing Για τη γυναίκα που έβαλε τις βάσεις στην Ελληνική Γαστρονομία, γράφει η Γιάννα

Για τη γυναίκα που έβαλε τις βάσεις στην Ελληνική Γαστρονομία, γράφει η Γιάννα

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σήμερα. Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1857 οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαμαρτυρήθηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τι βίωναν οι γυναίκες της Ελλάδας και ειδικά της επαρχίας εκείνα τα χρόνια αλλά και τα επόμενα 100 που ακολούθησαν;

Γυναίκα – εργαλείο πολλαπλών χρήσεων.  Μάνα, γυναίκα, κόρη, εργάτρια, νοικοκυρά και μαγείρισσα. Σήμερα είναι η μέρα της…

Είναι η μέρα της γυναίκας που μεγάλωνε 6-8 παιδιά, που το μεγαλύτερο ήταν υπεύθυνο για το μικρότερο, που φρόντιζε τα ζωντανά, που έφτιαχνε την πιο νόστιμη γαλόπιτα, που ζύμωνε το πιο αφράτο ψωμί, που το σαλόνι της αντί για καλεσμένους είχε απλωμένες χυλοπίτες, που αηδιάζαμε με το ζεστό κατσικίσιο γάλα, που έπηζε μυζήθρες, που έφτιαχνε κρασί με τον παππού, που μάζευε ελιές και τις πάστωνε, που ξεμπέρδευε τις μπούκλες με ελαιόλαδο, που έφτιαχνε σαπούνι, που ήθελε ο γιόκας της να γίνει δεσπότης για να του φιλάνε το χέρι, που έβαζε σερβίτσιο άδειο στο γιορτινό τραπέζι για τον ναυτικό άνδρα της, που μάλωνε την κόρη επειδή σκούρυνε το γλυκό, που τραγουδούσε όταν έραβε, που η μόνη της επιθυμία πριν πεθάνει ήταν να φορέσει επιτέλους βέρα, που στις τελευταίες ώρες με το χέρι στον αέρα και το βλέμμα θολό έφτιαχνε κολοκυθόπιτα.


Με λιγοστά υλικά…
  • … για τα οποία φρόντιζαν οι ίδιες την παραγωγή τους, μας χάρισαν ότι απολαμβάνουμε σήμερα στις κουζίνες μας, ότι μαγειρεύουμε στα οικογενειακά μας τραπέζια, ότι τρέφουμε τα παιδιά μας.
  • … και γνώμονα την φτώχεια και την ανέχεια μας δίδαξαν να αξιοποιούμε τις πρώτες ύλες, τα αγαθά της φύσης, να τα μεταποιούμε, να τα “αυγατίζουμε” και να τα συντηρούμε.
  • … όπως αλεύρι, νερό, αυγά και λάδι μας δίδαξαν να φτιάχνουμε ψωμί, πίτες, τηγανίτες, ζυμαρικά, κουλούρια.
  • … όπως ζάχαρη, πετιμέζι, μέλι και φρούτα μας έμαθαν να φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και αλείμματα.
  • … με ένα ζωντανό, μία κατσίκα, ένα γουρούνι μας έμαθαν να πίνουμε γάλα, να πήζουμε τυριά, να συντηρούμε παστά και αλλαντικά.

και όλα τα παραπάνω νόστιμα μαγειρεμένα, όμορφα καμωμένα, τυλιγμένα με περισσή φροντίδα και αγάπη, σε όμορφα τραπεζομάντηλα που είχαν υφάνει μόνες τους ή με τις αδερφές, φίλες και ξαδέρφες τους, στον αργαλειό τους, στη ραπτομηχανή τους.

Οι γυναίκες που μέσα στη φτώχεια και την ανέχειά τους έβαλαν βάσεις για να παράγουμε και να τυποποιούμε.
Για να αντέξουμε στη δική μας φτώχεια…


Σχετικά Άρθρα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.